Slecht jaar voor Obama

Hoe slecht was 2013 voor President Obama? De economische crisis lijkt over en hij beëindigd de langste Amerikaanse oorlog; de troepen worden uit Afghanistan terug getrokken. Maar het populariteitspercentage is het laagste sinds Obama vijf jaar geleden begon. Een groeiende economie en het terug brengen van de troepen betekenen meestal positieve cijfers voor de president, maar deze keer niet.

De roes van het succes van Obama’s herverkiezing vorig jaar was snel verdwenen. De regering werd geconfronteerd met een reeks van controverses, een aantal onvermijdelijk en een aantal door eigen toedoen, die de geloofwaardigheid van Obama hebben uitgehold. De Amerikanen denken niet meer dat hij zo betrouwbaar is.

Hieronder staan zijn zes redenen waarom 2013 een voor president Obama een moeilijk jaar was, te  beginnen met zijn grootste prestatie in de richting van de beloofde verandering van zijn eerste termijn; de hervormingen in de gezondheidszorg, beter bekend als Obamacare.

1. Obamacare blues

Als er één dag in 2013 is waarmee de verandering die Obama beloofde geïllustreerd kan worden dan was het 1 oktober. Die dag was de lancering van de langverwachte HealthCare.gov website en die zou, in Obama’s woorden, het mogelijk maken om een ziektekostenverzekering onder de Affordable Care Act af te sluiten en dit zou net zo makkelijk zijn als het winkelen op Amazon.com.

Op dezelfde dag, vond een sluiting van de overheid plaats door de Republikeinse die eiste dat Obamacare zou worden ontmanteld. Met publieke woede over de ‘shutdown’ die werd veroorzaakt door de Republikeinen konden de Democraten er voordeel uit halen en pronken met de hervorming van de gezondheidszorg; de wet die in 2010 werd aangenomen.

Maar de website was vanaf het begin vaak defect en met herhaalde foutmeldingen zorgde er voor dat succesvolle navigatie onmogelijk was voor de meeste gebruikers. Toen de ‘shutdown’ voorbij was op 16 oktober, verschoof de media aandacht naar de volle omvang van de problemen met de Obamacare website.

Dat gaf de Republikeinen, die fel tegen de hervormingen van de gezondheidszorg waren, een nieuwe opening om, voor zowel de algemene wet en de grote overheidsbemoeienis van de Democraten, aan te vallen.

Bovenop dit alles kwamen er berichten dat verzekeraars brieven stuurden over annulering van een zorgverzekering aan individuele polishouders, terwijl Obama een belofte die hij vaak herhaalde moest breken: “Als u een gezondheidszorg plan heeft, dan kunt u die houden.” PolitiFact verklaarde de valse belofte van Obama zijn ” leugen van het jaar.”

De Republikeinen proberen nu te waarschuwen voor meer verborgen effecten, waaronder hogere premies en geannuleerde dekking in het eerste volledige jaar van Obamacare in 2014.

Obama bracht externe technische deskundigen in het Witte Huis om te zorgen dat de website beter zou werken en dat had resultaat. De aantal mensen dat zich inschreef steeg in november en december. Tot nu toe hebben meer dan 1 miljoen mensen zich ingeschreven.

2. How low can you go?

Peilingen tonen aan dat Obama’s steun het laagste niveau sinds hij president is heeft bereikt. Een nieuwe peiling van CNN/ORC International laat zien dat zijn populariteit is gedaald tot 41 procent.

Een peiling van ABC News/Washington Post liet zien dat 45 procent van de Amerikanen vindt dat de Republikeinen meer doen om de economie te helpen, ten opzichte van 41 procent die Obama vertrouwt. Obama haalde uit naar het lage percentage en zei: “Als ik geïnteresseerd was in peilingen, zou ik niet mee hebben gedaan hebben om president te worden.”

Zijn populariteit begon te dalen toen de controverses rondom de IRS en de afluisterpraktijken van de National Security Agency (NSA) onthuld werden.

3. Het lekken van Snowden

De Patriot Act die werd aangenomen na de aanslagen van 9/11 heeft geleid tot een enorme NSA surveillance netwerk dat door geheime rechtbanken wordt goedgekeurd.

Vervolgens lekte voormalige NSA werknemer Edward Snowden een schat aan geheime documenten over de werkwijze van de NSA. Dit werd een groot probleem voor Obama. Zo bleek uit Snowden’s openbaringen dat de overheid routinematig telefoongegevens en internetgegevens verzameld.

