Trump en Clinton winnen, Rubio stopt

Donald Trump en Hillary Clinton zijn de grote winnaars van voorverkiezingen in Florida, Ohio, North Carolina, Illinois en Missouri. Clinton won alle staten met ruime voorsprong van Bernie Sanders. Trump verloor alleen in Ohio. John Kasich, die gouverneur van Ohio is, won zijn thuisstaat.

De winst voor Kasich was beslissend of hij door zou gaan met zijn campagne. Omdat Ohio een zogenoemde winner take all staat is krijgt Kasich alle 66 gedelegeerden. Dat Trump verloor in Ohio was misschien een tegenvaller, maar Trump won de overige staten met overmacht. In Florida, die ook het winner take all principe hanteert, verpletterde hij Marco Rubio. Rubio, die in zijn thuisstaat moest winnen om geloof waardig te blijven om zijn campagne voortzetten, maakte bekend dat hij ut de race stapt. In zijn speech zei hij dat dit niet zijn jaar was.

Donald Trump won dus Florida, North Carolina, Illinois en Missouri en doet daarmee een grote stap richting de Republikeinse nominatie. Maar omdat Kasich Ohio won en niet uit de race stapt en Ted Cruz ook nog me doet en toch wat gedelegeerden krijgt is het ook mogelijk dat er een contested convention, of ook wel brokered convention genoemd, komt. De kans dat Trump niet de benodigde 1237 gedelegeerden haalt is namelijk wel degelijk aanwezig. En dat zal voor chaos zorgen, zeker als de partijtop besluit Trump te passeren. Veel kiezers die op hem stemmen, zullen dat niet begrijpen en zullen woedend zijn.

Bij Democraten is Hillary Clinton vrijwel zeker van de nominatie. Ze won alle staten. Vooral Florida en Ohio waren voor haar belangrijk. Clinton won Florida met 64 van de stemmen en haalde daarmee 142 gedelegeerden binnen. In Ohio won ze met 56 procent en krijgt zo 88 gedelegeerden erbij. Clinton was dan ook heel blij. In haar toespraak haalde ze nog uit naar Trump. Over zijn plannen zei ze: “It does not make him strong, it makes him wrong.”

Bernie Sanders zal door gaan tot aan de conventie en blijft zijn boodschap verkondigden, maar de kiezers lijken niet meer te geloven dat hij de nominatie kan winnen. Sanders won geen een enkele staat, De boodschap is mooi, maar kiezers lijken zich nu te realiseren dat Clinton de beste kandidaat is om Trump te verslaan in november. Hoewel de steun voor Sanders groot is, lijkt de kiezer in deze fase van de campagne een andere afweging te maken.

De campagne van Clinton zag in Marco Rubio het grootste gevaar. Nu hij uit de verkiezingsrace is gestapt is de kans groot dat het een strijd tussen Clinton en Trump wordt. Dat wordt ongetwijfeld een spektakel tussen twee verschillende kandidaten die totaal andere ideeën hebben en in een totaal andere wereld leven en totaal ander Amerika willen. Clinton wordt de eerste vrouwelijke presidentskandidaat.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Bernie Sanders, Donald Trump/President Trump, Florida, Hillary Clinton, Marco Rubio, Nieuws/Amerika/VS, Ohio, Super Tuesday, Ted Cruz en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.