Goede week voor Hillary

Als Hillary Clinton in januari 2017 wordt beëdigd als de 45ste president van Amerika, zullen historici waarschijnlijk wijzen op de maand oktober in 2015 waar de omslag in haar campagne kwam. Haar slechte, verschrikkelijke en afschuwelijke zomer is 360 graden gedraaid en leverde haar de beste week van haar campagne tot nu toe op. Joe Biden doet niet mee aan de verkiezingen, ze stijgt in de peilingen, ze won het eerste Democratische debat glansrijk en haar getuigenis voor de Benghazi commissie van het Huis van Afgevaardigden ging haar makkelijk af.

Ondertussen lijkt het dat de Republikeinse partij met week minder verenigd is, boos en minder in staat is om het land te besturen.

Hillary Clinton getuigde afgelopen week voor de Benghazi commissie van het Huis van hillarybenghaziAfgevaardigden. Na zeven eerdere onderzoeken van wat er precies gebeurde en wat er fout ging tijdens de aanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi in Libië op 11 september 2012 en een eerdere ondervraging van Clinton vonden de Republikeinen het nodig om Clinton nog een keer op te roepen. Deze keer ging het ook over haar e-mails die Clinton als minister van Buitenlandse Zaken verstuurde vanaf een privé server thuis.

Clinton werd maar liefst 11 uur ondervraagd, maar pareerde elke aanval van de Republikeinse leden van de commissie. De voorzitter van de commissie, de Republikein Trey Gowdy, moest na afloop toe geven dat hij niets nieuws had gehoord. En tijdens de getuigenis werd de verdeeldheid en chaos bij de Republikeinen pijnlijk duidelijk. De Republikeinen die Clinton probeerde te beschadigen hebben niets bereikt.

Toen Clinton, zoals gepland, afgelopen week op Capitol Hill verscheen voor de hoorzitting van de commissie hoopte Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden er een showproces van te maken om Clinton, na de slechte zomer verder te beschadigen en in het defensief te drukken.

Maar tegen de tijd dat Clinton op Capitol Hill verscheen hoefde Clinton weinig te doen om benghaziclintonhet Benghazi onderzoek als partijdig te bestempelen. Dat had de Republikeinse fractievoorzitter Kevin McCarthy al voor haar gedaan door te zeggen dat ze zakte in de peilingen vanwege de Benghazi hoorzitting. Na deze blunder van McCarthy werd het verhoor grotendeels overgelaten aan de Democraat Elijah Cummings die de voorzitter van de commissie, Trey Gowdy, aanviel en aan zijn motieven twijfelde, terwijl Clinton juist pleitte voor staatsmanschap en een onpartijdige benadering van de diplomatie.

Daarnaast was het ook een goede week voor Hillary omdat vice-president Joe Biden bekend maakte dat hij niet mee doet aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. Dat is een zorg minder voor Clinton. De mensen die hoogst waarschijnlijk Biden zouden steunen zullen zich nu waarschijnlijk achter Clinton scharen.

Maar als Clinton heeft geprofiteerd van de recente ontwikkelingen heeft dat niets te maken t1largclintonmet geluk. Het is niet een plotselinge of verrassende positie waar ze zich nu in bevindt. Haar status als de Democratische front runner om de Democratische nominatie te winnen is er één van een voorspelbare en grimmige vastberadenheid wat altijd al haar handelsmerk is geweest en dat is iets wat haar vijanden onderschatten.

“Ze heeft een paar weken waar je als presidentskandidaat op hoopt”, aldus Bob Shrum, een Democratische consultant die de afgelopen maanden zich uit uitliet over de politieke kwetsbaarheden van Clinton.

“Ze mag van geluk spreken dat de commissie haar verzoek om eerder te getuigen af wees”, aldus Shrum. “De Republikeinen overspelen altijd hun hand, vooral als het om de Clintons gaat, en ook deze keer was dat weer het geval.”

Lees meer op de website van POLITICO.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Hillary Clinton, Libië, Nieuws/Amerika/VS, President Biden/Joe Biden, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.