War on Terror 2.0

Obama spreekt over drones en Gitmo

President Obama hield afgelopen week een belangrijke anti-terreur toespraak. Het belangrijkste wat daar uit bleek is dat de War on Terror, zoals die door president George W. Bush werd gestart na de aanslagen van 11 september 2001 is veranderd en dat het karakter van War on Terror anders is, nu de Amerikaanse troepen uit Irak zijn vertrokken en de troepen eind 2014 ook uit Afghanistan vertrekken.

President Obama sprak in toespraak over de islam. Obama benadrukte dat Amerika niet in oorlog is met de islam. Obama gaf vervolgens aan dat acties die Amerika overzee doet dronesresulteert in meer vijanden. Obama vergat aan te geven dat de meeste van die vijanden worden gecreëerd door de aanvallen op islamitische extremisten met de onbemande bewapende vliegtuigjes, drones. Maar de president gaf aan dat de drones zullen worden ingezet om extremisten en terroristen uit te schakelen voordat ze aanslagen in de Verenigde Staten kunnen plegen of Amerikaanse belangen in het buitenland kunnen schaden. Obama gaf aan dat het drone-programma, waar een mysterie om heen hangt, van de CIA wordt overgeheveld naar het Pentagon, het ministerie van Defensie. Obama gaf ook aan dat elke aanval op extremisten aan het Congres is gemeld en dat sinds 2009 vier Amerikaanse burgers, die volgens de inlichtingendiensten van plan waren om een aanslag te plegen, zijn gedood. En de president gaf aan dat er geen drones zullen worden ingezet boven Amerikaans grondgebied.

Obama zei in zijn toespraak dat drones worden ingezet omdat Amerikanen in het buitenland vaak onbeschermd zijn, maar als Amerikanen criminele activiteiten ontplooien drones2of een aanslag beramen het Amerikaanse staatsburgerschap “not serves as a shield.” Obama gaf wel aan dat de inzet van de onbemande bewapende vliegtuigjes tegen Amerikaanse staatsburgers die van plan zijn een aanslag te plegen tegen andere Amerikaanse burgers wel zorgt voor “constitutionele kwesties.” President Obama is zich er van bewust dat de federale overheid niet zo maar kan beslissen om een Amerikaans staatsburger te doden, maar hij gaf aan dat de nationale veiligheid boven de individu gaat, maar een drone aanval zal alleen ingezet worden om een Amerikaans staatsburger te doden als aan alle randvoorwaarden is voldaan en er duidelijke aanwijzingen zijn dat deze persoon wordt getraind of banden heeft met Al-Qaeda of andere (islamitische) extremistische groepen en van plan is een aanslag te plegen op Amerikaans grondgebied.

Obama beseft dat het inzetten van drones, wat dus voor veel haat jegens Amerika zorgt bij mensen in onder andere Afghanistan, Jemen en Soedan, niet ideaal is. En daarom gaf Obama aan dat hij het programma meer openbaar wil maken en samen met Congres wil werken om nieuwe manieren te bedenken om Amerika (beter) te beschermen.

De president gaf verder in zijn speech aan dat Amerika landen die een transitie maken naar een democratische rechtsstaat zal ondersteunen om zo de haat tegen de Verenigde obama-no-deal-newserStaten te beteugelen en aan te geven dat Amerika niet in oorlog is met de islam. Het ondersteunen van democratieën, zoals in Libië en Egypte en het steunen van de rebellen in Syrië zijn cruciaal voor de Amerikaanse veiligheid, aldus Obama. Amerika moet zich dan ook actief bemoeien met het Midden-Oosten en zich niet terugtrekken, want dat leidt tot meer onveiligheid en kan bedreigingen vormen voor de Verenigde Staten. Maar de president gaf wel aan dat Amerika niet in “onnodige” oorlogen verzeild moet raken.

Obama sprak ook over het afluisterschandaal rondom de journalisten van de Associated Press. De journalisten waren door medewerkers van het ministerie van Justitie afgeluisterd om dat ze informatie zouden hebben ontvangen die de nationale veiligheid in gevaar zou kunnen brengen. Obama zei dat de balans tussen veiligheid en burgerrechten, in het geval van AP gaat het om de persvrijheid, soms zoek is. Obama gaf aan dat journalisten hun werk moeten kunnen doen, zonder het risico te lopen dat ze vervolgd worden. Persvrijheid is belangrijk, aldus Obama, die een moeilijke relatie heeft met de pers en een grote hekel heeft aan lekken.

President Obama sprak in zijn toespraak ook over Guantanamo Bay. Obama gaf eerder al aan en beloofde in zijn verkiezingscampagne van 2008 dat hij de gevangenis op Cuba, waar gitmonu nog ongeveer 160 gevangenen zitten, zou sluiten. Obama wil dit nog steeds, maat dat in zijn tweede termijn Gitmo wordt gesloten is vrijwel uitgesloten. Geen enkele Amerikaanse politicus wil vermeende terroristen op het vaste land van Amerika in een zwaar bewaakte gevangenis hebben. Obama zei: “Ik heb geprobeerd om Guantanamo Bay te sluiten.” Deze opmerking werd beantwoordt met een luid applaus. Vervolgens zei Obama dat in zijn ogen Gitmo nooit geopend had mogen worden.

Obama gaf aan dat Guantanamo Bay zorgt voor scheve gezichten in de wereld. Amerika is een rechtsstaat en door de gevangenis niet te sluiten wordt Amerika minder gerespecteerd. Guantanamo Bay wordt gelinkt aan Amerika en dat is slecht voor de internationale positie van de Verenigde Staten en het aanzicht in de wereld, aldus de president. Obama riep het Congres op om “to end restrictions” voor het over brengen van gevangenen naar andere landen, waaronder Jemen, en hij merkte op dat het open houden van Guantanamo Bay zo’n 150 miljoen dollar per jaar kost.

De kritiek van de Republikeinen was niet mild. De speech van Obama werd door Newt Gingrich “just stunningly breathtakingly naïve” genoemd. “You may not care about war, but war cares about you”, aldus Gingrich. En afgevaardigde van Texas, Michael McCaul, zei: “…I found many parts to it disturbing for many reasons. I think the rhetoric sort of defies the reality in terms of the threat level that we’ve all been briefed on.” Volgens de Republikeinen is het niet mogelijk dat men terug kan naar een anti-terreur beleid van voor 11 september. De Republikeinen, vaak bij monde van John McCain, vinden dat Obama niet genoeg doet. Als het aan de Republikeinen had gelegen had Amerika zich al veel eerder bemoeid met de oorlog in Syrië en veel harder opgetreden tegen Iran. Het is natuurlijk allemaal politieke retoriek die de hoort bij het klimaat in Washington.

President Obama zal door gaan met het drone-programma om zo te voorkomen dat er aanslagen in Amerika worden gepleegd en Amerikaanse belangen in het buitenland worden geschaad. Door de drone aanvallen, waar bij ook regelmatig burgerslachtoffers vallen, wint hij niet de harten van de moslims in landen als Jemen en Soedan. De inzet van drones leidt tot meer haat en drijft mensen in de handen van islamitische extremisten, die overigens met zelfmoordaanslagen en autobommen ook hun eigen bevolking terroriseren.

Het anti-terreur beleid van de regering Obama is al vanaf het begin van het presidentschap “leading from behind’ geweest, zoals goed tot uitdrukking kwam in burgeroorlog in Libië. De speech die Obama afgelopen week gaf past in de lijn van dat beleid en zal worden voort gezet.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Libië, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Syrië en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.