Cruciale invloed

Het overlijden van rechter Antonin Scalia van het Hooggerechtshof zal voor een groot deel de verkiezingen van 2016 beïnvloeden. De dood van Scalia heeft grote gevolgen welke richting Amerika de komende decennia zal op gaan.

Scalia was een conservatieve rechter in het Hooggerechtshof en werd door president scaliaReagan benoemd. Hij was bijna 30 jaar een bepalende factor. Hij was tegen het homohuwelijk, tegen abortus, maar voor wapenbezit en de doodstraf. President Obama heeft twee relatief liberale rechters benoemd die voor de verhouding zorgde van 5 conservatieve rechters en 4 gematigde rechters. In veel uitspraken, zoals bijvoorbeeld Obamacare was het opperrechter John Roberts die vaak de doorslag gaf. Met de dood van Scalia heeft president Obama de kans om een rechter te benoemen die verhouding nu omdraait. De rechter die Obama voordraagt dient wel goedgekeurd te worden door de Senaat.

En in de Senaat ligt het probleem. In de Senaat hebben de Republikeinen de meerderheid supreme-court-exterioren ze hebben aangegeven dat ze elke kandidaat die Obama voordraagt zullen blokkeren. Ook de Republikeinse presidentiële kandidaten zijn op dit punt eensgezind. Zij willen dat de volgende president de opvolger van Scalia zal benoemen. President Obama heeft aangekondigd zijn plicht om een opvolger voor te dragen zal vervullen, maar de kans dat er voor dat er een nieuwe president is een opvolger is benoemd voor Scalia is vrijwel uitgesloten. Daarom wordt het extra belangrijk wie de opvolger van Obama wordt.

Het Hooggerechtshof bepaalt in grote mate de koers van Amerika. Het heeft grote Antonin Scaliainvloed op de richting van het land. Het Hooggerechtshof moet onder andere binnenkort een beslissing nemen over abortus, de rol van vakbonden en meer zaken die grote impact hebben op de Amerikaanse maatschappij. De verhouding en de politieke kleur van de rechters is daarom van groot belang. Hoewel de rechters, die voor het leven worden benoemd, onafhankelijk zijn, is wel bekend wat hun standpunten over veel zaken zijn, omdat ze vaak al langer rechter zijn bij een lagere rechtbank en in veel zaken uitspraken hebben gedaan. Obama heeft voor het eerst een vrouwelijke latino benoemd, Sonia Sotomayor. De meeste rechters van het Hooggerechtshof zijn al op leeftijd, dus de kans dat de volgende president niet alleen de opvolger van Scalia benoemd, maar wellicht nog meer maakt dit tot een groot verkiezingsthema.

Als de opvolger van Obama een Republikein wordt zal deze president een conservatieve Supreme Court To Rule On Obama Healthcare Lawrechter aanstellen. Neemt volgend jaar een Democraat zijn intrek in het Witte Huis dan zal een gematigde rechter worden voorgedragen. De verhouding in de Senaat, die ook in november voor een derde wordt herkozen is dan ook van groot belang. Wie gaat de meerderheid krijgen? De kansen voor de Democraten om de meerderheid te heroveren op de Republikeinen zijn kansrijk, maar voorzichtigheid is geboden. Ook dit zullen dus belangrijke verkiezingen worden. Het Witte Huis heeft al laten weten dat men een rechter wil voordragen die niet te rechts is en ook niet te links en dus zowel bij Republikeinse als Democratische senatoren in de smaak zou kunnen vallen. Maar wie Obama ook voordraagt, zijn poging om nog een opvolger voor Scalia te benoemen voordat hij vertrekt is gedoemd te mislukken.

De invloed van het Hooggerechtshof is dus van grote invloed op de Amerikaanse samenleving doordat het uitspraken doet over belangrijke zaken. En omdat men voor het leven wordt benoemd kan in het geval van Scalia de richting van Amerika voor de komende 30 jaar worden bepaald. Daarom wordt het wellicht nog belangrijker welke president de Amerikaanse kiezer op 8 november kiest.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.