Sluimerend gevaar

De toekomstige ‘oorlog’ in de Republikeinse partij

De stemming in het Huis van Afgevaardigden die het de telefoon-surveillance programma PRISM van de National Security Agency (NSA) aanzienlijk zou hebben beperkt, legde de toekomstige ‘oorlog’ en de verschillen in de Republikeinse partij pijnlijk bloot. Libertijnse Republikeinen wilde de bevoegdheden beperken, maar 134 Republikeinen stemde tegen de maatregel en 94 Republikeinen stemde voor, maar toch was de poging van libertijnen bijna geslaagd.

Het is inmiddels duidelijk dat de keuze in 2016 sterk zal worden bepaald hoeveel libertijnse invloed de Republikeinen in hun partij willen toe laten, aldus The Washington Post. Het antwoord van de partij is nog niet duidelijk. Maar dat meer dan 40 procent van de Republikeinen stemde voor het inperken van de afluisterpraktijken van de NSA om toekomstige terroristische aanslagen te voorkomen, is veelzeggend. De gouverneur van New Jersey, Chris Christie, die voorstander is van het PRISM programma en wellicht mee doet aan de race om het Witte Huis, botste dan ook hard met de senator van Kentucky, Rand Paul, die voor het inperken is van de bevoegdheden van de NSA. Christie noemde Paul “gevaarlijk.”

De krant The Washington Post maakte een ranglijst van 10 Republikeinse kandidaten die de beste kans maken om de Republikeinse nominatie in 2016 te winnen.

10. Rick Santorum: De voormalige senator van Pennsylvania deed het in de campagne ricksantorumtijdens de presidentsverkiezingen in 2012 goed. Hij won verschillende staten en hij stapte pas als laatste uit de race. Als Santorum weer mee doet heeft hij twee belangrijke voordelen. Hij is een sociaal conservatief in hart en nieren en hij heeft een talent om campagne te voeren.

9. Bobby Jindal: De gouverneur van Louisiana werd in 2012 ook genoemd als eventuele bobbyjindalkandidaat en met zijn Indiase achtergrond kan hij minderheidsgroepen aantrekken. Maar The Washington Post zet Jindal in hun top 10 op nummer 9 omdat de gouverneur steeds meer negatieve beoordelingen in zijn thuisstaat krijgt. Uit een peiling die vorig jaar werd gehouden bleek dat bijna de helft van alle inwoners van Louisiana de prestaties van Jindal een dikke onvoldoende gaf.

8. Paul Ryan: De afgevaardigde van Wisconsin. Het leek er op dat de vice-paulryan_aug9presidentskandidaat van 2012 geen interesse had om een poging te doen om in het Witte Huis te komen als president, maar Ryan gaf aan dat hij zal spreken op een Republikeins diner van de Republikeinse afdeling van de partij in Iowa. En het mag inmiddels duidelijk zijn, politici gaan niet zonder reden naar Iowa. Het is immers de eerste staat waar de eerste voorverkiezing plaats vindt. Als de race zich begint te ontwikkelen zullen we wellicht meer van Ryan horen.

7. Ted Cruz: De senator van Texas bracht dit jaar al een bezoek aan de Hawkeye State en dat voedt de speculatie dat de uiterst conservatieve Cruz het in Iowa goed kan doen. Zijn charisma en conservatisme zorgen er voor dat Cruz een uitgesproken intrigerende potentiële presidentskandidaat kan zijn vooral in conservatieve staten, en in het bijzonder in Iowa en South Carolina. The Washington Post denkt dat als hij besluit mee te doen hij in de top 5 zal eindigen als potentiële winnaar. Cruz is in zijn uitspraken erg conservatief en voor gematigde Republikeinen zal hij wellicht iets te extreem zijn.

6. John Kasich: De gouverneur van Ohio plaatst The Washington Post op nummer 6 in hun top 10. De Democraten hopen dat ze Kasich volgend jaar kunnen onttronen en dat er een Democratische gouverneur in de staat komt die essentieel is om te winnen wil een kandidaat in het Witte Huis komen. Maar Kasich heeft een overtuigend CV en is populair in Ohio.

