Schandvlek

De gevangenis Guantánamo Bay op Cuba waar de Amerikaanse overheid verdachten van terrorisme vasthoudt is een smet op het blazoen van Amerika.

President Obama die in 2008 campagne voerde voor het presidentschap beloofde dat hij de gevangenis op Cuba zou sluiten. Maar al snel naar zijn verkiezing tot president bleek dat dit er nooit van zou komen. Obama had met een Congres te maken waar zowel de Democraten als de Republikeinen er niets voor voelde om verdachten van terroristische activiteiten op het vaste land te huisvesten in zwaar beveiligde gevangenissen. Obama herhaalde verschillende malen dat hij nog steeds van plan is om Guantánamo Bay te sluiten.

Maar de kwestie rondom Gitmo, zoals de gevangenis ook wel wordt genoemd, is lastig. gitmoAangezien Capitol Hill geen verdachten op het Amerikaanse land wil huisvesten, besloot president Obama om bevriende bondgenoten te vragen om verdachten op te nemen. Zo gingen er onlangs een aantal gevangenen naar Argentinië. En ook werd bekend dat Nederland door Obama is benaderd met vraag of het bereid is om gevangenen van Guantánamo Bay op te nemen. Officieel heeft minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, de vraag van Amerika in beraad, maar de uitkomst staat al vast. Nederland zal geen gevangenen uit Gitmo op nemen. Ook de Tweede Kamer is tegen, zelfs de VVD, de grootste bondgenoot van de Amerika.

Valt de positie van de Tweede Kamer en het kabinet te verklaren. Eigenlijk niet. obama.may3Nederlandse politici van vrijwel elke politiek partij zijn kritisch over Guantánamo Bay en spreken al sinds de opening van de gevangenis schande over de behandeling van de gevangenen en willen dat de gevangenis dicht gaat. Nu het Witte Huis Nederland benadert om gevangenen op te nemen, zodat de sluiting van de gevangenis een stukje dichterbij komt, wil men niet. En dat is erg jammer. Eerst hoog van de toren blazen, maar als er een beroep op je wordt gedaan dan niet thuis geven. Nu zeggen politici dat de status van de gevangenen onduidelijk is en dat men daarom zich niet aan de kwestie wilt branden.

Nederland is overigens niet het enige land waar het Witte Huis, om uiteenlopende argumenten, nee als antwoord krijgt. De sluiting van Guantánamo Bay zal dus nog lang op zich laten wachten. Het blijft een schandvlek hoe graag Obama of een volgende president de gevangenis ook zal willen sluiten. Potentiële Republikeinse presidentskandidaat Jeb Bush heeft al aangegeven dat hij Guantánamo Bay open wil houden.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.