Kort Nieuws

Belastingdienst onderzocht ook progressieve groepen

De Amerikaanse belastingdienst, de Internal Revenue Service (IRS) deed niet alleen extra irsbuildingonderzoek naar conservatieve groepen, zoals de Tea Party, maar deed ook onderzoek naar progressieve en liberale groepen die vroegen om vrijstelling van belastingen, aldus de Democratische afgevaardigde van Michigan, Sander Levin, die zei dat de term “progressives” ook door de IRS werd gebruikt om aanvragen te beoordelen. Lees meer hier.

Einde NSA programma?

Een groep senatoren wil de amendementen van de Foreign Intelligence Surveillance Act NSAlogo(FISA), die de spionage door de National Security Agency (NSA) mogelijk maakten, twee jaar eerder dan gepland beëindigen, zo meldt Villamedia. Nu de reikwijdte van de spionage door de NSA bekend is geworden, hebben enkele senatoren een voorstel ingediend om de FISA met vervroegd pensioen te sturen. Eind vorig jaar verlengde de Senaat met een grote meerderheid die amendementen, aldus Villamedia. Ze hopen dat het politieke klimaat sinds de openbaring van het afluisterschandaal zodanig is veranderd dat er een meerderheid voor te vinden is.

Lage interesse klimaatverandering

President Obama ontvouwde afgelopen week zijn plannen om klimaatverandering tegen te pollutiongaan. Maar een nieuwe peiling laat zien dart de meeste Amerikanen zich niet echt zorgen maken om klimaatverandering. Er is nauwelijks interesse voor het onderwerp en Amerikanen noemen klimaatverandering niet als de grootste bedreiging voor Amerika, terwijl andere landen in de wereld wel klimaatverandering als een groot probleem zien, aldus een peiling van Pew Research Center. Lees meer hier.

Markey wint in Massachusetts

Zoals verwacht won de Democratische afgevaardigde Ed Markey de speciale verkiezing in Massachusetts voor een zetel in de Senaat om de zetel van John Kerry in te vullen. Markey versloeg de Republikeinse zakenman en voormalig Navy SEAL, Gabriel Gomez. De opkomst was laag en het was de tweede keer in 3 jaar dat de inwoners van Massachusetts konden stemmen. Lees meer hier.

Hooggerechtshof verwerpt DOMA

Het Hooggerechtshof verwierp afgelopen week de Defense of Marriage Act (DOMA) en besloot dat homoseksuele en lesbienne stellen die zijn getrouwd in een staat waar het supreme-court-exteriorhomohuwelijk is gelegaliseerd dezelfde federale voordelen, zoals uitkeringen, pensioenen, moeten krijgen als hetero stellen. De rechtszaak ging over de vraag of de landelijke overheid belasting, gezondheid en pensioen voordelen voor homoseksuele en lesbienne koppels mag weigeren. De Defense of Marriage Act is in strijd met het vijfde amendement in de Grondwet. Homoseksuelen en lesbiennes moeten legaal kunnen trouwen onder de wet in hun staat. Het Hooggerechtshof gaf wel aan dat elke staat afzonderlijk kan bepalen om het homohuwelijk open te stellen en te legaliseren. Het Hooggerechtshof verwierp ook Pros 8, dat het homohuwelijk in Californië verbiedt. Het homohuwelijk is nu legaal in 12 staten, waaronder Massachusetts en Iowa, en het District of Columbia. Lees meer hier.

Perry wil alsnog anti-abortus wet

Een filibuster van 11 uur door de afgevaardigde Wendy Davis in Texas zorgde er voor dat de deadline verstreek en er geen strenge antiabortus wet kwam. Maar de gouverneur van Texas, Rick Perry, wil een speciale vergadering beleggen om alsnog de anti-abortus wet in te voeren. Perry beschuldigde Davis er van met haar filibuster het “democratische proces te belemmeren.” Maar het lijkt er op dat Perry niet wil erkennen dat de wet er niet komt. Lees meer hier.

Verwerping DOMA zorgt voor nieuw dilemma Republikeinen

Nu het Hooggerechtshof de Defense of Marriage Act (DOMA) heeft verworpen, struikelde een handvol Democraten die nadenken of ze mee gaan doen aan de presidentsverkiezingen in 2016, met reacties die overwinning uitstraalde en persberichten waarin de uitspraak werd gevierd over elkaar heen. De uitspraak met 5 stemmen voor en 4 stemmen tegen zorgde er voor dat homoseksuele en lesbienne koppels legaal kunnen trouwen. Maar de uitspraak van het Hooggerechtshof over DOMA zorgt voor een dilemma voor de Republikeinen die nog altijd in meerderheid tegen het homohuwelijk zijn. Lees meer hier.

