Tikkende tijdbom

Ferguson legt rassenkwestie weer bloot

Afgelopen week deed een grand jury uitspraak in de Ferguson-zaak, zoals de media de situatie en de omstandigheden is gaan noemen. Maar waar draait het ook al weer om en waarom braken er opnieuw rellen in Ferguson uit? En wat zegt dit over het Amerikaanse rechtssysteem en de rassenkwestie?

Ferguson, een voorstadje van de stad St. Louis, Missouri, stond afgelopen week weer volop in de belangstelling. Een onderzoeksjury deed uitspraak in de zaak rondom de dood van de zwarte tiener, Michael Brown, die afgelopen zomer werd dood geschoten door een blanke agent, Darren Wilson. Dit incident leidde tot rellen en onrust in Ferguson waarbij de politie hard optrad en de gouverneur zelfs de nationale garde inzette om de rust terug te brengen.

De jury moest beslissen of Wilson strafrechtelijk vervolgt moet worden omdat hij de ongewapende Brown onterecht dood schoot of dat hij juist handelde. Het komt bijna nooit voor dat een grand jury zo lang over een zaak doet. Dit geeft meteen aan hoe gevoelig de zaak ligt en hoe explosief de sfeer in Ferguson is. De jury besloot Wilson vrij te spreken en er komt dus geen rechtszaak. Wilson is, ondanks dat hij aangaf dat hij een schoon geweten heeft, weg bij het politiekorps. Hij kreeg te maken met bedreigingen.

De uitspraak leidde bij de grote zwarte gemeenschap in Ferguson, de blanke inwoners zijn in de minderheid, tot grote woede. De mensen gingen, net als van de zomer, de straat op, staken auto’s in brand, plunderde winkels en belaagde de politie. De gouverneur van Missouri moest weer de nationale garde in zetten en de politie van het stadje die er niet als politieagenten, maar meer als paramilitairen en commando’s uit zagen, grepen, net als van de zomer, hard in.

De zwarte gemeenschap begreep niet hoe de jury tot deze conclusie was gekomen. Michael Brown was ongewapend en was door maar liefst met 6 kogels gedood. Maar uit allerlei documenten, die elkaar tegen spreken blijkt dat Brown Wilson belaagd zou hebben en bij zijn arrestatie verzet bood en ook rondom de autopsie zijn zaken onduidelijk en in het onderzoek naar de zaak zijn door beide partijen fouten gemaakt.

Hoe dan ook, de zwarte gemeenschap ziet in de uitspraak het zoveelste bewijs dat het Amerikaanse rechtssysteem de blanken bevoordeeld en dat het leven van een Afro-American minder telt dan dat van een blanke. Dit wordt niet hardop gezegd, maar dat is wat er leeft onder de Amerikaanse zwarte gemeenschap. De demonstranten vinden ook dat het vrijwel blanke politiekorps veel te hard optreedt tegen de zwarte gemeenschap. Ferguson mag dan in de spotlight staan, maar dit sentiment wordt overal in Amerika gevoeld, getuige het feit dat mensen in Los Angeles, Chicago en Washington D.C. de straat op gingen om te demonstreren.

Het rechtssysteem is in Amerika zo ingericht dat daar een jury, waar mensen in zitten uit alle lagen van de bevolking, uitspraken doet in rechtszaken. Dit is hoe het werkt, als men dit niets vind moet men het rechtssysteem veranderen. Feit is dat juryrechtspraak over het algemeen niet in het voordeel is van een zwarte verdachte.

De zaak in Ferguson zet de rassenkwestie, discriminatie en de verhouding tussen blank en zwart weer op scherp. En de eerste zwarte president van Amerika neemt een speciale positie in. Obama moet op eieren lopen als hij het over zaken als ras heeft, aangezien hij niet de president van zwart Amerika is, maar van alle Amerikanen.

De zwarte gemeenschap was verheugd toen Obama in 2008 werd gekozen. De verwachting dat hij voor hun belangen en in veel gevallen hun achtergestelde positie zou opkomen, was hoog, maar is niet uitgekomen. De zwarte Amerikanen zijn zeer teleurgesteld in Obama. Obama kan ook niet zo heel veel doen, omdat hij de president is van heel Amerika en niet van een deel.

De situatie in Ferguson mag dan volop de aandacht krijgen, maar in de rest van Amerika zijn er genoeg “Ferguson-voorbeelden.” De rassenkwestie, die van tijd tot tijd op de politieke agenda staat en aandacht krijgt in de media, is een tikkende tijdbom. De spanning tussen zwart en blank in Ferguson en elders is een tijdbom. En die tikkende tijdbom kwam van de zomer en afgelopen week tot ontploffing.

Er zijn meer van deze tijdbommen in gemeenschappen in heel Amerika. Het is een kwestie van tijd tot dat er iemand op staat die de zwarte gemeenschap mobiliseert, zoals Martin Luther King dat in de jaren ’60 deed en de bommen tot ontploffing brengt. Of ze, zoals King, op vreedzame wijze ontmanteld een andere manier vindt en iets doet aan de positie van de zwarte Amerikaan.

Hoewel blank en zwart voor de wet gelijk zijn, is de praktijk vaak anders. De zaak in Ferguson laat zien dat er nog een wereld te winnen is.

Op dit blog werd eerder over de rassenkwestie geschreven. Dat artikel, “Zwart-wit” getiteld is hier te lezen.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.