Controle

Schandalen overschaduwen tweede termijn

De tweede termijn van president Barack Obama is waarschijnlijk tot nu toe niet wat de president er van had verwacht. Op dit moment wordt zijn termijn overschaduwd door schandalen en lekken bij belangrijke overheidsinstanties. Het lijkt dat Obama de controle over de gang van zaken langzaam aan kwijt raakt.

De meest in het oogspringende lek waar nu de wereldwijde media bijna dagelijks aandacht aan besteden is het geheime overheidsprogramma van de National Security Agency (NSA), NSAlogoPRISM. De NSA verzamelt via PRISM telefoon en internetgegevens om zo terroristische aanslagen te voorkomen. Volgens de NSA zijn door het programma tenminste 50 potentiële aanslagen voorkomen. Edward Snowden, die werkte voor de NSA, onthulde het programma in een interview met de Britse krant The Guardian en is inmiddels Amerika ontvlucht en gaat naar een land dat hem niet zal uitleveren aan Amerika, nu de Amerikaanse overheid besloot een arrestatiebevel voor hem uit te vaardigden. De Amerikaanse politici op Capitol Hill buitelden ondertussen over elkaar heen. De één noemde Snowden een ‘landverrader’ en de ander noemde Snowden een ‘crimineel.’ Zowel de Democraten als de Republikeinen zijn het eens dat Snowden vervolgd moet worden. Het Congres was overigens op de hoogte van het PRISM programma en keurde de verlenging ervan steeds goed.

De vraag die nu wel rijst is hoever de overheid mag gaan in het afluisteren en het verzamelen van gegevens van burgers. Ook de Nederlandse inlichtingendienst, de AIVD, obama-hyde-parktapt telefoongegevens af al is niet duidelijk of het ook deel neemt aan het PRISM programma. De vraag is in hoeverre de privacy wordt geschonden? Veel mensen zeggen dat de NSA, maar ook andere inlichtingendiensten van onder andere Groot-Brittannië, gegevens verzamelen. De meerderheid van de Amerikanen heeft geen probleem met het programma. Als door het verzamelen van de gegevens terroristische aanslagen kunnen worden voorkomen vinden de Amerikanen dat het aftappen van telefoongesprekken en het  opslaan van internetdata gerechtvaardigd is. Amerikanen geven snel een deel van hun privacy op om een nieuw 9/11 te voorkomen. Maar wat als er met de gegevens ook andere dingen worden gedaan? De Patriot Act die na de aanslagen op 11 september 2001 werd ingevoerd geeft de inlichtingendiensten de bevoegdheid om gegevens te verzamelen en die te analyseren. De vraag is of deze gegevens alleen worden geanalyseerd om terroristische activiteiten te achterhalen en te monitoren? Wat de gegevens opleveren en waar ze verder voor worden gebruikt weet niemand. Wellicht is het tijd om wat in de Patriot Act staat opnieuw te definiëren. Wat mag wel en wanneer wordt de privacy erg geschonden. President Obama verdedigde de praktijken van de NSA. Hij zei dat als er terroristische aanslagen kunnen worden voorkomen dat de Amerikanen dan iets van hun privacy moeten opgeven. De werkwijze van de NSA, maar ook van de CIA, is door president George W. Bush, na de Patriot Act, die steeds werd verlengd en uitgebreid, door president Obama overgenomen en verder uitgebreid.

President Obama die een ware kruistocht voert tegen het lekken is dan ook niet blij met de onthullingen van Snowden. Maar Obama beloofde bij zijn aantreden in 2009 te zorgen voor de meest  transparante overheid. Maar door zijn aversie tegen het uitlekken van documenten en andere beleidsmaatregelen is er van de die transparantie niet veel meer over.

