Goed en slecht nieuws

Democraten verliezen hoogstwaarschijnlijk meerderheid Senaat

Over minder dan een maand, op 4 november, gaan de Amerikanen naar de stembus om een nieuw Huis van Afgevaardigden en derde van de Senaat te kiezen. Uit verschillende peilingen blijkt dat, hoewel het in sommige staten een zogenoemde toss up is, de Republikeinen de meerderheid in het Huis houden en de meerderheid in de Senaat krijgen. Als dit gebeurt, is het gehele Congres in Republikeinse handen. Dat is dan voor het eerst in 10 jaar. En dat is zowel goed als slecht nieuws voor de Democraten.

Als de Democraten en het Witte Huis te maken krijgen met een Congres dat geheel logo RNCRepublikeins is, is dat goed nieuws. De afgelopen 2 jaar was er een absolute stilstand, een gridlock. Elke wet die werd aan genomen door de Republikeinen in het Huis werd vervolgens door een Democratische Senaat verworpen en vice-versa. Het Republikeinse Huis van Afgevaardigden stemde bijvoorbeeld de afgelopen 2 jaar meer dan 50 keer om Obamacare te af te schaffen, maar tevergeefs.

Als het Congres geheel in Republikeinse handen valt dan zal de Amerikaanse kiezer iets van de Republikeinse politici verwachten. Ze hebben de meerderheid dus zullen ze plannen en wetten eenvoudig door het Huis en Senaat kunnen loodsen. Maar of dat lukt, is maar de vraag.

De politieke website POLITICO schreef dat Democraten chips en popcorn gaan kopen en boehner-story-topvervolgens rustig achterover gaan leunen en gaan kijken hoe de Republikeinse soap zich gaat ontwikkelen. Want als de Republikeinen de meerderheid winnen kan de voorzitter van het Huis, John Boehner, het nog lastig krijgen. De staten waar nu verkiezingen voor de Senaat worden gehouden lijken rechtse Republikeinen gesteund door de Tea Party te gaan winnen. Zij nemen de plaats in van gematigde Republikeinen. Boehner had de afgelopen 2 jaar al moeite om enige controle te houden over de Republikeinse fractie in het Huis en vooral de Tea Party lag vaak dwars. Als er meer typen als Rand Paul en Ted Cruz in de Senaat komen zal dit leiden voor nog meer onrust en onenigheid binnen de Republikeinse Partij en de koers die men wil varen. As mensen als Paul, Cruz en bijvoorbeeld Marco Rubio een gooi naar het presidentschap in 2016 willen doen dan zal het lastiger worden om deze Republikeinen enigszins in lijn te houden met de koers die Mitch McConnell, de Republikeinse fractievoorzitter in de Senaat, wil volgen.

De Republikeinen zullen met een meerderheid in de Senaat de plannen van president Obama blokkeren en zullen ze onderzoeken instellen naar onder andere de Belastingdienst, de IRS. Daarnaast zullen ze eventuele nominaties van Obama voor het Hooggerechtshof tegen houden. Geen enkele Republikeinse senator heeft het in zijn of haar campagne over het aannemen van wetten die het land vooruit helpen, En de kans dat Obama zijn veto over veel plannen van de Republikeinen zal uitspreken lijkt voor hen geen probleem. De Democraten zullen de Republikeinen rustig in hun sop laten gaar koken.

Ook met het oog op 2016 is het goed nieuws voor de Democraten. Zij kunnen in 2016 aangeven dat de Republikeinen de afgelopen 2 jaar niets in het Congres hebben gedaan en dat daarom president Obama zijn agenda niet kon door zetten. De Democraten zullen dan aangeven dat het beter is om een Democratisch Congres te hebben en dat de Amerikanen vooral niet op de Republikeinse presidentskandidaat moeten stemmen, omdat deze kandidaat ook in het Witte Huis niets zal doen. Al met al is het dus goed nieuws als de Democraten de tussentijdse verkiezingen verliezen.

Maar er is ook slecht nieuws voor de Democraten. Met een Congres dat geheel in Republikeinse handen is en met een grote kans dat de Republikeinen niet met het Witte Huis willen samen werken is president Obama in de laatste 2 jaar van zijn presidentschap een lame duck. Van al de plannen die hij nog zou willen uitvoeren op het gebied van onder andere verhoging van het minimumloon, gelijke betaling voor vrouwen en klimaatverandering komt dan weinig tot niets terecht, Obama zal, als hij geen andere keuze heeft, proberen samen te werken met het Congres, maar de kans dat hij daar veel voor elkaar krijgt is nihil. Obama zal dus waarschijnlijk alleen maar tegenwerking van de Republikeinen ondervinden. Obama zal waarschijnlijk via wat executive actions wat proberen te doen, maar dat hij dan weer een rechtszaak van Boehner aan zijn broek heeft hangen is niet ondenkbaar.

Is het goed voor het vertrouwen in de Amerikaanse politiek? Nee, dat is het niet. Uit allerlei peilingen blijkt dat het vertrouwen in de politici op Capitol Hill is gedaald tot een historisch dieptepunt en de gemiddelde Amerikaanse kiezer verwacht niets meer van het Congres. Hoewel beide partijen hard hun best doen om hun achterban te mobiliseren zal de opkomst bij de tussentijdse verkiezingen laag zijn.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Huis van Afgevaardigden, John Boehner, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Senaat, Tea Party en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.