Clinton en Trump grote winnaars Super Tuesday

Hillary Clinton en Donald Trump zijn de grote winnaars van Super Tuesday. In 12 staten werden er voorverkiezingen gehouden en Clinton won maar liefst 7 staten en Trump won in 7 staten van zijn concurrenten Marco Rubio en Ted Cruz. De overige twee Republikeinse presidentiële kandidaten, John Kasich en Ben Carson speelde geen rol van betekenis.

Hillary Clinton won Georgia, Virginia, Alabama, Arkansas, Tennessee, en Texas met grote overmacht van Sanders. In Massachusetts was het lang spannend, maar uiteindelijk won Clinton ook hier. Bernie Sanders won, zoals verwacht zijn thuisstaat Vermont, maar hij won ook Oklahoma, Colorado en Minnesota. En dus deed Sanders het beter dan verwacht.

In het aantal gedelegeerden staat Clinton ruim voor op Sanders. Clinton heeft namelijk veel steun van supergedelegeerden. Clinton heeft nu 1001 gedelegeerden en Bernie Sanders heeft 371 gedelegeerden. Clinton zei: “We know we’ve got work to do. It’s not to make America great again – America never stopped being great. We have to make America whole.”

Donald Trump won met grote overmacht Georgia, Alabama, Tennessee, Arkansas, Vermont en Massachusetts en met een iets minder groot verschil Virginia. Chris Christie kondigde Trump aan bij zijn overwinningsspeech. Vervolgens stond hij er ongemakkelijk bij toen Trump zijn toespraak hield. Christie heeft een aantal dagen met Trump opgetreden en solliciteert zo openlijk naar de positie van running mate. Christie zei: “This is not a campaign, it’s a movement.”

Ted Cruz won zijn thuisstaat Texas. Dat was ook de voorspelling, maar hij won niet met een heel grote voorsprong op Trump en Rubio. Cruz won ook verrassend Oklahoma en Alaska. Cruz riep in zijn overwinningsspeech op om zich achter zijn campagne te scharen omdat hij deze enige kandidaat is om Trump te verslaan. Cruz zei in zijn toespraak: “And after tonight, we’ve seen that our campaign is the only campaign that has beaten, that can beat and that will beat Donald Trump.” De boodschap aan de kiezer en Rubio was duidelijk. Schaar je achter mij, Rubio kan beter stoppen.

Rubio wist slechts in staat te winnen. Hij won de caucus in Minnesota. Maar omdat daar de gedelegeerden proportioneel worden verdeeld schiet dat niet voor hem op. In Texas waar voor de Republikeinen de meeste gedelegeerden waren te winnen krijgt Rubio er geen één. In de staten die er echt toedoen eindigde vaak als tweede of derde. Zijn campagne is nu net zo hopeloos als die van Jeb Bush. En dat is toch pijnlijk, maar Rubio houdt de moed er in. Hij verwacht dat hij op 15 maart in de winner take all staten, zoals Ohio en Florida, zijn thuisstaat, zijn slag kan slaan. Maar de lieveling van het Republikeinse establishment heeft wel een flinke dreun gehad.

Donald Trump heeft nu 316 gedelegeerden, Ted Cruz heeft 226 gedelegeerden en Marco Rubio heeft 106 gedelegeerden. John Kasich die als tweede eindigde in Vermont heeft nu 25 gedelegeerden en Ben Carson heeft slechtst 8 gedelegeerden. Maar hij stapt nog niet uit de race.

Omdat Rubio het zo slecht deed is de paniek en chaos bij de Republikeinse partijtop is compleet. Zij zien de grote voorsprong van Trump en Cruz. En een politieke commentator op CNN omschreef het als volgt: De keuze tussen Trump en Cruz is alsof je een keuze moet maken om te worden neer geschoten of te worden vergiftigd, allebei lijdt tot de dood. Het is een keuze tussen twee kwaden.

Er zijn een aantal scenario’s denkbaar. Donald Trump is op dit moment de beste optie voor de Republikeinen. Hij zal de partij wellicht afbranden en verliezen van Hillary Clinton, maar als hij toch wint zal men met hem kunnen samenwerken, althans dat denkt men. Trump is natuurlijk een ongeleid projectiel. Maar Cruz zou nog rampzaliger zijn. Cruz heeft helemaal geen vrienden in de partij en wordt in Washington gehaat. Hij is, in tegenstelling tot Trump, helemaal niet bereid is om compromissen te sluiten. De weg voor Rubio naar de nominatie wordt erg lastig, maar het kan wel.

Er is een grote kans dat zowel Trump, Cruz en Rubio niet de benodigde 1237 gedelegeerden halen en dan komt er een zogenoemde brokered convention. De kandidaat die dan de meeste gedelegeerden heeft zou dan logischerwijs de nominatie krijgen, maar als dit Trump of Cruz is kan de partijtop toch beslissen dat iemand anders naar voren te schuiven. Dat zal Trump nooit accepteren en kan dan besluiten om als onafhankelijke kandidaat verder te gaan wat dan weer gunstig is voor de Democraten. Het Republikeinse establishment zit met de handen in het haar en weet niet hoe Trump aan te pakken. Het is er natuurlijk mede verantwoordelijk voor. Als men eerder zich massaal achter een kandidaat had geschaard was het misschien heel anders gelopen, maar Rubio heeft Trump te laat aangevallen en ook dat heeft niet geholpen.

De conclusie is dat Super Tuesday heel goed uitpakte voor Hillary Clinton en Donald Trump. Zij doen een grote stap richting de nominatie. Rubio stelde heel erg teleur en zijn campagne is eigenlijk grotendeels voorbij.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Bernie Sanders, Donald Trump/President Trump, Marco Rubio, Nieuws/Amerika/VS, Super Tuesday, Ted Cruz en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.