5. Jeb Bush: De voormalige gouverneur van Florida is populair in de staat, maar de vraag is of Amerika zit te wachten op nog een Bush in het Witte Huis. Maar volgens The Washington Post is Bush wel meteen koploper als hij besluit mee te doen. Maar doet hij mee? Na wat vage uitspraken dit jaar heeft Jeb Bush verder weinig los gelaten over zijn politieke toekomst.

4. Scott Walker: De gouverneur van Wisconsin. Hij zal waarschijnlijk in 2014 herkozen Presidential Candidates Address NRA Annual Meeting In St. Louisworden in een staat die overwegend Democratisch is. Hij is nationaal voor veel conservatieve Republikeinen een held omdat hij een recall verkiezing overleefde en daar door de macht en invloed van vakbonden wist terug te dringen. Walker is een geëngageerde sociaal conservatief. Als Walker zich snel kandidaat stelt dan heb je volgens The Washington Post in de staten die de eerste voorverkiezingen houden een top kandidaat.

3. Rand Paul: De senator van Kentucky die de verschillen in de Republikeinse partij
rpaulpoint.gionlangs naar de oppervlakte wist te brengen. The Washington Post is er steeds meer van overtuigd dat de senator de drijvende kracht in de race in 2016 zal kunnen zijn als hij besluit mee te doen. Dat zorgt er dan wel voor dat andere kandidaten zich wellicht ook kandidaat zullen stellen als een goed en overtuigend alternatief voor de libertijnse senator. De reactie van Chris Christie over het verlengen van de bevoegdheden van de NSA het inzetten van drones waren duidelijk gericht op het libertarisme en Rand Paul. Paul is wellicht de enige kandidaat die de landelijke Republikeinse partij kan veranderen en kan uitbreiden. Maar zijn onorthodoxe manier van handelen kan de partij ook schaden.

2. Chris Christie: De gouverneur van New Jersey bewijst met zijn veroordeling van het christie.leadersluipende libertarisme binnen de Republikeinse partij en zijn aanval op Rand Paul volgens The Washington Post twee dingen. Ten eerste, dat hij zich warm loopt voor de presidentverkiezingen in 2016 en dat hij zich zal presenteren als havik in de traditie van Ronald Reagan en George W. Bush die voor een sterke defensie is. De vraag voor Christie is of hij is een andere incarnatie van Rudy Giuliani (een matig CV) is of dat hij model staat voor een geheel nieuwe en succesvollere Republikeinse kandidaat. De tijd zal het leren, maar het is volgens The Washington Post zeker dat hij mee doet.

1. Marco Rubio: De senator van Florida heeft met zijn steun voor de marcorubioimmigratiehervorming er voor gezorgd dat de steun in zijn achterban een grote klap heeft gekregen, maar het was geen politieke zelfmoord. Zijn inspanningen op het gebied van wetgeving voor abortus en de defunding van Obamacare zijn duidelijke pogingen om zichzelf opnieuw als een betrouwbare conservatief te presenteren in de aanloop naar 2016. Rubio is volgens The Washington Post niet meer zo’n sterke frontrunner als hij in het verleden was, maar hij is op dit moment, Jeb Bush niet mee gerekend, nog steeds de beste Republikeinse kandidaat en daarom zet The Washington Post hem op nummer 1.

Als het libertanisme en mensen als Rand Paul en Ted Cruz veel invloed in de Republikeinse partij krijgen (waar Christie bang voor is) zal de partij veel extreme standpunten innemen en zal zich nog verder van het politieke midden afkeren en dan ligt het niet voor de hand dat de volgende bewoner van het Witte Huis een Republikein zal zijn. De recente ontwikkelingen laten zien dat er grote verdeeldheid heerst binnen de Republikeinse gelederen en dat een sluimerende politieke ‘oorlog’ aanstaande is.

Dit artikel is een vrije vertaling en bewerking van een artikel op het weblog van The Washington Post. Het originele artikel is hier te lezen.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Bobby Jindal, Chris Christie, Marco Rubio, Nieuws/Amerika/VS, Paul Ryan, Peilingen, Rand Paul, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Rick Santorum, Ted Cruz en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.