Devil in the details

De opluchting in het witte Huis was groot toen er op het allerlaatste moment een akkoord tussen het westen en Iran werd gesloten over het nucleaire programma van Teheran. Amerika en het westen hebben er voor gezorgd dat Iran geen atoombom gaat bouwen.

Maar zoals altijd bij complexe akkoorden zit het hem in de uitwerking van de details. Er is dan een overeenkomst, maar de specifieke details worden pas later uitgewerkt. The devil is in the details.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken werd als een held onthaald en de Iraniërs zijn maar wat blij met de deal die er voor zorgt dat de economische sancties waar het land al jaren onder gebukt gaat nu worden opgeheven.

President Obama sprak dan ook van een historisch akkoord. De aartsvijanden hebben voor vlag iraneerst zaken gedaan, Of er ook echt inspecties gaan plaats vinden en of de sancties gedeeltelijk of helemaal worden opgeheven is maar zeer de vraag. Veel van de sancties zijn opgelegd door het Amerikaanse Congres en datzelfde Congres moet de deal die Obama met Iran heeft gesloten goedkeuren. En aangezien de Republikeinen de meerderheid hebben zullen ze president Obama niet zo’n historisch akkoord gunnen die hij aan zij erfenis kan toevoegen. Ze zullen waarschijnlijk de deal met Iran niet goedkeuren. Maar het dwarsbomen van Obama is niet enige waar het de Republikeinen om gaat. De Republikeinen geloven namelijk helemaal niets van de belofte dat Iran geen atoomwapens gaat bouwen. Daarnaast willen de Republikeinen en Israël dat in de details van het akkoord wordt opgenomen dat Iran de staat Israël erkent, iets dat Iran waarschijnlijk niet zal doen.

Daarnaast is de rest van de wereld ook sceptisch over de deal en vertrouwt men Iran niet. Men denkt dat het land stiekem toch zal werken aan atoomwapens. Maar een akkoord is beter dan geen akkoord, zo is waarschijnlijk de gedachte. Zonder de deal was er geen sprake geweest van enige controle over wat Iran doet in haar kerncentrales.

En dus mag er opluchting en euforie over het akkoord zijn, maar voordat de uitvoering van deal kan plaats vinden moeten eerst de details nog ingevuld worden en dat wordt wellicht nog lastiger dan het sluiten van dit akkoord op zich. Het zit hem altijd in de details.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Iran, Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.