Hoofdpijndossier: Obamacare

De hervorming van de gezondheidszorg, de Affordable Care Act, die president Obama in zijn eerste termijn door het Congres loodste is een feit en zal in 2014 volledig worden geïmplementeerd. Maar hoewel de Affordable Care Act, beter bekend als Obamacare een prioriteit was en na dat zelfs het Hooggerechtshof zei dat de wet grondwettig is begint Obamacare langzaam voor de regering Obama een hoofdpijndossier te worden.

Het Huis van Afgevaardigden stemde onlangs deze week tevergeefs voor de 40ste keer (!) om Obamacare af te schaffen. De wet is aangenomen en zal volgend jaar zijn intrede doen. De Republikeinen willen het liefst dat de wet niet wordt uitgevoerd, maar kunnen er niets tegen doen.

Maar Obamacare zorgt toch voor ongerustheid onder de politici en de Amerikaanse bevolking. Zo zal de IRS, de Amerikaanse belastingdienst, die onlangs in opspraak kwam, een deel van Obamacare uitvoeren, Alle data van mensen die onder Obamacare vallen zal worden vastgelegd in een database die valt onder de verantwoordelijkheid van de IRS. Daarnaast zouden in sommige staten de premies met meer dan 50 procent dalen, terwijl in andere staten premies juist omhoog gaan. Veel mensen zullen toegang hebben tot betaalbare zorg, maar in 21 staten zal Medicaid als gevolg van Obamacare niet worden uitgebreid en zullen, vooral armen die afhankelijk zijn van Medicaid, onverzekerd zijn. Dus niet alle miljoenen onverzekerde Amerikanen gaan er op vooruit.

130626160733-map-medicaid-620xa

Maar de regering Obama doet er alles aan om met verschillende rapporten uit te stralen dat Obamacare goed is voor Amerika en dat miljoenen Amerikanen toegang hebben tot betaalbare gezondheidszorg. Zonder Obamacare zouden ze onverzekerd blijven en hoge gezondheidszorgkosten houden en zelfs geen ziektekostenverzekering kunnen afsluiten, omdat zorgverzekeraars ze kunnen weigeren, omdat ze bijvoorbeeld een zogenoemde ‘pre-existing condition’ hebben, waardoor ze voor ziektekostenverzekeringsmaatschappijen te veel kosten.

Zo gaf het Witte Huis aan dat Obamacare goed is voor de Amerikaanse economie, om iets te doen aan de kritiek op de Affordable Care Act. Het Witte Huis liet via een PowerPoint presentatie zien dat de wet juist de Amerikaanse economie helpt en zorgt voor banen en de Amerikaanse economische groei versterkt. Daarnaast lanceerde het Witte Huis een nieuwe website waar ondernemers kunnen zien wat voor impact de Affordable Care Act op hun bedrijf heeft. De website, die onderdeel is van BusinessUSA, streeft er naar om werkgevers kant-en-klare informatie te geven en de ongerustheid rondom de ziektekostenverzekering weg te nemen. “The goal with the tool is to put the information – if there is unique information to your state, your location, let’s put it right there at your fingertips along with the other information that may be more applicable across the board”, aldus een medewerker van de regering Obama.

Eerder dit jaar besloot de regering Obama om de zogenaamde ‘gedeelde verantwoordelijkheid betaling’, die onderdeel van de zorgwet is die vereist dat bedrijven wittehuismet een bepaalde omvang (het gaat om het aantal werknemers dat ze in dienst hebben), een ​​boete moeten betalen als ze niet een ziektekostenverzekering aan hun werknemers aanbieden, die vergelijkbaar is en ongeveer hetzelfde kost als onder Obamacare uit te stellen tot 1 januari 2015, omdat veel bedrijven nog niet op de hoogte waren van deze informatie en wellicht niet voor 2014 aan deze vereisten konden voldoen. Het uitstel leverde het Witte Huis veel kritiek op van de Republikeinen in het Congres die in het uitstel het bewijs zagen dat Obamacare een ramp is en vooral voor veel kleine ondernemers leidt tot extra werk en meer bureaucratie.

Via de website en andere inspanningen wil de overheid de bedrijven voorbereiden en informatie verschaffen wat er onder de Affordable Care Act verandert. “We hear from business owners all the time that they just want to know what the facts are because they’re going to sit down and make their own decision based on what makes them most competitive”, aldus de medewerker.

Op de website kunnen werkgevers hun staat en de grootte van hun bedrijf selecteren en of ze op dit moment een ziektekostenverzekering aan hun werknemers aanbieden. Vervolgens krijgen ze informatie en zijn er links naar relevante informatie over de Affordable Care Act dat op hen van toepassing is. Zo is er informatie over hoe eventuele boetes worden berekend als de ziektekostenverzekering die niet voldoet aan de normen van de overheid met betrekking tot bijvoorbeeld dekking en betaalbaarheid.

De regering denkt dat 96 procent van de bedrijven die onder Obamacare vallen, bedrijven zijn die minder dan 50 werknemers in dienst hebben die ongeveer 30 uur per week werken. De Republikeinen van de Small Business and Entrepreneurship commissie in de Senaat zijn het daarmee eens, maar vinden dat de poging van de regering Obama om dit aantal te gebruiken om het effect van de zorgwet op kleine bedrijven te minimaliseren “achterbaks.”

Het Witte Huis ontkent dat het voor bedrijven een enorme administratieve last is om aan de normen van de Affordable Care Act te voldoen. Volgen de regering Obama voldoen de meeste bedrijven aan de normen die onder de wet zijn opgesteld.

De Republikeinen blijven zich ondanks alles verzetten en blijven zeggen dat Obamacare juist extra werk voor werkgevers zorgt en dat veel mensen zullen leiden onder Obamacare en dat juist kleine bedrijven de dupe zullen worden en de kosten waarschijnlijk niet kunnen opbrengen en dat de wet de Amerikaanse economie ernstige schade toe zal brengen.

Verschillende groepen, zoals de Tea Party, maar ook Amerikanen met een eigen bedrijf en andere grote bedrijven en zelfstandige ondernemers zien dat Obamacare eigenlijk steeds capitol-story-topmeer onzekerheid met zich mee brengt en door de onduidelijkheid en de kritiek op de wet wacht men in spanning af wat de zorgwet zal brengen. De regering Obama probeert ondertussen de geruchten over het afzwakken van Obamacare of het uitstellen of veranderingen in de wet de kop in te drukken. Dat is de reden dat er een nieuwe website gelanceerd werd. De overheid zal steeds nieuwe informatie op BusinessUSA plaatsen.

Ondanks de pogingen van de Republikeinen en ongetwijfeld ander lobbygroepen van onder ander de zorgverzekeraars treedt de Affordable Care Act per 1 januari 2014 in werking, maar ook als alles verloopt zoals de regering Obama dat heeft bedacht zal ook daarna Obamacare waarschijnlijk een hoofdpijndossier blijven.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.