Het is verrassend dat de Amerikanen, die van nature een groot wantrouwen tegenover de overheid hebben in meerderheid vinden dat de NSA hun gegevens mag verzamelen. Het idee van een nieuw 9/11 leeft nog steeds en de gevoelens van dit nationale trauma zullen waarschijnlijk nooit verdwijnen. De Amerikanen vinden het dus niet zo erg dat hun telefoon wordt afgetapt, maar als de Amerikaanse belastingdienst, de Internal Revenue Service (IRS) rechtse politieke groeperingen aan een extra onderzoek onderwerpt is heel Amerika hevig verontwaardigd. Dat de IRS deze praktijken er op na hield is natuurlijk niet goed te praten, maar dit is beduidend minder schokkend, omdat het hier gaat om  Amerikaanse groepen, onder andere de Tea Party beweging, terwijl het bij het PRISM programma gaat om alle Amerikanen en buitenlanders die in Amerika verblijven, maar ook daarbuiten.

Maar hoe zat het ook al weer met het IRS schandaal? In de zomer van 2010 proberen plotseling veel organisaties bij de IRS kwijtschelding te krijgen van hun belastingen. De irsbuildingbelastingdienst staat dat toe voor NGO’s of andere maatschappelijke organisaties, maar niet voor politieke bewegingen. Maar er is een schemergebied, zo valt in het NRC Handelsblad van 17 mei 2013 te lezen. Een organisatie die zegt op te komen voor een politicus krijgt geen kwijtschelding, En er zijn enkele congresleden mede door steun van de Tea Party in het Huis of in de Senaat gekomen. Wie zegt te streven naar ‘burgerparticipatie’, maar in de praktijk een politieke agenda heeft, wat geldt voor de Tea Party, maakt veel meer kans. Een paar medewerkers van de IRS formuleerden criteria om het kaf van het koren te scheiden. Ze letten vooral op de naam van organisaties: wie ‘tea party’, ‘patriot’ of ‘9/12’ (genoemd naar een project van de conservatieve opinieleider Glenn Beck) in de naam droeg, werd apart gelegd. Van de 202 organisaties die extra onderzoek kregen, hadden er 96 zo’n naam. Die groepen moesten extra informatie geven over hun geldschieters, hun doelstellingen en hun werkwijze. En, inderdaad, zo meldt het NRC Handelsblad: veruit de meeste verzoeken werden afgewezen. Tot maart 2012 kreeg vrijwel geen enkele conservatieve groepering kwijtschelding van belasting. In het voorjaar van 2012 bereiken de eerste signalen van misstanden de top van de belastingdienst. Groepen gingen klagen bij de Republikeinen in het Congres en zij vroegen de top van de IRS om opheldering. De werkwijze veranderde plotseling en veel conservatieve groepen kregen wel hun vrijstelling. Tussen 2010 en mei 2012 gebeurde dat 10 keer, vanaf dat moment werden 44 aanvragen goedgekeurd. President Obama wist overigens niks van de praktijken van de IRS, maar ontsloeg na dat de berichten naar buiten kwamen wel de directeur.

Deze schandalen overschaduwen het beleid van Obama. Zijn pogingen om strengere wapenwetgeving in te voeren mislukte tot nu toe en de vraag is of het Congres voor de zomer de wet voor de immigratiehervorming aanneemt. Het lijkt er ook op dat Obama een beetje is uitgeblust. Hij was onlangs in Berlijn en hield daar een weinig inspirerende toespraak waarin hij sprak over het verminderen van het aantal kernwapens en over het bestrijden van de armoede en over de wereldvrede. Het waren voor de hand liggende thema’s en het was te veel algemeen. Ook zei hij zich opnieuw in te willen spannen om Guantanamo Bay te sluiten, iets wat niet gaat gebeuren.

Door de schandalen is de populariteit van Obama voor het eerst sterk gedaald. De Amerikanen zijn veel minder positief over de president dan in zijn eerste termijn en dan vlak na zijn tweede inauguratie. Gaat er dan helemaal niets goed? Jawel. Het gaat steeds beter met de Amerikaanse economie en steeds meer Amerikanen vinden weer een baan. Ook de huizenmarkt trekt aan. Maar ondanks al deze positieve punten werpen de ontwikkelingen rondom de NSA en de IRS een schaduw over wat wel goed gaat in Amerika, Het lijkt er op dat Obama de grip op het publieke debat en de controle verliest. Wil hij van zijn tweede termijn nog een succes maken dan is het zaak dat het Witte Huis weer snel de regie in handen neemt.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in (Nieuwe) Media/Sociale media, 9/11, Belastingen, Nieuws/Amerika/VS, Tea Party en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.