Wat brengt 2015?

President Obama viert nog even vakantie met zijn familie op Hawaii voordat hij terug keert naar Washington D.C. Het is altijd moeilijk om aan het begin van een nieuw jaar vooruit te kijken naar wat er zal gebeuren op politiek gebied in Amerika, want in de politiek is niets zeker en kunnen kleine zaken grote gevolgen hebben en kan alles zo weer veranderen. Maar er zijn wel een aantal zaken die zekler zullen plaats vinden en invloed heb op de politiek in het Witte Huis en op Capitol Hill in 2015.

Als Obama terug is van zijn vakantie heeft hij te maken met een Congres dat geheel Republikeins is. De Republikeinen hebben al laten weten dat ze zo veel mogelijk beleid van Obama zullen blokkeren en benoeming van onder andere een nieuwe minister van Justitie niet zo maar zullen goed keuren. Ook het beleid van de president ten aanzien van Cuba kan op felle weerstand rekenen. Een eventuele ambassadeur komt er, als het aan de Republikeinen ligt, niet. Daarnaast zijn de Republikeinen voor nog strengere sancties tegen Iran en Noord-Korea.

Obama heeft aangegeven dat hij bereid is om met de Republikeinen samen te werken, al zal hij zelf ook beleid maken. Zo nam Obama zelf het heft in handen ten aanzien van de immigratie hervorming omdat het Congres niets deed en zorgde voor strengere regels om klimaatverandering tegen te gaan en het de relatie met Cuba aan te halen. Op veel hulp of medewerking van de Republikeinen hoeft hij niet te rekenen, dus zal hij wellicht nog meer stappen nemen die verrassend zullen zijn.

De Republikeinen zullen verschillende wetten aannemen, zoals de Keystone pipeline en zullen opnieuw Obamacare proberen af te schaffen. Obama heeft al aangegeven dat ten aanzien van Obamacare hij zijn vetorecht zal gebruiken.

Wat zeker gaat plaats vinden in 2015 is de start van de presidentscampagne voor 2016. Dat wil zeggen, de kandidaten die graag in het Witte Huis willen gaan komen als Obama is vertrokken zullen de komende maanden kunnen kandidatuur bekend maken. De voormalige gouverneur van Florida en broer van voormalig president George W. Bush, Jeb Bush, heeft zich dan nog niet officieel kandidaat gesteld, maar uit alles blijkt dat hij gaat mee doen.

In de loop van dit jaar zullen de politici van beide partijen bekend maken dat zich kandidaat stellen. Bij de Republikeinen zullen er dat heel wat zijn. Van de gouverneur van New Jersey, Chris Christie, voormalig gouverneur van Texas, Rick Perry, senator van Kentucky, Rand Paul en senator van Florida, Marco Rubio wordt verwacht dat ze mee doen in 2016. Bij de Democraten kijkt men reikhalzend uit naar de kandidatuur van Hillary Clinton. Verwacht wordt dat zij opnieuw een poging gaat wagen. Politieke-watchers hopen wellicht op een herhaling van 1992; Clinton versus Bush.

De bekendmaking van al deze kandidaten zal het beleid van president Obama overschaduwen, want de media zullen veel aandacht besteden aan de verschillende politici, hun campagne en hun kansen.

Daarnaast zal er opnieuw gesteggeld worden over hoeveel geld de Amerikaanse overheid mag lenen. Het schuldenplafond zal waarschijnlijk weer verhoogd worden, zodat een shutdwon wordt voorkomen en de Republikeinen meer geld kunnen uitgeven en belastingen kunnen verlagen. Dus op het gebied van belastingen, bezuinigingen en uitgaven zal er onenigheid zijn tussen het Witte Huis en het Congres.

Het jaar 2015 belooft dus weer een interessant politiek jaar in Amerika te worden. Er zullen waarschijnlijk meer situaties en ontwikkelingen zijn die nu nog niet te voorspellen zijn. Het is altijd lastig om voorspellingen te doen en zaken in de politiek kunnen snel veranderen. De zaken die hierboven zijn genoemd zullen waarschijnlijk plaats vinden een (grote) rol in 2015 spelen.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Belastingen, Bezuinigingen, Hillary Clinton, Huis van Afgevaardigden, Jeb Bush, Nieuws/Amerika/VS, Senaat en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.