Bang voor Rubio

Ze gebruiken woorden als “historisch” en “charismatisch” en uitspraken als “een groot potentieel” en een “miljoen dollar glimlach.” Ze merken dat het publiek tot tranen geroerd is door het succesverhaal, de Amerikaanse droom die werkelijkheid is geworden. Maar, als ze kijken naar de koude, harde politieke wiskunde, worden ze onrustig.

Er is een beginnend gevoel van angst bij een aantal Democraten. Een gevoel dat kort en bondig werd samengevat in een blogartikel onlangs geschreven door een ervaren partij strateeg in Florida: “Marco Rubio maakt me bang.”

Het is zenuwslopend dat zo vroeg in de fase van de presidentiële campagne van 2016 het er op lijkt, dat in het ergste geval, de strijd om het presidentschap zal gaan tussen Marco Rubio, de Republikeinse senator van Florida en Hillary Clinton.

Een aantal van de piekeraars zitten ook in het team van Clinton. En zelfs van voormalig president Bill Clinton wordt gezegd dat hij zich zorgen maakt, dat als Marco Rubio de Republikeinse kandidaat wordt, Hillary Clinton de steun van de Hispanics kan verliezen. En die stemmen kunnen cruciaal zijn in het winnen van de belangrijke 29 electorale stemmen van Florida.

Democraten uiten niet alleen bezorgdheid over de vraag of Rubio, 43 jaar, een zoon van Cubaanse immigranten, de Spaanstalige kiezers een groeiende en steeds belangrijker deel van het electoraat, zal winnen. Ze zijn ook bezorgd dat hij ook een scherp contrast in generatie zal aansnijden tussen hem en Clinton, die al bijna een kwart eeuw een vaste waarde in de Amerikaanse politiek is en die 69 jaar wordt voor de verkiezingen.

Maar haar supporters roepen dat Barack Obama, die Clinton tijdens de voorverkiezingen van 2008 versloeg, een vergelijkbaar contrast geschetste.

Patti Solis Doyle, die de campagne van Clinton voor het grootste deel in 2008 leidde, zegt dat Rubio “de mogelijkheid heeft om stemmen weg te snoepen bij de Democraten.”

Doyle, de eerste vrouwelijke Hispanic om een ​​presidentiële campagne te leiden, voegt eraan toe dat Rubio er voor kan zorgen dat Republikeinen een ​​”redelijk percentage” van de Latijns-Amerikaanse stemmen kunnen winnen. In 2012, stemde slechts 27 procent van de Hispanics op de Republikeinse kandidaat Mitt Romney.

Rubio “is een goede spreker”, aldus Doyle. “Hij is jong. Hij is erg motiverend en hij heeft een krachtig verhaal.”

Het team van Clinton erkent hoe belangrijk het is om de Latijns-Amerikaanse steun te winnen en daarom heeft Hillary Clinton nu al duidelijk aangegeven wat haar visie is ten aanzien van het immigratiebeleid en heeft ze aangegeven dat ze een grotere bescherming wil om deportaties van mensen de illegaal in Amerika verblijven te stoppen. Ook heeft ze een voormalige immigrant die geen papieren had ingehuurd om haar inspanningen naar de Latino gemeenschap te leiden.

Haar eigen strategen, hun bondgenoten in de “super PAC’s” die werken aan haar naam en de Democratische partij zeggen allemaal dat ze tal van kwetsbaarheden zien in de standpunten en het CV van Rubio. Ze proberen om de perceptie die mensen van hem hebben te beïnvloeden, terwijl de peilingen laten zien dat hij nog relatief onbekend is. De Democratische partij zei in een recente memo, dat Marco Rubio een nieuw gezicht was, “maar één die een beleid voert dat ons land in gevaar brengt, schadelijk is voor de middenklasse, en de Amerikaanse droom verstikt.”

Tot nu toe, hebben de Democraten het stemgedrag van Rubio in de Senaat, ten aanzien van de wetgeving voor het verhogen van het minimumloon en de uitbreiding van de herfinanciering van studentenleningen waar hij tegen stemde, aangegrepen om hem neer te zetten als een Republikein die niet anders is dan de andere.

In andere woorden: Hij is een Hispanic, maar hij staat niet aan de kant van de Hispanics als het gaat om de onderwerpen die voor hen belangrijk zijn.

Democraten zullen proberen om de jeugd van Rubio en zijn vierjarige carrière in de nationale politiek tegen hem te gebruiken en hem afschilderen als een groentje of een naïeveling. Een zwakte in een tijd waarin onrust in het buitenland een belangrijk thema is. “Een Dan Quayle (de vicepresident onder president George H.W. Bush) zonder ervaring”, aldus Christopher Lehane, een strateeg die voor de Clintons heeft gewerkt.

Bill Richardson, de voormalige gouverneur van New Mexico, die van Mexicaanse oorsprong is, zegt dat de Democraten ook zijn verschillende standpunten over hoe het immigratiesysteem te hervormen tegen hem zullen gebruiken. Rubio was aanvankelijk een voorstander van een wetsvoorstel van de Senaat om mensen die illegaal in Amerika zijn een pad naar burgerschap toe te kennen, maar trok zijn steun voor het voorstel later in.

