Historische week

Het was een historische week voor Amerika. President Barack Obama heeft zijn erfenis veilig gesteld. Of eigenlijk heeft het Hooggerechtshof dat gedaan. Met twee uitspraken die grote gevolgen hebben voor Amerika en laat zien dat president Obama de geschiedenis in zal gaan als een president die Amerika een nieuwe richting op stuurde en met zijn beleid het land fundamenteel veranderde.

Allereerst deed het Hooggerechtshof (opnieuw) een uitspraak over de Affordable Care Act, 20150625_roundup_scotusburwell_gettyde zorgwet van president Obama, die in 2010 door het Congres werd aangenomen en waar de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden al 60 keer over stemde om deze wet af te schaffen. Er was eerder een rechtszaak tegen Obamacare, zoals de wet in de volksmond wordt genoemd, aangespannen en het was zelfs een item in de verkiezingscampagne van 2012. Het Hooggerechtshof besloot toen dat de wet grondwettig was. In de zaak King v. Burwell, die ging over de zogenoemde subsidies die door de overheid worden geregeld waardoor staten Medicaid moeten uitbreiden en dat kinderen tot dat ze 26 jaar zijn via de zorgverzekering van hun ouders verzekerd zijn, besloot het hof met 6 stemmen voor en 3 stemmen tegen dat dit (ook) grondwettig is.

Door de uitspraak heeft Obama zijn erfenis definitief veilig gesteld. De wet was en is nog steeds het belangrijkste speerpunt van zijn presidentschap en waardoor er nu miljoenen Amerikanen een zorgverzekering hebben, Medicaid is uitgebreid, vrouwen de dezelfde rechten hebben als mannen bij een behandeling en mensen die een (aangeboren) aandoening hebben, zoals ADHD of diabetes niet door een zorgverzekeraar geweigerd kunnen worden.

De Republikeinen waren niet blij met de uitspraak van het Hooggerechtshof. Zij Supreme Court To Rule On Obama Healthcare Lawhebben alles in het werk gesteld om de wet af te schaffen, maar dus tevergeefs. Veel Republikeinen in het Congres vinden dat men door moet gaan om te proberen de wet af te schaffen en men het in de verkiezingsstrijd in 2016 moeten gebruiken, maar andere Republikeinen vinden dat door de uitspraak van het Hooggerechtshof het duidelijk ijk is dat de wet niet afgeschaft zal worden en dat men zich beter op andere zaken kan richten De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, liet weten dat men nog weet wat de volgende (wetgevende)stap zal zijn. “We will continue our efforts to repeal the law and replace it with patient-centered solutions that meet the needs of seniors, small-business owners and middle-class families There was a lot of talk using reconciliation to deal with Obamacare, I’m sure there probably still is, but my point is there’s been no decision made as to how to pursue.” De senator van Texas, John Cornyn liet weten door te gaan om Obamacare om zeep te helpen. “Republicans will continue to fight tooth and nail to repeal this oppressive law and replace it with patient-centered reforms that lower costs and increase access.” De Republikeinen lijken niet in te zien dat als het hoogste gerechtshof in het land een wet toetst aan de Grondwet en zegt dat dit klopt dat dan de zaak klaar is.

Ten tweede deed het Hooggerechtshof uitspraak over het homohuwelijk. Tot nu toe was de legalisering van het homohuwelijk, of homo’s en lesbiennes met elkaar mogen trouwen, in handen van de staten. Toen de regering Obama in 2012 de Defense of Marriage Act (DOMA) liet varen besloten veel staten het homohuwelijk te legaliseren, Inmiddels hebben 36 staten en het District of Columbia het homohuwelijk toegestaan. In veel conservatieve staten, zoals Texas en Arkansas was het homohuwelijk niet gelegaliseerd.

Het Hooggerechtshof besloot dat same-marriage equality, zoals het in Amerika wordt homovlaggenoemd, een fundamenteel recht is, omdat iedereen onder de Amerikaanse Grondwet als gelijk is ongeacht ras, sekse, afkomst en seksuele geaardheid. Dus was de uitspraak dat in alle 50 staten mensen van hetzelfde geslacht met elkaar moeten kunnen trouwen. Een revolutionaire uitspraak die leidde tot vreugde onder voorstanders van het homohuwelijk en leidde tot verontwaardiging en ongeloof bij de tegenstanders.

Ook politici lieten zich horen naar de uitspraak over het homohuwelijk. Hillary Clinton, voorstander van het homohuwelijk, verwelkomde de beslissing en paste haar campagne Hillary logologo meteen aan en veranderde de omslag van haar Facebook pagina met het woord HISTORY in regenboog kleuren, de kleuren die al jaren door de LGBT rechtenbeweging wordt gebruikt. “Today’s decision confirms we’ve been working toward equality as a nation in recent years – step by step, state by state, case by case, court by court – and that equality has been right there in the Constitution all along. There’s something remarkable and beautiful about that”, aldus Clinton.

De Republikeinse presidentiële kandidaten waren op zijn zachtst gezegd minder enthousiast. De senator van Texas en presidentiëlele kandidaat, Ted Cruz, riep om afzetting van het Hooggerechtshof. De nieuwste presidentiële kandidaat in de race, Bobby Jindal, zei dat hij “just get rid of the court” en Scott Walker vindt dat de grondwet aangepast moet worden en Mike Huckabee was ook niet gelukkig met de uitspraak van het Hooggerechtshof. Clinton noemde de Republikeinse partij, na aanleiding van deze uitspraken een “party of the past.”

De Republikeinse partij heeft een serieus een probleem. Veel van de Republikeinse presidentiële kandidaten zijn niet blij met de uitspraak van het Hooggerechtshof ten aanzien van Obamacare en het homohuwelijk, maar zullen er tijdens de campagne er veel vragen over krijgen. Feit is dat door de uitspraken er fundamenteel iets is veranderd. Als de Republikeinse partij en de kandidaten niet bewegen op deze onderwerpen en blijven ontkennen dat er iets is veranderd en dat de Amerikaanse samenleving anders tegen dingen aankijkt dan wordt heel lastig om verkiezingen te winnen. Het land is fundamenteel verandert en dus moet de partij ook fundamenteel veranderen.

Als de partij kandidaten blijft kiezen die de oude ideologie aanhangen en blijft zitten in oude waarden ideeën die in de vorige eeuw golden, dan komt men geen stap verder. De Republikeinse partij moet zich dit realiseren, want met deze uitspraken van het Hooggerechtshof is er geen weg meer terug.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Hillary Clinton, Homohuwelijk, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.