Zorgen voor Hillary

Problemen voor Hillary Clinton. De voormalige First Lady, senator van New York en minister van Buitenlandse Zaken is in verlegenheid gebracht door een aantal onthullingen. De Republikeinen zagen hun kans schoon en bekritiseerde de potentiële presidentskandidaat fel. Maar waar gaat het om? Er zijn twee zaken.

Allereerst blijkt dat de Clinton Foundation, de charitatieve instelling van Bill Clinton, toen Hillary minister van Buitenlandse Zaken was geld heeft ontvangen van landen als Bahrein, Qatar en Oman. Omdat Clinton minister was kan er sprake zijn geweest van belangenverstrengeling en als Clinton president zou worden kan ze deze landen ook voordelen bieden. Daarnaast nemen deze landen het met de mensenrechten ook niet zo nauw en hebben vrouwen in deze landen niet dezelfde rechten als mannen, iets waar Hillary zich tijdens haar tijd als minister voor inzette, Dit onderwerp komt veelvuldig terug in haart boek “Hard Choices” (“Cruciale Keuzes” in het Nederlands). Daarnaast is de stelling van de regering Obama dat buitenlandse donaties geen goede zaak zijn. Clinton kwam dus in verlegenheid en om aan alle speculaties een eind te maken heeft de Clinton Foundation besloten dat het de buitenlandse donaties terug geeft.

Daarnaast kwam naar buiten dat Clinton tijdens haar tijd als minister haar e-mails via een privé account verstuurde en niet via een account van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat is hoogst merkwaardig. E-mails die via een officieel account worden verstuurd staan op de server en zijn dus te achterhalen, maar e-mails van een privé account staan op een andere server en zijn dus te verwijderen. Het Witte Huis wilde niet op de kwestie reageren en verwees naar het ministerie voor verdere informatie. Het ministerie gaf 55.000 e-mails van Clinton vrij,

De Republikeinse presidentskandidaat Jeb Bush, maakte al eerder al zijn al zijn e-mails openbaar van zijn tijd als gouverneur van Florida en riep via Twitter Clinton op dat ook te doen. Hillary twitterde vervolgens: “I want the public to see my email. I asked State to release them. They said they will review them for release as soon as possible.” Einde discussie? Niet helemaal, want de Republikeinen denken dat Clinton informatie achter houdt, vooral over de aanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi in 2012.

Het feit dat Clinton e-mails van een privé account stuurde is ongebruikelijk. Onder de regering Bush werd al geprobeerd om de transparantie te vergroten en te zorgen dat iedereen e-mails via een account verstuurde dat in handen is van de overheid. Zo kan men laten feiten boven water halen en daarnaast is het ook voor historici en journalisten een goede bron om informatie uit te vergaren. Hoogst ongebruikelijk dus, maar omdat voormalig minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell ook een privé account gebruikte besloot de regering Bush hier iets aan te doen, Maar de regel werd niet strikt nageleefd. De regering Obama is niet blij met zaak, maar verwijst voor informatie door naar het ministerie

Is dit nu allemaal een groot probleem? Dat valt nog te bezien. Uiterst ongelukkig is het wel. Maar Clinton lijkt zich er niet druk om te maken en om Clinton echt te beschadigen, iets waar de Republikeinen alles aan zullen doen, moet men van goede huize komen. Hillary is een doorgewinterde politica en laat zich niet uit veld slaan door wat schuimige donaties of e-mails die van een privé account zijn verstuurd. Maar echt handig is het niet.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Hillary Clinton, Jeb Bush, Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.