Damage control

Reputatie op het spel door Obamacare en NSA

Op 1 oktober trad de Affordable Care Act, beter bekend als Obamacare, in werking. Mensen kunnen nu een ziektekostenverzekering afsluiten. Veel mensen die eerst geen ziektekostenverzekering hadden of deze niet konden afsluiten hebben nu de kans zich via Obamacare te verzekeren.

Veel mensen gingen naar de website www.HealthCare.gov om zich daar te oriënteren en te registeren en een ziektekostenverzekering af te sluiten. Maar zo makkelijk als dit zou moeten zijn, zo simpel was het niet. Veel mensen konden niet inloggen, moesten lang wachten voor dat pagina’s waren geladen en kregen vaak foutmeldingen.

Nu is het vaak zo dat een nieuw systeem kinderziektes heeft, maar er mag ook vanuit worden gegaan dat de website van te voren uitgebreid is getest. Maar met deze problemen 111002013126-doctor-with-stethoscope-story-topzou het Witte Huis een aantal nerds uit Silicon Valley kunnen inhuren om te zorgen dat de website werkt en dat mensen zich kunnen inschrijven voor een ziektekostenverzekering. Het feit dat president Obama niet wist dat er problemen met de website waren getuigd niet echt van leiderschap. Ook werd bekend dat in de testfase al werd aangegeven dat de website niet naar behoren werkte. De Affordable Care Act is president Obama’s paradepaardje en het is zijn erfenis, dus moeten de problemen snel opgelost worden.

De problemen met de website zijn koren op de molen van de Republikeinen die toch al niet sebeliuszien in Obamacare. Niet alleen de Republikeinen, die steeds zeggen dat Obamacare een trainwreck wordt, zien nu dat ze in hun vermoeden worden bevestigd. De Republikeinen, maar ook verschillende Democraten, willen nu dat de deadline, in maart 2014, voor het registeren wordt uitgesteld. Daarnaast roepen de Republikeinen dat de minister van Volksgezondheid, Kathleen Sebelius, moet aftreden.

Dus doet het Witte Huis nu aan damage control. Het voordeel van de ‘shutdown’ en de dalende populariteit van de Republikeinse partij dat president Obama en de Democraten <> on October 21, 2013 in Washington, DC.hadden lijkt door de problemen met de website verdwenen. Het Witte Huis zegt dat eind november de problemen opgelost zullen zijn en dat iedereen de tijd krijgt om zich te registeren en een ziektekostenverzekering onder de Affordable Care Act kan afsluiten. Maar de reputatieschade is een feit. President Obama sprak vervolgens al weer over hervorming van de immigratie, een ander belangrijk punt dat hij voor dat zijn tweede termijn voorbij is wil realiseren, waarschijnlijk om de aandacht van de website problemen af te leiden.

Maar de problemen met de Obamacare website, de roep om het aftreden van Kathleen Sebelius, die dat overigens niet zal doen, zorgen wel voor hoofdpijn in het Witte Huis en het lijkt er op dat president Obama soms niet alles in de hand heeft. Men probeert nu de schade zo veel mogelijk te beperken, maar het Democratische blok dat Obamacare steunt begint wel scheurtjes te vertonen.

President Obama stuurde de volgende video naar de supporters van Organizing for Action (OFA) om de problemen rondom de website uit te leggen. De president benadrukte dat Obamacare meer is dan een website.

Vervolgens was er nog een ander probleem dat de aandacht van het Witte Huis verdient en waar men aan damage control moet doen. Eigenlijk is het niet nieuw. Het Witte Huis moet steeds weer uitleggen wat de National Security Agency (NSA) doet en moet men de praktijken van de inlichtingendienst verdedigen.

Onlangs werd bekend dat NSA 35 regeringsleiders afluistert. Daarnaast onthulde een Duits tijdschrift dat bondskanselier Angela Merkel sinds 2002 wordt afgeluisterd. De Duitsers obama-no-deal-newserzijn woedend. Ook de Fransen en Brazilië worden afgeluisterd. President Obama gaf aan dat hij niet wist dat Merkel werd afgeluisterd en dit geeft aan dat de president niet weet waar de NSA zich allemaal mee bezig houdt en wie er allemaal worden afgeluisterd. Dat betekent dat hij geen regie heeft. Als Obama wel de leiding heeft wist hij dat Merkel en andere regeringsleiders worden afgeluisterd en keurde hij dat goed.

De relatie tussen Amerika en Europa en vooral met Duitsland is door dit (zoveelste)NSAlogoincident ernstig bekoeld. Obama heeft Merkel laten weten dat ze nu niet meer wordt afgeluisterd. Maar Duitsland en Amerika zijn goede bondgenoten en dan luister je elkaar niet af, maar deel je gegevens. Ook de Europese Unie heeft inmiddels opheldering geëist van de Amerikanen hoe de NSA om gaat met het afluisteren en het verzamelen van data. President Obama heeft om de schade te bepreken en de gemoederen te kalmeren gezegd dat hij nogmaals de bevoegdheden van de National Security Agency onder de loep zal nemen en maatregelen zal nemen zodat de NSA niet ongelimiteerd en zonder verantwoordelijkheid af te leggen iedereen maar kan afluisteren. Damage control dus.

Ook in Amerika groeit de ontevredenheid over de praktijken van de NSA. Veel Amerikanen zijn niet het er mee eens dat de NSA in principe elke Amerikaan kan afluisteren. Het Congres houdt zich intussen op de vlakte en wil niet in gaan op wat de NSA allemaal doet.

Door de problemen met de Obamacare website en de afluisterpraktijken van de NSA staat de reputatie van president Obama en het Witte Huis op het spel. Het Witte Huis doet er dan ook alles aan om de schade te beperken. Het lijkt dat er op dat presidentschap van Obama met tal van incidenten niet meer zo stabiel lijkt. Na de praktijken van de NSA, was er het schandaal bij de belastingdienst, de IRS, de controverse over het inzetten van drones en het politieke gezwabber rondom een aanval op Syrië. Het Witte Huis besteedt wellicht momenteel veel tijd aan crisismanagement. Een goede crisismanager lijkt dan ook niet overbodig.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Angela Merkel, Democraten/Democratische partij/DNC, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Syrië en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.