Belangrijke data op weg naar de tussentijdse verkiezingen

De campagne voor de tussentijdse verkiezingen voor het Congres in november zijn al begonnen. Zowel de Republikeinen als de Democraten hebben hun strategie bepaald en er is al berekend dat deze verkiezingen wel eens de duurste ooit kunnen worden. Er werd nog nooit zoveel geld in de tussentijdse verkiezingen gestopt als dit jaar. En wie niet genoeg geld op haalt is vrijwel kansloos om een zetel te winnen.

Hieronder staan de belangrijke data tot aan 4 november die een invloed kunnen hebben op het verloop van de campagne

Juni – Het verhogen van het schuldenplafond

Er is geen definitieve datum bekend wanneer het Congres moet beslissen om opnieuw het schuldplafond te verhogen. Het ministerie van Financiën heeft voorgesteld om dit in het voorjaar te doen. Maar Congressional Budget Office zegt dat men tot juni de tijd heeft om het schuldenplafond te verhogen.

De Republikeinen zullen zich in de campagne richten op de groeiende staatsschuld, maar de economische situatie zal niet onderbelicht blijven. Ze zeggen dat president Obama niet met hen wil onderhandelen over een pakket van bezuinigingen. Sommige conservatieve Republikeinen denken dat ze concessies moeten doen om een akkoord met Obama te sluiten, terwijl andere Republikeinen juist bang zijn dat als ze concessies doen dit grote donoren en onafhankelijke kiezers zal afschrikken.

Half juni – Het Hooggerechtshof

Het Hooggerechtshof zal deze termijn weer terugkomen op Obamacare. Het Hooggerechtshof zal zich buigen over de herziening van de eis dat de meeste werkgevers contraceptieve dekking in de ziektekostenverzekering van hun (vrouwelijke) werknemers moeten aan bieden. De rechters hebben al een uur allerlei mondelinge argumenten gehoord in maart, maar konden toen geen beslissing nemen en men heeft de uitspraak opgeschort tot half juni.

Een lagere rechtbank oordeelde eerder dat op gronden van godsdienstvrijheid winkels niet verplicht zijn om de contraceptieve dekking voor hun werknemers aan te bieden. De regering Obama was daar niet blij mee.

Het maakt niet uit wat het Hooggerechtshof zal beslissen. Het zal leiden dat sociale conservatieve groepen en vrouwenrechten groepen zich zullen mobiliseren. Republikeinen zullen opnieuw worden beschuldigd van het voeren van een “War on Women” en Democraten zullen worden aangevallen wegens de vermeende inbreuk op de godsdienstvrijheid.

22 juli – Runoff in Georgia runoff

Democraten hopen, maar de Republikeinen zijn niet echt bevreesd, dat de afgevaardigde Paul Broun de Republikeinse nominatie voor een zetel in de Senaat zal winnen. Broun is een felle conservatieve Republikein die zich verzet tegen abortus en tegen de evolutietheorie (hij noemde het een leugen “rechtstreeks uit de put van de hel”) en hij kan het moeilijk maken om een open zetel in een staat die neigt ‘rood’ te worden ‘paars’ te houden.

Velen verwachten dat Broun, die stelt dat elke Republikein in het algemeen kan winnen, wel zal winnen. De Democraat Michelle Nunn, dochter van de voormalige senator Sam Nunn, doet als gematigde kandidaat mee en heeft niet zo veel steun. De conservatieven koppelen haar maar wat graag aan president Obama. En in een jaar waarin de Democraten zich toch moeten verdedigen is de kans klein dat Nunn de senaatszetel wint.

2 augustus – Fancy Farm

Deze jaarlijkse picknick op het platteland van Kentucky is altijd een enorme trekpleister voor politici en staat bekend om het geven en nemen tussen kandidaten en kiezers. In 2014 zou dit feestje een belangrijk moment kunnen zijn in de race voor de zetel van de Republikeinse fractievoorzitter in de Senaat, Mitch McConnell.

McConnell zal zich eerst in een primary op 20 mei van zakenman Matt Bevin moeten ontdoen, Op Fancy Farm moet McConnell dan proberen om de conservatieve kiezers voor zich te winnen. Hij zal zijn Democratische uitdager, Alison Lundergan Grimes koppelen aan de gezondheidswet van Obama en Obama afschilderen als de president van de “oorlog tegen steenkool.”

19 augustus – Wyoming en Alaska

Als de Republikein Scott Brown in New Hampshire niet mee doet aan een zetel voor de Senaat dan zullen de laatste voorverkiezingen met nationale betekenis medio augustus plaats vinden in Wyoming en Alaska.

De dochter van voormalig vice-president Dick Cheney, Liz Cheney, trok zich begin dit jaar terug uit de race in Wyoming en het lijkt er op dat Mike Enzi zijn zetel zal behouden.

In Alaska is de kans dat de Democratische senator Mark Begich wordt verslagen zeker aanwezig. Bij de Republikeinen doen drie kandidaten mee. De vice-gouverneur Mead Treadwell, de commissaris verantwoordelijk voor de natuurlijke hulpbronnen, Dan Sullivan en Tea Party kandidaat Joe Miller. Alle drie vechten ze om geld en ondersteuning voor hun campagne. Miller probeert een comeback te maken, nadat hij eerder verloor. Als Miller van Begich wint zou dit de Democraten een gevoelige slag toe brengen.

3 oktober – Werkloosheid

Het eindrapport over de werkloosheid komt uit. Het aantal nieuwe banen is minder belangrijk dan de richting waarin de werkloosheid zich beweegt. De perceptie dat de economie zich blijft verbeteren zou kunnen werken in het voordeel van de Democraten en kan leiden tot een nieuwe wending in de verkiezingscampagne.

Rond begin oktober begint ook de periode wanneer de meeste kiezers voorzichtig hun keuze beginnen af te stemmen, zodat de economische indicatoren wel eens een grote rol kun gaan spelen dan in andere jaren.

De conventionele wijsheid is nu dat de Republikeinen het Huis van Afgevaardigden houden en de Democraten de Senaat.

2006 was een slecht jaar voor de Republikeinen en superstorm Sandy gooide in 2012 roet in het eten voor Mitt Romney. Het belette Romney om campagne te voeren en gaf president Obama de kans om samen met Chris Christie te verschijnen wat hem nog meer presidentiele allure gaf. Ook het lekken van de “47 procent” tape in september geldt als een klassieke “Oktober surprise.”

Een eventuele buitenlandse crisis, in Syrië, Oekraïne of Noord-Korea, kan de koers van de verkiezingsrace beïnvloeden.

4 november – Verkiezingsdag

Republikeinen kunnen optimistisch zijn. De kans dat de president Obama in het zesde jaar van zijn termijn zetels gaat verliezen laat zien dat de Amerikanen een beetje Obama moe zijn. Als deze trend zich voortzet is het nog niet duidelijk of de Republikeinen genoeg zetels winnen om de meerderheid in de Senaat te krijgen. Zullen de kiezers van Obama hem nog een keer helpen en de Republikeinen verrassen zoals ze deden in 2012?

En op 5 november begint in alle ernst de presidentiële campagne voor 2016.

Dit artikel is een vrije vertaling en bewerking van een artikel op de website van POLITICO. Het originele artikel is hier te lezen.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Alaska, Democraten/Democratische partij/DNC, Georgia, Mitch McConnell, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Senaat, Wyoming en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.