De Trump conventie

De Republikeinse conventie in Cleveland, Ohio, draaide vooral om één man: Donald Trump. Het was één grote Trump-show. De Republikeinse partij is de partij van Trump geworden. Dit bleek vooral door de mensen die op de conventie spraken. Al zijn kinderen, behalve zijn jongste zoon, spraken de gedelegeerden, aanhangers en andere mensen toe en ook het partijprogramma, het zogenoemde platform, is helemaal in de stijl van Trump. De muur die hij wil bouwen aan de grens met Mexico is in het partijprogramma opgenomen.

Trump, bepaalt in grote mate de koers van de partij en ook op de conventie was Trump niet ver weg. Op dag 1 introduceerde hij zijn vrouw, Melania Trump. En op dag 2 sprak hij de conventie via een satelliet verbinding toe. Dit is hoogst ongebruikelijk, omdat de presidentskandidaat zich pas op de laatste dag laat zien. Maar nu is de Republikeinse conventie voor het eerst in jaren er één die zich kenmerkt door chaos en bizarre momenten. Dit past ook in het beeld van de campagne van Trump. Aan alles merk je dat er geen goede organisatie is. Iets wat tijdens de voorverkiezingen nog kan worden verdoezeld, maar op de conventie kwam dit allemaal pijnlijk aan het licht.

De conventie begon met chaos doen gedelegeerden die niet Trump steunen riepen om een nieuwe stemming, zodat de gedelegeerden zelf konden kiezen voor een kandidaat, De gedelegeerden die aan Trump waren toegewezen kregen niet de kans om hun eigen keuze te maken. De partij wees het protest af, omdat er te weinig steun voor was. De partijtop wilde geen chaos.

Na het rommelige begin sprak de vrouw van Trump, Melania Trump, de conventie toe. Maar na haar toespraak merkte verschillende media op dat veel passages uit haar toespraak wel heel erg leken op de toespraak die Michelle Obama gaf in 2008 op de Democratische conventie. Een rel was geboren en vervolgens ging het in de media alleen maar daarover en werd de vergelijking keer op keer herhaald.

De speech was door verschillende speechschrijvers geschreven, maar Melania Trump wees dit af en besloot haar eigen toespraak te schrijven. Het gevolg was plagiaat. De campagne ontkende meteen dat er sprak was van plagiaat en dat er passages waren overgenomen. Maar toen de vrouw, Meredith McIver, die mee had geholpen aan de speech haar ontslag bij Donald Trump aanbood, wat hij weigerde, bleek dat er dus wel een fout was gemaakt. Hieruit blijkt ook weer het gebrek aan organisatie en communicatie en afstemming. Het bleek dat McIver niet eens onderdeel was van de campagne, maar van de Trump organisatie.

Donald Trump won officieel de nominatie nadat de gedelegeerden van de staat New York, de thuisstaat van Trump, aan hem werden toegewezen. Donald Trump werd daarmee officieel de Republikeinse presidentskandidaat.

Het onderwerp waar geen verdeeldheid over was tijdens de conventie, was de grote afkeer jegens Hillary Clinton. Chris Christie, de gouverneur van New Jersey, speelde voor rechter  beschuldigde Hillary Clinton van negen misdaden, waaronder de situatie in Libië, de orlog n Syrië en de deal met Iran over het nucleaire programma. In zijn toespraak waar hij de vermeende misdaden van Clinton opsomde vroeg hij de zaal om het ‘oordeel’ te vellen. Hij vroeg: “Schuldig of niet schuldig.” Waarna de zaal luid “Schuldig!” riep en “Lock het up!” scandeerde.

Na dat de storm over de speech van Melania Trump was gaan liggen, diende zich het volgende incident al weer aan. Ted Cruz, die het tot het laatst opnam tegen Trump, hield een toespraak voor alle aanwezigen bij de conventie en de miljoenen televisiekijkers. Cruz feliciteerde Trump met de nominatie, maar sprak niet zijn steun voor hem uit, iets wat de aanwezigen wel verwachtte, Cruz werd uitgejouwd en uitgescholden en zijn vrouw moest onder escorte de conventie vloer verlaten.

Cruz gaf aan dat hij zijn steun niet kon uitspreken voor Trump, omdat Trump zowel zijn vrouw, Heidi, als zijn vader heeft bespot en van dingen heeft beschuldigd. Het is persoonlijk geworden voor Cruz en er is blijkbaar iets bij hem geknapt.

Cruz is niet geliefd op Capitol Hill en heeft daar geen vrienden en na deze actie heeft Cruz zich nog minder geliefd gemaakt bij de Republikeinse partij, maar hij denkt verder en neemt een riskante gok. Hij hoopt dat Trump verliest, zodat hij in 2020 het kan opnemen tegen Hillary Clinton. Als Trump wint gokt hij nu verkeerd, maar zal hij waarschijnlijk in 2020 Donald Trump uitdagen. Volgens Cruz is hij de juiste man om het land te leiden omdat hij de grondwet respecteert en religieuze vrijheid voorstaat. Het ging in zijn speech vooral over de liefde voor vrijheid, godsdienst en lage belastingen. Maar daar zat de menigte niet op te wachten. Zij wilde de steun van Cruz voor Trump uit zijn mond horen. Maar die kwam er dus niet. Of de gok voor Cruz goed of verkeerd uitpakt zullen we moeten afwachten.

Bekijk hier de gehele toespraak van Ted Cruz.

En dus was de chaos weer compleet en hadden de media het alleen maar over de toespraak van Cruz. En vice-presidentskandidaat Mike Pence die later op de avond sprak hield een degelijke toespraak en wellicht de belangrijkste toespraak uit zijn politieke carrière. Maar Cruz had alle energie uit de conventiezaal gezogen en dus werd er nauwelijks aandacht besteed aan de toespraak van Pence.

Chris Christie, die zich al snel achter Trump schaarde, noemde de toespraak van Cruz “awful and selfish.”

De toespraak van Trump, die werd geïntroduceerd door zijn dochter Ivanka die misschien wel de belangrijkste adviseur van haar vader is, ging vooral over wat er allemaal mis is met Amerika, maar het werd niet echt duidelijk welke oplossingen Trump in petto heeft. Het hoofdthema was toch wel law and order.

De Republikeinse conventie was dus bepaalt geen feestje. De eenheid die partij wilde uitstralen was ver te zoeken. Het enige wat de partij verbindt is de haat jegens Hillary. Voor de rest is de partij zeer verdeeld. Alle toespraken waren uiterst negatief. Hilary werd vergeleken met Lucifer (= duivel) en de toespraak van Trump kan het beste samengevat worden als doom and gloom.

De Democratische conventie zal heel anders zijn en zal het optimisme over Amerika uitstralen en ook qua sprekers zal het in groot contrast staan met de Republikeinse conventie.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Belastingen, Chris Christie, Donald Trump/President Trump, Hillary Clinton, Melania Trump, Mike Pence, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Ted Cruz en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.