Vermoedens dat de overheid zijn eigen volk bespioneerd volgde, gevoed door onvolledige of misleidende reacties, zoals toen directeur van de National Intelligence James Clapper weigerde aan een congrescommissie toe te geven dat dergelijke surveillance had plaatsgevonden. Het lekken van Snowden maakte ook openbaar dat Amerika zijn bondgenoten, zoals Brazilië, Frankrijk, Mexico en Duitsland bespioneert.

De kwestie zorgde voor verdeling onder de Democraten. De liberale vleugel is boos omdat Obama een beleid voortzet van het beleid van zijn directe voorganger, de Republikeinse president George W. Bush. Men wil ook dat de aanvallen met drones tegen terroristen in het buitenland worden gestaakt.

4. IRS schandaal

Rapport van een inspecteur-generaal in mei dat toonde aan de Internal Revenue Service (IRS) gericht conservatieve groepen aanvragen voor een belastingvrije status extra onderzoekt.

De Republikeinen noemde de onderzoeken een samenzwering van Nixoniaanse afmetingen, terwijl de Democraten de werkwijze van de IRS veroordeelde als bureaucratisch en niet als een politiek misdrijf. De IRS stelt inmiddels nieuwe regels op voor organisaties die willen worden vrijgesteld van belastingen. Een intern onderzoek vond geen bewijs van anti-conservatieve samenzwering en ambtenaren hebben uiteindelijk vastgesteld dat IRS de gebruikte termen ook gebruikte bij liberale of progressieve groepen.

5. Vertraagde agenda

Geen immigratie hervorming, geen banenplan, geen belastinghervorming, geen verhoging van het minimumloon en geen uitgebreid antecedentenonderzoek voor dat iemand een wapen kan kopen, na aanleiding van de schietpartij op een school in Newtown, Connecticut.

Obama en de Democraten beschuldigen Republikeinen voor het blokkeren van mogelijke vooruitgang in een verdeeld Congres om dat het Huis van Afgevaardigden en de Senaat beheerst worden door verschillende partijen. “Dit laatste jaar is volledig geblokkeerd. Alles wat we hebben geprobeerd te doen is gestopt”, zo klaagde de Democratische fractievoorzitter in de Senaat, Harry Reid. Republikeinen beweren dat het Obama was die vooruitgang heeft geblokkeerd door te weigeren om hun plannen serieus te overwegen. Dit leidde uiteindelijk dus tot de sluiting van de overheid.

Conservatieve Republikeinen kregen de meeste schuld voor de ‘shutdown’ vanwege hun mislukte poging om de onderhandelingen over de begroting te koppelen aan de ontmanteling van Obamacare. Het Huis en de Senaat kwamen tot een compromis over de begroting dat opnieuw een sluiting van de overheid voorkomt, tot na volgend jaar na de congresverkiezingen. Obama heeft aangegeven dat hij de begroting zal ondertekenen.

De vraag is of een verkiezingsjaar de gebruikelijke politieke verharding van partijdige posities zal brengen, of dat men gelooft dat verdere compromissen zullen leiden dat hun kiezers gaan stemmen.

Obama riep het Congres op om van 2014 een “jaar van de actie” te maken over zaken als immigratie hervorming en het scheppen van banen. Obama weigerde om toe te geven aan de Republikeinse wens met betrekking tot de federale uitgaven en de verhoging van het schuldenplafond.

6. Realiteit versus perceptie

Wat herinnert u zich over de toespraak van Obama tijdens de herdenking van Nelson Mandela? Voor de meeste mensen zal het antwoord zijn dat het de gebarentaal tolk was of de “selfie” die Obama maakte met de Deense en Britse premier.

Obama is niet de eerste president die door de media wordt gebagatelliseerd en waar grappen over worden gemaakt bij late-night talkshows. Door de aanvallen van de Republikeinen is de perceptie van Obama drastisch veranderd van een vers herkozen leider die lof kreeg voor een dynamische en progressieve toespraak tijdens zijn inauguratie.

Critici genoten van de reeks diplomatieke dreunen die Obama kreeg van onder meer de Russische president Vladimir Poetin, die Edward Snowden onderdak bood en tussenbeide kwam in het conflict in Syrië nadat Obama had aangegeven het Syrische regime te willen straffen voor het gebruik van chemische wapens.

Het was dus een slecht jaar voor Obama, maar zeker niet de doodssteek voor zijn presidentschap. En wordt 2014 beter? Als de groei van de economie door zet zal de populariteit van Obama ook weer stijgen.

Dit artikel is een vrije vertaling en bewerking van een artikel op de website van CNN. Het originele artikel is hier te lezen.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Begroting, Belastingen, Democraten/Democratische partij/DNC, Immigratie, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Syrië, Vuurwapens, Wapenwetgeving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.