Nog 366 dagen

Op 8 november 2016 kiest Amerika een nieuwe president. Het is nog één jaar tot aan de verkiezingen. Het blijft koffiedik kijken, maar na drie Republikeinse debatten en één Democratisch debat, de verschillende campagnes en de uitspraken van de kandidaten valt er één jaar voor de verkiezingen al een balans op te maken en kunnen we een voorzichtige voorspelling doen hoe 2016 eventueel zou kunnen gaan verlopen.

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump die na zijn bekendmaking in de peilingen aan kop ging doet het nog steeds goed, maar zijn positie wordt wel bedreigt. Ben Carson stond heel even aan kop, maar na een leugen is hij gezakt. Zowel Trump als Carson hebben een fanatieke aanhang. Maar de aanhang is klein en de vraag is of de aanhang die naar de campagne bijeenkomsten komt ook zo fanatiek is op de verkiezingsdag in Iowa, New Hampshire en South Carolina en dus gaat stemmen.

De nieuwe generatie wordt vertegenwoordigt door Rand Paul, Ted Cruz en Marco Dubio. Die laatste doet het goed in de peilingen. Na de mislukte aanval in het recente Republikeinse debat op hem van Jeb Bush, die hij goed pareerde, is hij alleen maar in de peilingen gestegen. Rubio is een serieuze kandidaat om het ver in de primaries te schoppen. Hij is jong, welbespraakt, heeft een inspirerend verhaal en kan de Hispanics aan zich binden, Daarnaast komt hij uit een staat, Florida, die cruciaal is om te winnen tijdens de landelijke verkiezingen. Ook de campagne van Hillary Clinton houdt er rekening mee dat Rubio een grote kans heeft op de nominatie. En Rubio maakt, in tegenstelling tot andere kandidaten, een goede kans om Clinton op 8 november te verslaan.

En wat is er met Jeb Bush aan de hand? De voormalige gouverneur van Florida kijkt de weg volledig kwijt te zijn. Hij heeft campagnemedewerkers moeten ontslaan omdat hij ze niet meer kon betalen en recent stapte een top adviseur van zijn campagneteam op. Veel politieke commentatoren en analisten geloofde dat Bush het goed zou doen en dat hij al snel aan kop zou gaan. Maar niets is minder waar. Bush bungelt in de peilingen ergens op plek vijf of zes met ruime achterstand op kandidaten als Carson, Trump, Rubio en Cruz.

De andere kandidaten die tegen beter weten in nog mee doen kunnen net zo goed stoppen. Voor het komende Republikeinse debat van Fox News zijn Lindsey Graham en George Pataki niet eens uitgenodigd. Rick Santorum en Bobby Jindal zijn wel uitgenodigd voor het zogenoemde B-debat, maar Fox News had net zo goed ook deze twee kandidaten niet uit kunnen nodigen. Op het podium bij het zogenoemde A-debat is nu maar plek voor 8 kandidaten in plaats van 10. Dit gaat ten koste van Mike Huckabee en Chris Christie. Ook deze kandidaten zullen het niet ver schoppen tijdens de voorverkiezingen als ze die überhaupt al halen. De kans is groot dat hun campagne voortijdig strandt.

Marco Rubio heeft dus goede kansen. Jeb Bush zal ook door gaan. Hij heeft, ondanks dat hij medewerkers moest ontslaan, genoeg geld om in de voorverkiezingen enige rol van betekenis te spelen. Bij zowel Trump als Carson is de vraag in hoeverre mensen echt op hen gaan stemmen.

Outsiders zijn de gouverneur van Ohio, John Kasich, die niet hoog in de peilingen staat en Carly Fiorina. Mochten beide kandidaten mee doen aan de voorverkiezingen dan zullen ze na slechte resultaten in Iowa en New Hampshire afhaken. Als je niet eerste of tweede wordt in deze staten dan is het moeilijk om je campagne voort te zetten, al zijn er altijd uitzonderingen. Newt Gingrich ging in 2012 ook nog lang door en Donald Trump heeft genoeg geld om het heel lang uit te houden.

Bij de Democraten is het wat overzichtelijker en gaat iedereen er van uit dat Hillary Clinton de nominatie wint. Na het eerste Democratische debat haakten Jim Web en Lincoln Chafee af en ook van Martin O’Malley zullen we weinig meer horen. Hillary kan in de eerste staten Iowa en New Hampshire wellicht nog last krijgen van Bernie Sanders, maar zal ze zo veel staten winnen dat het voor Sanders geen nut meer heeft om door te gaan. Ik denk dat Hillary Clinton na Super Tuesday nog niet genoeg staten heeft om de nominatie te claimen, maar het zal dan niet lang meer duren tot dat wel zo is.

Er kan in 366 dagen nog heel veranderen, maar dit is nu hoe de zaken er voor staan en wat we kunnen zeggen over het verkiezingscircus tot nu toe.

Kijk voor de data van de voorverkiezingen in de kalender.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Bernie Sanders, Bobby Jindal, Chris Christie, Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Hillary Clinton, Iowa, Jeb Bush, Marco Rubio, Mike Huckabee, New Hampshire, Nieuws/Amerika/VS, Rand Paul, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Rick Santorum, Super Tuesday, Ted Cruz en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.