Herdenking Selma: 50 jaar na de mars

Deze week was het precies 50 jaar geleden dat duizenden, voornamelijk African-Americans, onder leiding van Dr. Martin Luther King aan een mars begonnen van Selma, Alabama, naar de hoofdstad van de staat, Montgomery.

In 1965 kwam de zwarte gemeenschap in opstand tegen het feit dat zij geen recht hadden om te stemmen. Martin Luther King voerde de strijd aan en wilde door middel van vreedzaam protest de Amerikaanse overheid, en in het bijzonder president Lyndon B. Johnson, er toe dwingen om een wet te tekenen die de zwarte bevolking ook stemrecht gaf. Uiteindelijk tekende Johnson onder grote druk de Voting Rights Act.

Maar daar ging een lange strijd aan vooraf. De eerste mars van Selma naar Montgomery werd door de politie en orde troepen hard neergeslagen op de Edmund Pettus Bridge. Op 7 maart 1965 werd door de politie hard ingegrepen. Deze dag staat bekend als “Bloody Sunday.” President Obama hield gisteren precies 50 jaar na de mars op de brug een toespraak. Obama gaf aan dat Selma laat zien dat verandering mogelijk is en dat als veel mensen in iets geloven er verandering mogelijk is en dat Amerika steeds beter wordt als we maar naar de toekomst kijken en dat we daar allemaal een aandeel in kunnen hebben. Obama gaf een inspirerende en hoopgevende speech. Hieronder de speech.

Na zijn speech legde president Obama, met Michelle Obama, voormalig president George W. Bush, zijn vrouw, John Lewis (die 50 jaar geleden aan de zijde van Martin Luther King liep) en duizenden anderen over de Edmund Pettus brug.

President Obama haalde in zijn toespraak ook Ferguson aan. Vorig jaar zomer werd daar de ongewapende zwarte tiener Michael Brown door een blanke agent dood geschoten. Dit leidde tot demonstraties en rellen die door de politie hard werden neergeslagen. Met ministerie van Justitie stelde een onderzoek in en daaruit bleek dat de politie van Ferguson vaker zwarte mensen arresteert vaak ook molesteert en er een sport van lijkt te maken om zoveel mogelijk boetes en bekeuringen aan zwarte mensen te geven. Het wantrouwen en het geloof in de politie in Ferguson en het geloof in rechtvaardigheid is bij de zwarte gemeenschap in Ferguson helemaal verdwenen. De frustratie en onbegrip sluimerde al langer en de dood van Michael Brown was de druppel die zorgde dat de boel explodeerde. De gebeurtenis is geen incident. Op meer plekken in Amerika vinden soortgelijke zaken plaats. President Obama gaf in zijn toespraak aan dat Ferguson laat zien dat er veel is bereikt, maar dat er nog veel werk verzet moet worden. “50 years from Bloody Sunday, our march is not yet finished, but we’re getting closer. 239 years after this nation’s founding, our union is not yet perfect, but we are getting closer”, aldus Obama.

Met herdenking van de Selma draait er nu ook een film met de titel “Selma” in de bioscoop. De film was genomineerd voor een aantal Oscars. De auteur van dit blog heeft de film gezien en was onder de indruk. De casting is goed, alles is historisch correct weergegeven en in de film worden tijdens de mars naar Montgomery, die er op 21 maart 1965 toch kwam, de historische zwart-wit beelden gemengd met de filmbeelden. Met een indrukwekkende Dr. Martin Luther King en rollen van Cuba Gooding Jr. en Oprah Winfrey is de film echt een aanrader. Om de geschiedenis van de Voting Rights Act en de strijd die er aan vooraf ging en de belangrijkheid van Selma te begrijpen moet je de film zien. Het is een fundamenteel onderdeel van de Amerikaanse geschiedenis. Hieronder de trailer.

Obama blijft naar de toekomst kijken en het geloof dat Amerika beter kan worden. In zijn speech zei hij: “Fellow marchers, so much has changed in 50 years. We have endured war and we’ve fashioned peace. We’ve seen technological wonders that touch every aspect of our lives. We take for granted conveniences that our parents could have scarcely imagined. But what has not changed is the imperative of citizenship; that willingness of a 26-year-old deacon, or a Unitarian minister, or a young mother of five to decide they loved this country so much that they’d risk everything to realize its promise. That’s what it means to love America. That’s what it means to believe in America. That’s what it means when we say America is exceptional.”

 

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Alabama, Martin Luther King, Michelle Obama/First Lady, Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Herdenking Selma: 50 jaar na de mars

  1. Pingback: 8 mei – Montgomery en Birmingham | Remco en Reina op reis

  2. Carlo Heulens zegt:

    Fantastic America!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.