Tijdgebrek

Beperkte tijd voor Obama

Afgelopen week was het een jaar geleden dat president Obama werd herkozen voor een tweede termijn in het Witte Huis. Obama heeft in feite nog 3 jaar te tijd om zijn agenda uit te voeren en zijn doelen te bereiken. Op 20 januari 2017 zal hij het Witte Huis definitief verlaten. Maar Obama heeft eigenlijk veel minder tijd dan die 3 jaar. In de praktijk heeft de president nog maar een jaar en een paar maanden.

Over een jaar zijn er tussentijdse verkiezingen voor het Congres en in januari 2015 of wellicht al eerder zullen politici van beide partijen bekend maken of ze mee gaan doen aan de presidentsverkiezingen van 2016. Vanaf hun bekendmaking zal veel aandacht van onder andere de media naar deze personen gaan en zal de focus niet meer op de huidige president en zijn beleid liggen. Veel politici en andere belanghebbenden kijken al naar de volgende eventuele bewoner van het Witte Huis en wat zijn of haar plannen zijn. Dus vanaf begin 2015 tot aan de verkiezingen in november 2016 zal men veelvuldig berichten over de potentiële Democratische en Republikeinse presidentskandidaten.

President Obama heeft dus nog iets meer dan een jaar om zich te richten op doelen die hij wil bereiken. En de lijst die Obama voor zichzelf heeft opgesteld is lang. We zullen een aantal van deze zaken in dit artikel behandelen en of ze ook kunnen worden gerealiseerd. Daarnaast zit Obama op dit moment in een hoek waar de klappen vallen. De lancering van de website waar mensen zich kunnen registeren voor Obamacare is een puinhoop en verschillende politici, ook in zijn eigen partij, roepen nu op de deadline voor het registreren te verlengen en ook het individual mandate, wat inhoudt dat als iemand geen ziektekostenverzekering afsluit een boete van 95 dollar krijgt, uit te stellen. Daarnaast heeft Obama in het verleden herhaaldelijk gezegd: “If you like your health plan, you kan keep it”, maar Obama geeft nu toe dat die niet helemaal waar is en bood zijn excuses aan omdat mensen nu een verzekering kwijt zijn, omdat ze zich moet opgeven voor Obamacare.

Daarnaast is de stroom van verontwaardiging rondom de afluisterpraktijken van de National Security Agency (NSA) ook nog niet gaan liggen. Zelfs het Congres heeft vragen over de werkwijze van de inlichtingendienst. De begroting van de dienst wordt elk jaar verhoogd, maar waar de dienst zich allemaal mee bezig houdt en wat wel wordt gerapporteerd en wat het allemaal oplevert is niet duidelijk. Het blijkt ook dat veel informatie over de dienst niet wordt gecommuniceerd met de politici op Capitol Hill. Zo lijkt het dat de NSA ongestoord zijn gang kan gaan en ongebreideld informatie kan vergaren zonder dat daar verantwoording over wordt afgelegd.

Maar laten we kijken wat president Obama nog graag wil realiseren voor dat hij het Witte Huis verlaat.

Een punt wat hoog op de agenda staat en waar Obama zich zeker sterk voor gaat maken is immigratiehervorming. De Senaat heeft al een wet aangenomen die werd ingediend door de Republikeinse senator van Florida, Marco Rubio. Obama heeft het Huis van Afgevaardigden opgeroepen om deze wet aan te nemen, maar de voorzitter van het Huis, John Boehner, en andere Republikeinen voelen daar niets voor. Zij zullen de wet in verschillenden delen knippen en zullen deze afzonderlijke delen aanpassen en er dan pas over stemmen. Het is duidelijk dat een deel van deze afzonderlijke delen zullen sneuvelen in het Huis en dat, als de verschillende delen naar de Senaat worden gestuurd, de Senaat dit zal verwerpen.

Obama wil graag dat er een oplossing komt voor de miljoenen illegalen in Amerika en ook de politici op Capitol Hill willen een oplossing, maar ze zullen Obama niet zo maar zijn zin geven. Toch is de verwachting dat voor het verstrijken van Obama’s termijn er een nieuwe immigratiewet komt. Wellicht niet zoals Obama het graag wil, maar dat er in ieder geval vooruitgang wordt geboekt.

