Clinton wint Nevada, Trump wint South Carolina

Hillary Clinton wint de caucus in Nevada van Bernie Sanders. Clinton had deze 140701150324-hillary-clinton-california-story-topoverwinning nodig om paniek in haar campagneteam te voorkomen en een sterke positie te hebben richting de primary in South Carolina en Super Tuesday. De overwinning van Clinton was niet glansrijk. Clinton kreeg 52 procent van de stemmen en Sanders kreeg 48 procent. Daarnaast stemde toch veel latino’s, waar er veel van in Nevada won, op Sanders. Maar Clinton is blij en viert het als een grote overwinning en het geeft haar vertrouwen. “The fight goes on. The future is within our grasp”, aldus Hillary in haar overwinningsspeech.

Het verschil tussen Clinton en Sanders is dus klein. En Sanders gaf in zijn toespraak aan dat hij van plan is door te gaan tot aan de Democratische conventie in Philadelphia.

Donald Trump wint de voorverkiezing in South Carolina. Hij won met een ruime trump2voorsprong van Marco Rubio en Ted Cruz. Cruz en Rubio lagen nek aan nek om de tweede plek. Maar uiteindelijk trok Rubio aan het langste eind. Donald Trump kreeg 32,5 procent van de stemmen. Marco Rubio eindige met een verschil van 0,2 procent (22,5 procent) voor Ted Cruz die 22,3 procent kreeg. Jeb Bush eindigde als vierde met 7,9 procent. John Kasich kreeg 7,6 procent en Ben Carson kreeg 7,2 procent.

Zowel de campagne van Rubio als Cruz vierde de tweede plaats als een overwinning, maar marco-rubio close uphet Republikeinse establishment moet zich toch zorgen maken door de grote overwinning Trump. Het is slechts 1 keer gebeurt dat de Republikeinse kandidaat die New Hampshire en South Carolina won uiteindelijk niet de nominatie won. Aangezien Trump ook conservatieve christelijke kiezers bij Cruz weg haalde heeft hij met Super Tuesday met staten als Tennessee, Alabama, Texas (de thuisstaat van Cruz) en Georgia een goede kans om daar een goede uitslag te boeken en zelfs enkele staten te winnen. South Carolina heeft een ingewikkeld proces voor het verdelen van gedelegeerden, maar het komt er op neer dat Trump door zijn winst alle 50 gedelegeerden krijgt.

Jeb Bush eindigde teleurstellend op de vierde plaats. Het inschakelen van zijn broer, jebGeorge W. Bush, die voor hem campagne voerde heeft niet geholpen. Bush gaf maar liefst 150 miljoen dollar uit, maar het was niet genoeg. Het establishment zal zich nu achter Rubio scharen. Ook het geld en steun zal nu naar Marco Rubio gaan. Een emotionele Bush besloot te stoppen.

De winst van Trump komt ook door de verdeeldheid die heerst in binnen de Republikeinse partij. Dit is goed te zien in het kleine verschil tussen Cruz en Rubio in de uitslag in South Carolina. Marco Rubio presenteert zich nu als de kandidaat die de partij weer kan verenigen. Maar is hij sterk genoeg om Trump en Cruz af te stoppen? Na Super Tuesday zal er meer duidelijk zijn.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Bernie Sanders, Donald Trump/President Trump, Hillary Clinton, Jeb Bush, Marco Rubio, Nevada, Nieuws/Amerika/VS, South Carolina, Super Tuesday, Ted Cruz en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.