Vol gas

President Obama is tot de conclusie gekomen dat zijn laatste twee jaar in het Witte Huis wel eens cruciaal kunnen zijn voor zijn erfenis. En het kunnen wel eens de productiefste jaren van zijn presidentschap worden.

Obama laat geen mogelijkheid onbenut om beleid te maken en om (langlopende) zaken aan te pakken. Obama laat er geen gras over groeien. Volgens medewerkers van het Witte Huis voelt de president zich “liberated”, oftewel vrij om actie en beleid te maken waarvan hij denkt dat dit Amerika verder helpt. Het lijkt er op dat, zoals Amerikanen zeggen, Obama “on a roll” is. En afgelopen week was er daar een goed voorbeeld van.

President Obama kondigde tot ieders verrassing een verandering aan in de relatie tussen Amerika en Cuba. Al meer dan 50 jaar zijn Amerika en Cuba vijanden. Sinds Fidel Castro in 1959 de macht greep en tijdens de Koude Oorlog zijn er spanningen tussen de twee landen. Veel Cubanen zijn het regime ontvlucht en wonen in Amerika. En Amerika boycot Cuba en heeft een handelsembargo met het land.

Maar volgens Obama is het tijd voor verandering. De president is van mening dat de afgelopen 50 jaar niet hebben gezorgd voor een verandering in het land en het zowel in het belang van Amerika is als dat van Cuba is dat de banden beter worden. Amerika heeft geprobeerd om het regime omver te werpen, zoals in 1961 met een invasie van de Varkensbaai door Cubaanse ballingen. Die poging mislukte. Ook het handelsembargo en andere pogingen om het land te isoleren hebben geen effect gehad. Dus is het volgens Obama tijd voor een verandering. Cuba zal niet snel veranderen in een democratie en een bloeiende handel tussen Amerika en Cuba zal ook niet snel op gang komen, Maar dat Obama de opening biedt om relatie met Cubaanse leider Raoul Castro te verbeteren valt te prijzen.

Meteen kwam er kritiek op de toenadering van Obama tot Cuba, Vooral de Republikeinen waren verontwaardigd over Obama’s plannen en kondigde aan elke vorm van concrete plannen met Cuba te dwarsbomen. Mocht Obama een ambassadeur willen aanstellen in Cuba dan lieten de Republikeinen weten deze benoeming niet goed te keuren. Senator van Florida, Marco Rubio, zoon van Cubaanse immigranten, zei dat president Obama naïef was en geen idee had waar hij het over had. Ook voormalig gouverneur van Florida, Jeb Bush, die deze week min of meer bekend maakte dat hij aan de presidentverkiezingen in 2016 gaat mee doen, was het met Obama oneens.

Maar er was ook een ander geluid te horen. Democraten waren het over het algemeen positief over Obama’s plannen. De senator van Kentucky, Rand Paul, waar van verwacht wordt dat hij ook in 2016 mee doet aan de presidentsverkiezingen, steunde Obama en gaf aan dat het na 50 jaar goed is dat er een andere aanpak komt. Dat kwam hem op veel kritiek van zijn partijgenoten te staan, onder andere van Marco Rubio.

Onder de Cubaanse gemeenschap zijn de meningen verdeeld. Er zijn Cubanen in Amerikanen die vinden dat president Obama een fout maakt en het regime in Cuba beloont. Maar er zijn ok Cubanen die het goed vinden dat Obama toenadering zoekt, zodat de Cubanen meer vrijheid krijgen en families wellicht sneller herenigd kunnen worden. Cubanen in Cuba zijn overwegend positief en hopen dat er meer vrijheid komt.

Na de actie op het gebied van immigratie hervorming neemt president Obama nu de stap om het beleid ten aan zien van Cuba te veranderen. Aangezien Obama de komende twee jaar niet op veel medewerking van net Congres hoeft te rekenen geeft hij de komende twee jaar nog vol gas om nog belangrijke zaken te bereiken. Obama gaat vol gas het nieuwe jaar in. Als het dus aan de president ligt worden het nog twee zeer interessante jaren.

Hieronder een video over het beleid van Amerika ten aanzien van Cuba.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Vol gas

  1. Reactie van zojuist was van mij, ingelogd onder verkeerde WP-account 😉

  2. speelhuis zegt:

    Prachtige foto Marco, die fietser in Cuba. Zelf ooit drie prachtige weken beleefd op dat eiland. Je schrijft goede teksten!! Wie weet ooit een publicatie op USA365.nl? Dank in ieder geval voor je betrokkenheid op onze facebookpagina, ik zie je naam regelmatig voorbij komen – leuk!
    Groeten, Perry Vermeulen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.