Trump en Sanders winnen in New Hampshire

Donald Trump en Bernie Sanders zijn de grote winnaars van de voorverkiezing in New Hampshire. Trump en Sanders lagen in de peilingen ruim voor op de concurrentie dus echt een verrassing is het niet.

New Hampshire is anders dan Iowa. In eerste instantie is het primary en geen caucus, donaldjtrumpmaar belangrijker is het verschil in kiezers. In New Hampshire mogen ook kiezers die niet geregistreerd staan stemmen. Er zijn dus veel onafhankelijke kiezers die pas in het stemhokje hun keus maken. En vooral die groep kiezers heeft in het voordeel van Trump en Sanders gewerkt. Ook was de opkomst, net als in Iowa, weer hoog. Veel mensen gingen voor het eerst stemmen en New Hampshire heeft de traditie vaak eigenwijs en op buitenbeentjes te stemmen. Ook de opkomst van de zogenoemde first time voters is goed geweest voor zakenman Trump en de senator van Vermont.

De gouverneur van Ohio. John Kasich, eindigde verrassend als tweede en kan zo zijn campagne voortzetten. Dit succes heeft voor een deel te maken met zijn goede optreden tijdens het laatste Republikeinse debat en zijn gematigde toon. Het contrast dus hem en Trump is groot. Zo blijkt maar weer dat de kiezers in New Hampshire hun eigen keuze maken en zich weinig aantrekken van peilingen en commentatoren, al was de winst voor Trump wel voorspeld.

Jeb Bush, die New Hampshire goed moest scoren om zijn campagne levend te houden, eindigde als vierde en kan nu verder. Hij heeft genoeg geld en hij heeft meer kans om te winnen in zuidelijke staten, zoals South Carolina. Jeb Bush zal vooral blij zijn dat hij voor Rubio eindigde.

Marco Rubio die verrassend derde werd in Iowa stelde teleur en eindigde als vijfde. Zijn slechte optreden tijdens het laatste Republikeinse debat kan wel eens de oorzaak van dit slechte resultaat. Hij gaf dit ook toe.

De strategie van Trump heeft dus gewerkt en hij zal nu zijn rivalen nog harder aanvallen. john-kasichDe vraag is of hij ook in de zuidelijke staten kan winnen. De overwegend blanke kiezers, waar het grootste gedeelte van zijn aanhang uit bestaat, zijn daar minder vertegenwoordigt dan in Iowa en New Hampshire. Kan Trump ook latino kiezers en zwarte stemmers aan zich binden? Keren zij zich niet van hem af vanwege zijn uitspraken en kiezen ze toch voor het establishment? Kandidaten als Ted Cruz en Marco Rubio doen het over het algemeen beter in het zuiden. Bush is bijvoorbeeld erg geliefd in South Carolina.

De verdeeldheid in de Republikeinse partij is naar de primary in New Hampshire jebcompleet. Dacht het establishment na Iowa een tegen kandidaat, die het tegen Donald Trump en Ted Cruz zou kunnen opnemen, te hebben gevonden in de persoon Marco Rubio, dan laat de uitslag in New Hampshire zien dat dit niet zo is. Zowel Kasich (15,8 procent), Cruz (11,7 procent) en Bush (11,1 procent) liggen allemaal dicht bij elkaar. De winst van Trump is een nachtmerrie voor de partij, maar de versplintering van de stemmen achter Trump is wellicht nog een groter probleem.

Daarnaast is het zo dat Trump, Kasich, Cruz, Bush en Rubio allemaal een aantal gedelegeerden krijgen. Bij de Republikeinen krijgt iemand die onder 10 procent eindigt geen gedelegeerden. Maar aangezien Rubio 10,5 procent van de stemmen kreeg krijgt hij 1 gedelegeerde. Dus ook in de verdeling van de gedelegeerden vindt er een versplintering plaats.

Hillary kreeg een grote dreun te verwerken. Bernie Sanders versloeg haar met meer dan een verschil van 20 procent. Sanders kreeg 60 procent van de stemmen en Clinton kreeg slechts 38,3 procent. Het verlies was verwacht, maar dat het verschil groot is doet bij Clinton pijn. Clinton verloor op alle fronten. Jonge kiezers, jonge vrouwen, onafhankelijke kiezers, ze kozen allemaal voor Sanders.

Hillary houdt de moed er in, maar had zich de start van de voorverkiezingen toch iets Clinton Global Initiative Annual Meeting In New Yorkanders voorgesteld. Clinton had verwacht snel de nominatie binnen te hebben, maar dat zit er niet in. Het wordt een lang voorverkiezingsseizoen. Hillary Clinton zei in haar speech dat ze door gaat en hard zal werken. “I know that doesn’t fit with the narrative – there are those who want to deny the passion and purpose you show every day fort his campaign”, aldus Clinton. “You’re the reason we’re here. You’re the reason we’re going to win this nomination and then win this election.”

Clinton zal zeker staten gaan winnen. In Nevada en South Carolina, de volgende staten waar de voorverkiezingen zijn, kan Clinton op de steun van de latino’s en zwarte kiezers rekenen. Deze groepen kiezers stemmen vooral op haar en zijn belangrijk om aan je te binden en zijn onmisbaar om te winnen tijdens de landelijke verkiezingen op 8 november.

Clinton is dus ontevreden en is van plan om haar campagneteam te verversen. Maar echt zorgen hoeft Hillary zich niet te maken. Er zijn nog genoeg staten. We zijn pas net begonnen.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Bernie Sanders, Democraten/Democratische partij/DNC, Hillary Clinton, Jeb Bush, Marco Rubio, New Hampshire, Nieuws/Amerika/VS, President Trump/Donald Trump, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Ted Cruz en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.