Het verlies van Clinton tijdens de voorverkiezing in de staat Oregon en de nipte overwinning in Kentucky zijn voor haar pijnlijk. De enige rivaal van Clinton, Bernie Sanders, blijft maar staten winnen. Eerder won Sanders al West Virginia, een staat die Clinton in 2008 nog van Barack Obama won. Donald Trump won Oregon met overmacht. Hij kreeg meer dan 66 procent van de stemmen.
Clinton verliest dan wel van Sanders in Oregon, maar de Democratische nominatie komt niet in gevaar. Clinton ligt ver voor op Sanders. Ze heeft nu, inclusief supergedelegeerden, 2291 gedelegeerden en Sanders heeft slechts 1528 gedelegeerden, aldus de website POLITICO. Ook zonder de supergedelegeerden is Clinton zeker van de nominatie.
Maar Clinton had liever gezien dat ze Sanders nu al ruim had verslagen en dat ze zich volledig kan richten op Donald Trump. Dat doet ze al wel, maar moet haar aandacht nu toch verdelen en dat werkt in het voordeel van Trump. Sanders ziet zich door zijn winst in West Virginia en Oregon gesteund en gaat door met zijn campagne en zet nu alles op Californië. Dat is op 7 juni de grootste prijs naast andere staten, zoals New Jersey en Montana.
Het verlies van Clinton in staten die ze in 2008 won is pijnlijk en toont haar zwakte aan. Ze zal de kiezers in deze staten moeten overtuigen om op haar te stemmen. Alle kiezers die op Sanders stemde moeten uiteindelijk op haar stemmen. Sanders heeft al gezegd dat hij met zijn boodschap door gaat, maar mocht hij de nominatie niet winnen, dan zal hij er alles aan doen om te voorkomen dat Donald Trump in het Witte Huis komt. Dan zal hij net als Clinton in 2008 deed oproepen om haar te steunen. Sanders zal wel op de Democratische conventie een aantal van zijn plannen proberen door te drukken en zorgen dat Clinton die overneemt.
De nominatie van Clinton komt dus niet in gevaar, maar ze kan nog niet vol de aanval op Trump inzetten. En dat zou ze graag wel willen doen.