Lange weg

Is het denkbaar dat Donald Trump de opvolger van Barack Obama wordt? Ja, alles is mogelijk tijdens deze verkiezingen. Maar de weg van Trump is er één met veel hobbels. Er is veel werk aan de winkel voor zowel Donald Trump als voor de Republikeinse partij. De problemen zijn groot, zo niet immens. En de vraag is of men voor 8 november de problemen kan oplossen de partij tot een eenheid kan smeden.

Na dat Ted Cruz, die kansloos in Indiana verloor, uit de race stapte, besloot John Kasich ook de eer aan zichzelf te houden en werd Amerika de volgende dag wakker met het besef dat Donald Trump de facto de Republikeinse presidentskandidaat is. Trump heeft nog niet de benodigde 1237 gedelegeerden, maar dat is slechts een kwestie van tijd.

Nu duidelijk is dat Trump de presidentskandidaat van de Republikeinse partij is, begint het circus pas echt. De Republikeinse establishment is alles behalve blij met Trump, maar heeft geen keus. Als men de spelregels hanteert en dat zal het geval zijn zal Trump op de Republikeinse conventie in Cleveland officieel gekroond worden tot de presidentskandidaat die het tegen Hillary Clinton mag opnemen. Maar het zal alles behalve een gewone conventie worden.

Op die conventie moet men eenheid uitstralen en zorgen dat alle neuzen de zelfde kant opstaan en dat men maar één doel heeft en dat is Hillary Clinton verslaan, Daar zijn alle Republikeinen het wel over eens, maar of ze Donald Trump daar ook geschikt voor vinden is een andere vraag.

Trump zei ook dat hij een “unifier” is en hij eenheid in de partij zal brengen. En daar ligt een groot probleem of uitdaging, het hangt er vanaf hoe je het bekijkt. In de afgelopen tijd lieten namelijk veel prominente Republikeinse politici weten Trump niet te steunen en niet op hem te stemmen. Zo hoeft Trump niet op de steun van de familie Bush te rekenen. Voormalig presidentskandidaat Mitt Romney, senator van South Carolina, Lindsey Graham en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, hebben aangegeven niet op Trump te stemmen.

Maar Trump krijgt ook steun. Voormalig presidentskandidaat Bob Dole, die in 1996 het opnam tegen Bill Clinton steunt Trump wel. En ook de gouverneur van South Carolina, Nikki Haley, die eerder Ted Cruz steunde, neigt nu Trump te steunen. Met die eenheid zit het dus wel goed.

Trump had onlangs een gesprek met Paul Ryan, die de leiding heeft op de Republikeinse conventie. Ryan noemde de ontmoeting “bemoedigend”, maar sprak nog niet zijn steun uit voor Trump. De eerste stap is gezet, maar er is nog een lange weg te gaan

De analyse van wat er mis met Amerika weet Donald Trump goed te verwoorden en dat is de reden waarom zo veel mensen op hem stemmen. Maar als Trump in het Witte Huis komt zijn z’n plannen dan ook uitvoerbaar?

Trump zal eerst moeten kijken met wat voor Congres hij te maken krijgt. Als de Democraten daar de meerderheid hebben zullen zij zijn plannen blokkeren, zoals de Republikeinen dat de afgelopen jaren hebben gedaan bij president Obama. Maar ook als de Republikeinen de meerderheid houden, zal Trump het lastig krijgen. Senatoren als Rand Paul, Lindsey Graham en Ted Cruz zullen Trump waarschijnlijk niet gaan helpen met zijn plannen.

De muur die Trump aan de grens met Mexico wil bouwen om illegale immigratie te stoppen is één van de eerste punten die Trump na de aankondiging van zijn kandidatuur noemde. Hij wil dat de Mexicaanse overheid opdraait voor de kosten van de muur. Mexico heeft al gezegd dit niet te doen. Hoe wil Trump zorgen dat Mexico toch betaald? Daarnaast hield Trump een toespraak over zijn buitenlands beleid als hij president is. Wat hij gaat doen bleef onduidelijk, hij zei alleen dat Amerika op de eerste plaats komt, “America-first.” De toon was opvallend kalm en voor het eerst gebruikte Trump een teleprompter.

Hoe Trump zijn plannen en ideeën wil realiseren blijft dus onduidelijk. Trump heeft met zijn controversiële plannen en ideeën veel vijanden gemaakt en zijn rivalen één voor één geëlimineerd.

Maar Trump moet nu op zoek naar een running mate. Iemand die wel achter zijn uitspraken en plannen staat. Trump heeft herhaaldelijk aangegeven dat hij iemand zoekt die Washington goed kent en weet hoe het politieke spel wordt gespeeld. Zelf heeft hij daar geen ervaring mee. Er worden veel namen genoemd. Ben Carson en Chris Christie heeft Trump aangewezen om samen met andere adviseurs op zoek te gaan naar een geschikte running mate. Het kan ook zo zijn dat Carson of Christie zijn running mate wordt. Toen George W. Bush aan Dick Cheney vroeg om op zoek te gaan naar een geschikte vice-presidentskandidaat kwam Cheney er al snel achter dat hij zelf de beste kandidaat was. Personen die worden genoemd zijn onder andere John Kasich, voormalig gouverneur van Texas, Rick Perry, gouverneur van Florida, Rick Scott, senator van Iowa, Joni Ernst, gouverneur van New Mexico, Susana Martinez en ook voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Newt Gingrich wordt genoemd. Maar misschien komt Trump wel met totaal iemand anders. Alles is mogelijk en dit zijn nu al één van de opmerkelijkste en interessantste presidentsverkiezingen van de afgelopen 40 jaar.

Er is dus werk aan de winkel voor Donald Trump en zijn campagne team. De campagne van Hillary Clinton liet alvast een campagne spotje maken waarin wordt aangegeven dat veel Republikeinen niets van Trump moeten hebben. Hij is namelijk bij een groot gedeelte van de Republikeinse achterban geliefd, maar het establishment haat hem.

Er is nog een lange weg te gaan voor Donald Trump. Het wordt in ieder geval een hete zomer.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Hillary Clinton, Nieuws/Amerika/VS, Paul Ryan, President Trump/Donald Trump, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.