Overheid weer open; schuldenplafond verhoogd

De ‘government shutdown’, de sluiting van de Amerikaanse overheid, is voorbij. Maar wat houdt het akkoord dat Congres sloot nu precies in?

t1larg_capitol-hillAmerika kan geld blijven uitgeven en kan geld blijven lenen. Tot 15 januari 2014 kan de Amerikaanse overheid geld blijven uitgeven, zoals uitkeringen aan werklozen, soldij voor militairen en het salaris voor de duizenden ambtenaren die de afgelopen 16 dagen thuis zaten. Deze ambtenaren krijgen overigens het salaris dat ze zijn misgelopen alsnog uitbetaald.

Het akkoord is een overwinning voor president Obama en de Democraten. De Republikeinen probeerde met de ‘shutdown’ en de deadline van het schuldenplafond er meer bezuinigingen door te duwen en de Affordable Care Act te ontmantelen. Maar de Republikeinen bleven met lege handen achter. “We fought the good fight, we just didn’t win”, aldus voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner.

De Amerikaanse overheid heeft op 7 februari 2014 geen geld meer. De overheid kan dan capdomede rekeningen niet meer betalen. Het schuldenplafond is weliswaar verhoogd, maar op 7 februari is dat plafond bereikt. Dit geeft het Congres een paar maanden lucht en de tijd om met een begroting te komen voor 2014. Als men er niet uitkomt en die kans is groot, kan het zijn dat de overheid weer op slot gaat, maar daar wil niemand het in Washington over hebben. Het is namelijk zo dat de Republikeinen zich niet nog een keer een verlies kunnen permitteren. Senator van Arizona, John McCain zei dat er geen volgende ‘shutdown’ komt. En de fractieleider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell zei ook dat hij een volgende ‘shutdown’ zal proberen te voorkomen.

Maar ja, de bezuinigingen en de hervorming van het belastingstelsel, iets wat de Republikeinen graag willen zal een lastig punt worden. De Republikeinen zijn voor nu even verslagen, maar bij de volgende ronde over het schuldenplafond en de begroting zullen ze zich (nog) harder op stellen om niet weer met lege handen komen te staan. Toen een journalist aan president Obama bij een persconferentie nadat ’shutdown’ voorbij was vroeg of “we over een paar maanden hier weer staan” antwoordde Obama resoluut: “Nee.”

De ‘shutdown’, die slechts 16 dagen duurde, heeft de Amerikaanse overheid 24 miljard dollar gekost.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Begroting, Bezuinigingen, Democraten/Democratische partij/DNC, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Staatsschuld en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.