Peilingen Iowa

Het voorverkiezingsseizoen voor de presidentsverkiezingen begint traditioneel in de staat Iowa. De staat houdt de eerste caucus. Hoewel het nog maanden duurt voordat de inwoners van Iowa hun keuze kunnen maken geeft een recente CNN/ORC peiling wel een indicatie hoe het er voor staat, ondanks dat veel kiezers nog geen keuze heeft gemaakt.

Bij de Republikeinen staat zakenman Donald Trump met 22 procent bovenaan in de peiling in Iowa. Neurochirurg Ben Carson staat op de tweede plaats met 14 procent en stoot daarmee de gouverneur van Wisconsin, Scott Walker, van tweede plaats. Walker staat nu derde met 9 procent. Senator van Texas, Ted Cruz, staat vierde met 8 procent en de enige vrouw in de race, Carly Fiorina en voormalige gouverneur van Arkansas, Mike Huckabee scoren allebei 7 procent. Vijf procent steun is er voor voormalige gouverneur van Florida, Jeb Bush, senator van Kentucky, Rand Paul en de senator van Florida, Marco Rubio. De rest van de kandidaten scoort 3 procent of lager in de peiling.

Twee derde van de Republikeinen in Iowa die gaan stemmen tijdens de caucus weet nog niet wie ze zullen steunen.

De relatieve grote steun voor Donald Trump verschilt wel tussen verschillende groepen. Trump trekt wel meer mannen aan (27 procent voor Trump tegenover 12 procent voor Scott Walker en 10 procent voor Ben Carson). Maar vrouwen trekt Trump minder aan. Twintig procent van de vrouwen steunt Carson, 15 procent steunt Trump en 11 procent steunt Carly Fiorina.

Bij de Democraten heeft Hillary Clinton een grote voorsprong onder de Democratische kiezers in Iowa. Clinton staat op 50 procent tegenover 31 procent steun voor de senator van Vermont, Bernie Sanders, aldus dus de CNN/ORC peiling. In New Hampshire ligt Sanders wel voor op Clinton. Vice-president Joe Biden, die nog moet beslissen of hij wel of niet meedoet, krijgt 12 procent van stemmen in Iowa. De rest van de kandidaten krijgt slechts 1 procent of minder steun van de kiezers in Iowa.

De race bij de Democraten laat twee grote verschillen zien, namelijk op basis van geslacht en politieke ideologie. Onder vrouwen is Clinton favoriet en ligt met meer dan 30 procent voor op Sanders, 58 procent tegenover 26 procent. Onder mannen delen Clinton en Sanders de stemmen. Achtendertig procent steunt Clinton en 37 procent steunt Sanders. Onder gematigde Democratische kiezers steunt 57 procent Clinton en 21 procent steunt Sanders. Onder liberale kiezers kiest 46 procent voor Clinton en 41 procent steunt Sanders. Onder liberale kiezers zegt 42 procent dat ze zeker zijn van hun keuze.

Als Joe Biden besluit mee te doen en de geruchten worden steeds sterker, geeft de peiling aan dat dit gunstiger is voor Hillary Clinton dan voor Bernie Sanders. Er werd gevraagd onder de aanhang van Biden op wie ze als tweede zouden stemmen. Voor Biden supporters zegt 58 procent Clinton te steunen en 32 procent Sanders. Twee procent steunt de voormalige gouverneur van Maryland, Martin O’Malley, 1 procent steunt de voormalige senator van Virginia, Jim Webb en 1 procent steunt de voormalige gouverneur van Rhode Island, Lincoln Chafee.

De peiling werd gehouden onder 429 Democratische kiezers en heeft een foutmarge van 4-5 procent.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Bernie Sanders, Donald Trump/President Trump, Hillary Clinton, Iowa, Jeb Bush, Marco Rubio, Mike Huckabee, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, President Biden/Joe Biden, Rand Paul, Ted Cruz en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.