Richardson zegt dat hij zo zijn kansen met Latijns-Amerikaanse kiezers zal verkleinen. “Zijn eigen Latijns-Amerikaanse potentieel zou hem verslaan”, aldus Richardson.

Het is ook onduidelijk hoeveel affiniteit Rubio heeft met Puerto Ricanen, Mexicanen en andere kiezers van Latijns-Amerikaanse afkomst die misschien het gevoel hebben dat ze niet veel culturele affiniteit met een Cubaans-Amerikanen hebben.

Hoeveel Democraten de kansen van Rubio ook beoordelen, ze zetten hem in de top van potentiële kandidaten waar ze zich zorgen om maken, samen met de voormalige gouverneur van Florida, Jeb Bush en gouverneur van Wisconsin, Scott Walker.

Marco Rubio’s oorsprong en zijn jeugd zouden bijzonder gevaarlijk kunnen zijn voor Hillary Clinton. Elk van deze punten kan helpen bij het neutraliseren van haar grootste troef: de mogelijkheid om de eerste vrouwelijke president te worden en de ervaring die Clinton heeft opgedaan als minister van Buitenlandse Zaken.

En dat lijkt precies de strategie die Rubio lijkt na te streven. Door zichzelf een kandidaat van de “21e eeuw, niet de 20ste”, te noemen wil hij de lange carrière van Clinton tegen haar gebruiken en probeert hij kiezers die een verandering willen te verleiden.

In Florida waarschuwen Democraten die de opkomst van Rubio hebben gezien om zijn kracht niet te onderschatten.

Voormalig gouverneur Charlie Crist, die van Rubio verloor in een race voor een zetel in de Senaat in 2010, nadat hij van de Republikeinse partij overstapte naar de Democratische partij, zegt dat hij Rubio bewonderde over hoe hij het vertaal vertelde van zijn immigrante ouders, zijn moeder een werkster, zijn vader een barman, en hoe ze hard werkten zodat hij kon slagen. “Het is moeilijk om daar geen sympathie voor te krijgen en is er geen dwingender verhaal”, aldus Crist.

John Morgan, een belangrijke Democratische donateur in Florida die een fondsenwervers bijeenkomst voor Clinton zal houden, zegt dat hij van plan is om de kracht van Rubio met haar te bespreken.

“Jim Messina vertelt waar verkiezingen over gaan en waar we naartoe willen”, aldus Morgan, Messina is de strateeg die president Obama hielp om twee verkiezingen te winnen. Wat problematisch is voor Rubio is dat zijn thema zal zijn: “We willen niet terug, we willen vooruit.”

“Ik denk dat ze hem onderschatten”, aldus Morgan. “Hij is energiek, hij is fotogeniek en hij zal zeggen wat je wilt dat hij zegt.”

Steve Schale, de Florida strateeg die het blogartikel “Marco Rubio maakt me bang” schreef, zegt dat toen hij werkte voor de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden in Florida, Dan Gelber, hij een gezegde had over het effect van Marco Rubio op menigten en over zijn oprechtheid: “Jonge vrouwen zwijmelen, oude vrouwen vallen flauw en toiletten spoelen zichzelf.”

En Gelber herinnerd zich de dag in Tallahassee, Florida, in 2008 toen hij en Rubio, toen de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, beiden hun afscheid toespraak gaven. Gelber sprak als eerste, gevolgd door Rubio, terwijl de vrouw van Gelber toekeek.

“Ze zat te huilen”, herinnert Gelber zich, nog steeds vol ongeloof. “En ik kijk omhoog, en ik mompel, ‘Are you kidding me?'”

Gelber prees het vermogen van Rubio om zijn familie verhaal te gebruiken om mededogen te brengen voor mensen die gemarginaliseerd zijn door de samenleving, maar hij zei dat hij geloofde, zoals veel Democraten, dat dit oneerlijk is.

“Het is een beetje gekmakend aangezien zijn beleid zo in strijd zijn met dat”, aldus Gelber. “Mijn hoofd zou ontploffen.”

De strijd tussen Rubio en Clinton zou uiteindelijk beslist kunnen worden in Florida. Republikeinen kunnen zich niet veroorloven om de staat te verliezen als ze het Witte Huis willen winnen. En verlies van Hispanic stemmen kan de weg van Clinton naar het Witte Huis veel moeilijker maken.

“Het verlies van 1 procent onder blanke kiezers betekent dat de stemmen onder Hispanics met ongeveer 5 procent of meer moeten worden gewonnen omdat verlies te compenseren.” Schale schreef in zijn memo aan Florida’s verkiezingsdemografie. Als de Democraten blanke kiezers blijven verliezen, maakt Rubio’s naam op het stembiljet het alleen maar ingewikkelder.

“Hij is niet degene tegen wie je het op wilt nemen”, aldus Schale.

Dit artikel is een vrije vertaling en bewerking van een artikel op de website van The New York Times. Het originele artikel is hier te lezen http://www.nytimes.com/2015/05/23/us/politics/prospect-of-hillary-clinton-marco-rubio-matchup-unnerves-democrats.html?smid=tw-nytimes&_r=0

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Hillary Clinton, Marco Rubio, Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.