Winst voor Clinton en Cruz

Cruz, Rubio en Sanders morele winnaars

Hillary Clinton en Ted Cruz winnen in Iowa. Clinton won slechts met een miniem verschil. Ted Cruz wint verrassend de caucus, terwijl peilingen en commentatoren er van uit gingen dat Donald Trump zou winnen. Trump had geen gemakkelijke avond, want zijn rivaal Ted Cruz won. Zoals vanaf te voren werd aangeven zijn er de zogenoemde ‘3 tickets out of Iowa. De eerste twee gaan naar Trump en Cruz, maar de derde gaat naar Marco Rubio, die het verrassend goed deed.

De opkomst was verrassend hoog. Dit heeft vooral Ted Cruz, Donald Trump en Bernie Sanders geholpen. Er waren veel mensen die voor het eerst gingen stemmen en dat heeft de kandidaten die niet tot het establishment behoren geholpen.

Het was geen makkelijke avond voor Hillary Clinton. Ze won maar nipt van Bernie bernie-sandersSanders. Clinton kreeg 49,9 procent en Sanders kreeg 49,6 procent van de stemmen. Maar Sanders zal de uitslag toch als een overwinning vieren. Hij kwam namelijk van uit het niets. Een half jaar lag hij meer dan 40 procent achter op Clinton. Hij is de morele winnaar en laat zien dat genoeg mensen op hem stemmen. De campagne van Sanders ziet de uitslag echt als een overwinning. “We took on the most formidable political machine in the nation”, aldus Sanders in zijn toespraak doelend op de Clinton-machine.

Clinton zei in haar toespraak: “We have the rare opportunity to bring ideas. I’m a progressive who get things done.” Maar Clinton keek niet blij. Ze had meer verwacht en is dus ontevreden.

Martin O’Malley maakte, zoals verwacht, bekend dat hij stopt met zijn campagne. Hij won geen enkele caucus bijeenkomst. O’Malley was niet opgewassen tegen Clinton en Sanders.

tedcruz3Cruz en Rubio zijn toch wel de winnaars bij de Republikeinen. Trump verliest dan wel, maar met een klein verschil. Ted Cruz krijgt 28 procent van de stemmen, Trump krijgt 24 procent en Rubio 23 procent van de stemmen. De grote verrassing is hoe dicht Marco Rubio bij Cruz en Trump kwam. Rubio: “This is the moment they said would never happen”, maar hij is de grote winnaar. Zo klonk zijn speech ook, alsof hij had gewonnen.

De organisatie van Trump was waarschijnlijk niet zo goed als gedacht. Trump maakt zich waarschijnlijk niet druk, maar hij heeft niet stemmen verloren aan Cruz, maar aan Rubio. De strijd tussen deze drie kandidaten zal heviger in New Hampshire. Trump blijft positief en viert zijn tweede plek als een overwinning. Hij houdt van Iowa. Trump: “I’m honored to finish second.” Trump zegt dat hij de nominatie gaat winnen. Zijn speech was kort en nederig.

Cruz zei in zijn toespraak: “Iowa has sent notice that the Republican nominee and next president of the United States will not be chosen by the media, not by the Washington establishment and not by the lobbyists.” En Cruz bedankte vooral God.

Ben Carson maakte bekend dat hij, in tegenstelling tot de andere kandidaten, niet meteen bsandersdoor gaat naar New Hampshire, maar een paar dagen op vakantie gaat in Florida. Erg opmerkelijk, aangezien hij met 9 procent als vierde eindigde in Iowa. Mike Huckabee, Rick Santorum, Carly Fiorina en de andere Republikeinse kandidaten konden geen potten breken. Mike Huckabee, die het in 2008 goed deed en van te voren aangaf dat hij bij de eerste drie wilde eindigde, stapt uit de race. Hij kwam niet verder dan 2 procent van de stemmen.

Wat betekent de winst van Clinton en Cruz voor de race? Clinton zal met het kleine verschil niet echt blij zijn met de winst in Iowa, die ze in 2008 verloor van Barack Obama. Ze zal zich realiseren dat ze hard moet werken en nog veel weestand kan verwachten van Sanders. Ze zal voor elke stem moeten vechten.

Ted Cruz en Marco Rubio hebben nu het momentum en het is afwachten wat Trump nu gaat doen. Gaat hij Cruz en Rubio nog harder aanvallen of niet? Of gaat hij een andere koers varen. Het is afwachten.

De winst van Cruz en Rubio kan toch als een politieke aardverschuiving worden gezien en verandert de race omdat Trump niet, zoals velen verwachten, zou winnen. De strijd tussen Clinton en Sanders zal nog wel even door gaan, want hij gaat niet opgeven. Cruz, Rubio en Sanders zijn de morele winnaars.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Bernie Sanders, Donald Trump/President Trump, Hillary Clinton, Iowa, Marco Rubio, Mike Huckabee, Nieuws/Amerika/VS, Ted Cruz en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.