Een ander punt op Obama’s agenda is om iets te doen aan klimaatverandering. Volgens de president moet Amerika maatregelen nemen om klimaatverandering tegen te gaan. Als we niets doen aan uitstootgassen zullen orkanen als Katrina en Sandy vaker voorkomen, aldus de president. Obama gebruikte Sandy als voorbeeld nadat deze superstorm heel New York onder water zette en de kust van New Jersey grotendeels verwoestte.

In het Congres hoeft Obama niet op veel steun voor zijn plannen te rekenen. Veel politici, vooral Republikeinen geloven, net als veel Amerikanen, niet in opwarming van de aarde en dat orkanen en cyclonen geen gevolg zijn van de verandering van het klimaat. Daarnaast heeft het onderwerp geen prioriteit. Of Obama dus een wet kan tekenen die wat doet aan de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen is dus maar zeer de vraag.

Na dat Obama was herkozen vond er een schietpartij plaats op Sandy Hook Elementary School in Connecticut, waarbij 27 mensen omkwamen, waaronder 20 kinderen. Na schietpartijen in Aurora, Colorado en Fort Hood, Texas, maakte deze schietpartij veel indruk, omdat er zo veel jonge kinderen omkwamen. Obama was emotioneel toen hij over deze tragedie sprak en wilde dat er nu wat aan het wapenbezit in Amerika gedaan werd. Er moest strengere wapenwetgeving komen, om dit soort tragedies te voorkomen, maar de NRA zag daar niets in. Vice-president Joe Biden vormde een task force die met maatregelen moest komen. Uiteindelijk kwam men het voorstel om semi-automatische wapens aan banden te leggen en de achtergrond van mensen te controleren voor dat ze een wapen mogen aanschaffen. Maar door veel gelobby van de NRA en tegenstand van veel politici op Capitol Hill haalde het voorstel het niet.

Hoewel Obama nog steeds wil dat er iets aan de wapenwetgeving wordt gedaan, heeft het niet meer de hoogste prioriteit. Na de volgende schietpartij zal ongetwijfeld het debat weer oplaaien en zullen verschillende politici zeggen dat er wat moet worden gedaan, maar het zal bij woorden blijven.

Een ander punt waarin Obama al in zijn campagne in 2008 over sprak en waar hij zich ook voor heeft ingezet is de sluiting van de gevangenis op Cuba, Guantanamo Bay. De sluiting van Gitmo, zoals de gevangenis waar verdachten van terrorisme worden vastgehouden in de volksmond wordt genoemd, zal er niet komen. Obama wil de verdachten overbrengen naar een streng beveiligde gevangenis op het Amerikaanse vaste land, maar het Congres heeft dat keer op keer geblokkeerd. De sluiting van Guantanamo Bay zal niet meer in Obama’s termijn gerealiseerd worden.

Daarnaast wil Obama wellicht ook nog wat op buitenlands gebied bereiken en daarom werd er eerder met Syrië onderhandeld en worden daar nu de chemische wapens vernietigd en wordt er met Iran onderhandeld over het atoom programma. Ook praten de Palestijnen en Israël weer met elkaar over vrede. Deze besprekingen worden vooral overgelaten aan de minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry.

Obama zal zich in de resterende tijd vooral op binnenlandse zaken richten, zoals de economie, immigratie en klimaatverandering. De Obama doctrine leading from behind zal steeds leidend zijn op het gebied van het buitenlandse beleid.

Veel hangt af van de uitslag van de tussentijdse verkiezingen voor het Congres volgend jaar. Als de Democraten de meerderheid in de Senaat behouden en ze de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden veroveren op de Republikeinen kunnen sommige plannen van Obama alsnog gerealiseerd worden. Krijgen de Republikeinen in de Senaat de meerderheid en behouden ze hun meerderheid in het Huis en komen er meer afgevaardigden en senatoren met steun van de Tea Party in het Congres dan zal het heel moeilijk worden voor de president om zijn plannen door te voeren.

Obama heeft dus niet meer zo veel tijd en moet deze nuttig besteden en waarschijnlijk keuzes maken van wat hij echt nog wil realiseren voor dat zijn tweede termijn er op zit. Wat hij de komende tijd bereikt zal voor een grote mate zijn erfenis bepalen en hoe hij Amerika achterlaat.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Immigratie, Iran, Klimaat, Nieuws/Amerika/VS, Sandy, Syrië, Vuurwapens, Wapenwetgeving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.