Meesterzet van de duivel?

De campagne van de Republikeinse presidentskandidaat Ted Cruz gaat niet zoals hij wellicht had gehoopt. Van de laatste voorverkiezingen wist hij geen enkele staat te winnen. Tijdens de primaries in Pennsylvania, Connecticut, Rhode Island, Maryland en Delaware eindigde hij ver achter Donald Trump. En in de meeste staten eindigde Cruz zelfs als laatste en moest hij John Kasich voor zich dulden die overigens ook op flinke achterstand achter Trump kwam.

Cruz doet er alles aan om Trump te verslaan, maar tot nu toe wil dat niet echt lukken. Dus stelde Cruz aan John Kasich voor om een verbond te sluiten. Cruz zou campagne voeren in Indiana om deze staat te winnen en Kasich zou zich richten op New Mexico en Oregon om deze staten te winnen. Maar het verbond hield slechts een dag stand en de campagneteams van beide kandidaten lieten meteen weten dat Kasich helemaal niet van plan is om geen campagne te voeren in Indiana. Het verbond tussen Cruz en Kasich was dus van korte duur.

Om te zorgen dat Donald Trump op de Republikeinse conventie niet de Republikeinse nominatie wint deed Cruz een meesterzet. Hij kondigde zijn keuze voor zijn running mate aan. In Indianapolis presenteerde hij Carly Fiorina als zijn vice-presidentskandidaat. Fiorina die ook presidentskandidaat was, maar geen rol van betekenis speelde en na de voorverkiezing in New Hampshire stopte, werd gepresenteerd als de rechterhand van Cruz.

Fiorina hield een toespraak, nadat ze door Cruz was aangekondigd, maar die verliep alles behalve vlekkeloos. Op een gegeven moment begon ze te zingen, althans deed een poging daar toe. Vervolgens ging het na haar toespraak op sociale media alleen over het feit dat ze poging deed om te zingen. De toespraak was inhoudelijk niet sterk. Ze hemelde Cruz op en zei dat hij de enige conservatieve kandidaat is en dat Trump en Clinton voor elkaar inwisselbaar zijn. Ze zei dat er meer ruimte moet zijn voor de middenklasse en dat de grote bedrijven moet worden aangepakt. Maar Fiorina was zeker even vergeten dat ze zelf CEO van Hewlett-Packard is geweest, wat met haar aan het roer bijna failliet ging. Erg sterk was haar optreden dus niet.

De senator van Texas moet wanhopig zijn geweest en om het tij te keren en wellicht het establishment tegemoet te komen schoof hij nu al zijn keuze voor vice-president naar voren. Velen noemde het een meesterlijke zet van Cruz, omdat hij nu al alvast een running mate heeft. Hoogst ongebruikelijk is het wel.

Maar is de keuze voor Fiorina wel een meesterzet? Dat valt te betwijfelen. Cruz heeft voor nu de aandacht en op korte termijn zal zijn populariteit en die van Fiorina waarschijnlijk even stijgen, maar op de lange termijn zal het waarschijnlijk tegen hem werken. Door nu al een running mate te kiezen heeft Cruz geen opties meer. Als Cruz nog geen keuze had gemaakt en hij hoopt op een open conventie is de keuze om nu al een running mate te kiezen geen goede zet. Cruz had op de conventie gedelegeerden van bijvoorbeeld Marco Rubio of Jeb Bush kunnen verzamelen. Met de keuze voor Fiorina, die helemaal geen gedelegeerden heeft, zorgt Cruz er voor dat hij bijvoorbeeld niet gedelegeerden van Rubio of John Kasich kan over nemen. Cruz had er voor kunnen kiezen om tot de conventie te wachten om dan bijvoorbeeld John Kasich te polsen als running mate. Dan weet Cruz zeker dat hij de gedelegeerden van Kasich voor zich heeft gewonnen. Dat geldt ook voor de delegates van Marco Rubio. Rubio heeft, ondanks het feit dat hij is gestopt, meer gedelegeerden dan Kasich. Met de keuze voor Fiorina is die mogelijkheid er niet meer. Dus de keuze voor voormalige CEO van Hewlett-Packard kan er voor zorgen dat Cruz op de conventie juist de nominatie misloopt, terwijl hij hoopt door nu al zijn running mate bekend te maken de kans juist te vergroten. Daarnaast is hij nog helemaal niet zeker van de nominatie.

Donald Trump reageerde ook op de keuze van Cruz om Carly Fiorina als zijn running mate te kiezen. Volgens Trump heeft Cruz “no path to victory.”

Men moet echt wanhopig zijn geweest en in de campagne van Ted Cruz was dit het beste wat ze konden bedenken.

Maar Cruz is bij het establishment niet geliefd. In Washington wordt hij door zijn collega’s gehaat. De voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, was er duidelijk over en noemde Cruz de duivel in levenden lijve. “Lucifer in the flesh”, aldus Boehner tegenover een publiek op Stanford University. “I have Democrat friends and Republican friends. I get along with almost everyone, but I have never worked with a more miserable son of a bitch in my life.”

De media doken natuurlijk meteen op de uitspraak van Boehner. En dat leidde tot hevige debatten.

Ondertussen ligt Donald Trump in de peilingen in Indiana ver voor op Cruz. Het is dus maar de vraag of Cruz de primary in Indiana gaat winnen. Als hij verliest, wordt het weer een stuk moeilijker om de nominatie te winnen en of de keuze van Fiorina hem dan helpt is de vraag. Cruz zet in ieder geval, althans zo lijkt het, al zijn kaarten op een open conventie en hoopt dan de eerste ronde te overleven. Niets in deze verkiezingsrace is zeker, maar de Republikeinse conventie wordt zeer interessant.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in John Boehner, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Ted Cruz en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.