Zwart-wit

Trayvon Martin zaak zorgt voor oplaaien rassenvraagstuk

Of burgerwacht George Zimmerman schuldig is aan de dood van Trayvon Martin daar valt over te discussiëren. Dat is ook niet het doel van dit artikel. De jury in Florida in de rechtszaak tegen Zimmerman achtte de buurwacht niet schuldig aan moord op de tiener. Veel zwarte Amerikanen in Florida en daar buiten waren het niet eens met de uitspraak van de jury en gingen de straat op om te protesteren tegen de uitspraak wat er zelfs voor zorgde president Obama zich over de zaak uitsprak. Afgelopen week waren er zelfs in verschillende steden ‘Justice for Trayvon’ rallies.

George Zimmerman zag de 17 jarige Trayvon Martin vorig jaar ’s avonds naar huis lopen TrayvonMartinen vond dat de jongen zich verdacht gedroeg. Zimmerman belde de politie die hem vertelde dat hij moest wachten tot de politie ter plaatste was. Zimmerman besloot toch Trayvon Martin te volgen en schoot de zwarte tiener dood en verklaarde dat hij dit deed uit zelfverdediging. Martin was ongewapend. Als Zimmerman op de politie had gewacht had de dood van Trayvon Martin wellicht voorkomen kunnen worden.

De jury besloot dat Zimmerman niet schuldig was aan de dood van de tiener. De rechtszaak GeorgeZimmermanwas daarmee gesloten en George Zimmerman kon als een vrij man de rechtbank verlaten, maar het dossier Trayvon Martin was nog niet gesloten. De zwarte gemeenschap in Florida, maar ook in andere Amerikaanse steden, was het niet met de jury eens en ging vervolgens de straat op om te protesteren tegen de uitspraak. De zaak ligt in Amerika erg gevoelig. Een blanke man schoot een ongewapende zwarte tiener dood.

Verschillende zwarte activisten beweerden dat het leven van een zwarte Amerikaan in Amerika nog steeds ondergeschikt is aan het leven van een blanke. Als Zimmerman een blanke tiener had dood geschoten uit zelfverdediging dan had de zaak nooit zoveel aandacht gekregen.

Blanke politici, maar ook andere mensen zeggen dat rechtssysteem in Amerika zijn werk heeft gedaan. Daar kunnen vraagtekens bij worden gesteld. Waarom bestond de jury alleen uit vrouwen? En uit een foto bleek dat Zimmerman een bloedend hoofd had en dat zou er op kunnen duiden dat Martin wellicht Zimmerman heeft aangevallen en de buurtwacht uit zelfverdediging handelde.

Woorden als klassenjustitie en racisme zijn al gevallen en verschillende Amerikaanse politici hebben zich ook al over de zaak uitgesproken. De dood van Trayvon Martin doet de strijd en het rassenvraagstuk weer oplaaien en is voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap in Amerika het bewijs dat zijn nog steeds niet gelijk behandeld worden.

Het is overigens helemaal niet bewezen dat het om een racistische moord ging, zoals veel zwarte Amerikanen denken. De media hebben dat beeld gecreëerd en daarom was er zo US President Barack Obama pauses as he sveel aandacht voor de rechtszaak. Zelfs president Obama die waarschijnlijk ook de berichtgeving nauwlettend heeft gevolgd en wellicht de protesten de afgelopen week heeft gezien voelde zich genoodzaakt iets te zeggen over de zaak. De president die eigenlijk niet met dit soort zaken moet bemoeien sprak afgelopen week de pers toe en maakte een persoonlijke opmerking over de zaak. “Trayvon Martin could have been me 35 years ago”, aldus Obama tijdens een persconferentie.

Medewerkers van het Witte Huis lieten vervolgens weten dat zij niet wisten dat Obama zo diep en persoonlijk op de zaak zou in gaan. De lof en kritiek op de uitspraken van Obama kwamen dan ook al snel. Er was lof voor Obama omdat hij zich had uitgesproken en het probleem van de zwarte gemeenschap in een ‘historische’ verklaring nog eens had aangekaart. Maar er was ook kritiek. Obama had zich als president niet moeten uit laten over een rechtsuitspraak. Dat deed de president ook niet. Obama kaartte alleen de positie van de Afro-Amerikaanse gemeenschap aan.

Daarnaast hebben al 1 miljoen Amerikanen online een petitie ondertekend die is gestart door de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) en door de progressieve groep MoveOn.org waarin wordt gevraagd om een civil rights zaak tegen George Zimmerman te starten. “The most fundamental of civil rights – the right to life – was violated the night George Zimmerman stalked and then took the life of Trayvon Martin”, aldus de petitie op de website van de NAACP. “We ask that the Department of Justice file civil rights charges against Mr. Zimmerman for this egregious violation.” Het is echter de vraag of het ministerie van Justitie, het Openbaar Ministerie, een zaak tegen Zimmerman zal beginnen.

Maar het probleem ligt veel dieper. Racisme bestaat officieel niet meer in Amerika, maar zeker in het zuiden in staten als Mississippi, Alabama, maar ook Florida, voelen zwarten dat ze nog steeds worden achtergesteld. Of de Afro-Amerikaanse gemeenschap in Amerika nu wordt achtergesteld wordt of niet, het is een feit dat zwarte Amerikanen het op verschillenden onderdelen slechter aan toe zijn dan blanke Amerikanen.

Maar er is nog niets waarom de Amerikaanse zwarte gemeenschap nu massaal zijn verontwaardiging uitspreekt over de vrijspraak voor Zimmerman, Het is namelijk heel goed mogelijk dat vele Amerikanen de rechtszaak niet hebben gevolgd, maar het uitsluitend via kranten en televisie het nieuws hebben vernomen via de vooringenomen mediaberichtgeving over de moord op de tiener.

Wat wellicht ook ten grondslag kan liggen aan de verontwaardiging is dat het Hooggerechtshof onlangs besloot niet een besluit te nemen over de Voting Rights Act en dat het Congres opnieuw naar de wet moet kijken. De Voting Rights Act is voor veel zwarte Amerikanen belangrijk. De wet, die in 1965 werd aangenomen, verbied elke vorm van discriminatie bij verkiezingen. De wet beschermt het recht van iedere burger om te stemmen ongeacht ras of kleur. Maar in veel zuidelijke steden is de wet niet altijd nageleefd en werd het voor zwarte Amerikanen lastig gemaakt om te stemmen en zijn districten de afgelopen jaren steeds opnieuw in gedeeld ten gunste van blanke Amerikanen. Veel politici in Amerikaanse staten in het zuiden vinden ook dat de Voting Rights Act juist zwarte en Hispanic kiezers bevoordeeld. Nu de wet opnieuw in het Congres moeten worden besproken (en dat kan een lang proces worden) maakt de zwarte gemeenschap zich daar ook zorgen over.

De dood van Trayvon Martin en de Voting Rights Act laten zien dat hoewel racisme officieel niet meer in Amerika bestaat dat het vraagstuk en de positie van de zwarte gemeenschap nog steeds zorgt voor verhitte discussies. Het debat over racisme en de positie van de Afro-Amerikaanse gemeenschap is weer opgelaaid. Als zelfs de eerste zwarte president, die president van alle Amerikanen is, hier over spreekt staat het weer op de agenda en wordt het ongetwijfeld vervolgd.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.