Obama: “Staten moeten homohuwelijk erkennen”

President Obama zei afgelopen week nadat het Hooggerechtshof de Defense of Marriage Act verwierp dat alle staten het homohuwelijk moeten erkennen en dat alle staten het homohuwelijk moeten legaliseren. Twaalf staten en het District of Columbia staan het homohuwelijk toe en in 37 staten is het nog verboden. Lees meer hier.

Greenwald spreekt over NSA documenten

In een commentaar in de Britse krant The Guardian schrijft Glenn Greenwald, de journalist die als een van de eerste schreef over de surveillanceprogramma’s van de Amerikaanse geheime dienst, de National Security Agency (NSA), over de persoonlijke gevolgen van zijn daad. Hij verwachtte al het onvermijdelijke doelwit te worden van allerlei persoonlijke aanvallen, zo meldt Villamedia. “Je daagt niet de meest machtige staat op aarde uit zonder aangevallen te worden.” Greenwald wist ook, door gesprekken met Daniel Ellsberg, een voormalige defensieanalist die geheime documenten over de Vietnam oorlog lekte naar The New York Times, dat deze tactieken worden gebruikt om de aandacht af te leiden van de openbaringen, aldus Villamedia. Daarom is Greenwald ook niet verbaasd dat journalisten nu contact met hem zoeken om gebeurtenissen uit zijn verleden, aldus Villamedia. Greenwald schrijft over bepaalde voorvallen. “Als journalisten denken dat deze dingen uit mijn verleden een productieve manier zijn om hun tijd door te brengen, dan is dat maar zo. Niets van deze afleidingen zal me tegenhouden om te blijven schrijven over wat de NSA in het donker doet. ”

Senaat neemt immigratiewet aan

De Amerikaanse Senaat nam afgelopen week een historisch besluit. Het nam de wet voor capitol-story-tophervorming van de immigratie aan dat er voor zorgt dat 11,5 miljoen illegalen de kans krijgen om op den duur het Amerikaanse staatsburgerschap te krijgen. In de wet is ook opgenomen dat de controle en veiligheid aan de Mexicaanse grens wordt verscherpt. Achtenzestig senatoren, waaronder 14 Republikeinen stemde voor en 32 senatoren stemde tegen de wet. De wet gaat nu naar het Huis van Afgevaardigden waar de Republikeinen al hebben aangegeven dat ze hun eigen versie zullen ontwerpen wat inhoudt dat de versie die in de Senaat werd aangenomen wordt verworpen. Lees meer hier.

Pelosi roept Clinton op om mee te doen

De Democratische fractievoorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, riep afgelopen week Hillary Clinton om mee te doen aan de presidentsverkiezingen in 2016 omdat de Democratische partij al bereid is zich achter haar te scharen. In een interview met de krant USA Today zei Pelosi dat “there’s a great deal of excitement” over het feit dat Clinton zich wel eens kandidaat kan stellen en Pelosi persoonlijk hoopt dat Clinton besluit mee te doen. Volgens de Democratische fractievoorzitter van het Huis is Clinton “would be the best prepared person to enter the White House in decades.” Lees meer hier.

Davis: “Perry is een schande voor gouverneurschap”

De Democratische afgevaardigde in Texas, Wendy Davis, die landelijke faam verwierf door wendydavismet haar 11 uur lange filibuster te voorkomen dat de staat een strenge anti-abortus wet aannam, zei dat ze niet wakker ligt van de persoonlijke kritiek van de Republikeinse gouverneur Rick Perry jegens haar. Davis zijn dat de kritiek van Perry “were symptomatic” over zijn ideeën over vrouwen onderwerpen. “I didn’t have an angry response to it on behalf of myself”, aldus Davis tegenover CNN. “I think it just demonstrated the typical attitude that Governor Perry has expressed toward the issue. He’s demeaned the high office that he holds by saying things like that.” Lees meer hier.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Abortus, Belastingen, Hillary Clinton, Homohuwelijk, Immigratie, Klimaat, Massachusetts, Nancy Pelosi, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, Rick Perry, Texas en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.