Waarom Donald Trump (niet) de volgende president wordt

De campagne van Donald Trump verloopt niet bepaald vlekkeloos. Het was een week vol ophef en incidenten. Al deze incidenten zijn eerder structureel te noemen.

De campagne van Clinton vatte de incidenten van één week Trump samen in The Briefing.

Als gevolg van deze incidenten en keldert Trump ook in de peilingen. In sommige peilingen ligt hij 10 procent achter op Hillary Clinton. Daarnaast keren steeds meer Republikeinen zich van hem af. Sommige zeggen openlijk op Clinton te zullen stemmen. Maar voor Trump lijkt het allemaal niet uit te maken.

Maar ondanks de incidenten en zijn gebrek aan kennis bestaat de kans dat hij de verkiezingen op 8 november wint. En daar zijn een aantal redenen voor.

Anti-establishment

De populariteit van Trump en het feit dat hij de Republikeinse presidentskandidaat is komt doordat hij het gevoel en de stem vertegenwoordigt van een grote groep mensen die lang niet gehoord zijn. Het establishment heeft de gewone Amerikaan lang genegeerd en Trump presenteerde zich als de anti-establishment kandidaat en heeft deze groep ontevreden kiezers een stem gegeven. Zij zijn boos op Washington en Trump heeft deze woede begrepen. Trump zegt wat zij voelen en denken en daarom hij heeft hij een aanhang die zeer loyaal is, ongeacht de controversiële uitspraken die hij doet.

Het feit dat Trump populair is komt ook door het feit dat de tegenstander van Trump ook impopulair is. Hillary Clinton wordt door veel kiezers gezien als onbetrouwbaar . Dit komt in grote mate door het e-mailschandaal. Clinton verstuurde vertrouwelijke informatie vanuit haar eigen persoonlijke e-mail, terwijl dit eigenlijk niet mocht. Hoewel Trump ook onder veel (Republikeinse en onafhankelijke) kiezers niet populair is, speelt de sfeer van onbetrouwbaarheid rondom Clinton een grote rol. En Clinton is onderdeel van het establishment.

Geld

Daarnaast heeft Trump genoeg geld. De zakenman heeft al miljoenen dollars van zijn eigen geld in de campagne gestoken. Daarnaast haalt Trump ook veel geld op. In de maand juli haalde hij meer dan 80 miljoen dollar op. Maar met meer dan 3 miljoen Amerikanen die in de voorverkiezingen op Trump stemde en de miljoenen dollars win je de verkiezingen niet.

Door de controversiële uitspraken zeggen steeds meer Republikeinen dat ze op Clinton gaan stemmen en woordvoerders die alle schade die Trump zichzelf en de Republikeinse partij aanricht weer moeten rechtbreien zullen soms wanhopig zijn. Steeds meer Republikeinen hebben moeite met de Trump-trein die door dendert en niet lijkt te stoppen.

Maar er zijn ook genoeg redenen waarom Donald Trump niet de volgende president wordt.

Inhoud en kennis

Uit alles blijkt dat er een gebrekkige organisatie en kennis is. Trump zegt wat hij denkt en biedt bijna voor geen enkele grove of beledigende uitspraak zijn excuses aan. Zijn ego is erg groot en zijn kennis van zaken, vooral op het gebied van de buitenlandse politiek is, is klein.

Daarnaast roept Trump van alles, maar zijn plannen hebben geen inhoud. De muur die 1200x630_311493_donald-trump-in-trouble-over-commentTrump wil bouwen aan de Mexicaanse grens komt er niet en ook het plan om alle moslims de toegang tot Amerika te ontzeggen is onuitvoerbaar. Trump wil ook Obamacare afschaffen en vervangen, maar door is niet onduidelijk. Ook zijn belastingplannen blijven vaag. En hoe Trump banen gaat terug brengen naar Amerika bij een toenemende globalisering en concurrentie met China blijft ook onduidelijk.

Daarom krijgt Trump het nog lastig tijdens de presidentiële debatten waar het om de inhoud gaat en hij met sound bites niet ver komt. Er is weinig inhoud.

Ook de organisatie van de Trump campagne oogt niet professioneel. In tegenstelling tot de campagne van Hillary Clinton heeft Trump niet echt een grote operatie in de verschillende staten. Het vullen van grote venues met veel aanhang is leuk, maar daar bereik je maar een deel van de kiezers mee. Daarnaast gaf de Republikeinse conventie, die van incidenten aan elkaar hing, aan dat de organisatie nogal te wensen over laat. Het enige dat goed ging was de speech van Trump zelf en daar het gaat het hem om. Alles draait om hem, de rest van de partij doet er eigenlijk niet toe.

Bedrijf

Donald Trump is een zakenman en ziet alles dan ook als een bedrijf. Trump kijkt hoe hij zakelijk dingen moet aanpakken en hoe hij ergens zakelijk voordeel uit kan halen. Maar zowel de nationale als internationale politiek zijn geen bedrijf. In de politiek moet je compromissen sluiten en krijg je niet altijd wat je wilt. En het woord compromis komt in het woordenboek van Trump niet voor.

Uitspraken

En daar zijn dan nog de beschuldigingen, beledigingen en leugens die zich dag na dag 1200opstapelen. De media smult er van en besteedt er veel aandacht aan. Maar het leidt er wel toe dat steeds meer mensen zich afvragen wat Trump bezielt en of men hem wel het presidentschap moet toevertrouwen. De Republikeinse partij en politici, zoals voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan en senator van Arizona, John McCain, zitten in een spagaat. Ze steunen Trump nog steeds, maar veroordelen zijn uitspraken die Trump deed over de gesneuvelde islamitische militair, wat veel kwaad bloed heeft gezet bij veel Amerikanen. Zelf zijn running mate, Mike Pence, is het niet altijd met Trump eens.

Bekijk het interview met George Stephanopoulos van ABC  met Trump waar het ging over de Democratische conventie, de familie Khan, Vladimir Poetin en de NAVO wat zorgde voor veel ophef en wat zorgde dat veel Republikeinen zich van Trump afkeerde.

Dit zijn zaken die zijn tol gaan eisen en er wordt voorzichtig gespeculeerd dat Trump eigenlijk uit de race moet stappen voordat het allemaal nog erger wordt voor de Republikeinse partij. Maar dat zal niet gebeuren. Trump is nu zover gekomen en zijn ego is zo groot dat hij niet vrijwillig zal opstappen. En daarnaast gaat hij er vanuit dat zijn overwinning “yuge” wordt.

De campagne van Trump heeft al laten weten dat als Trump de verkiezingen verliest er waarschijnlijk sprake in van fraude. Zo dekt de campagne zich in en als Trump ruim verliest van Clinton en kan men deze uitspraak gaan gebruiken om te zeggen dat het systeem “rigged” is, zoals Trump herhaaldelijk zegt. Het geeft aan dat de Trump campagne het ene moment het één zegt en vervolgens het andere doet. Trump is totaal onberekenbaar en dat is enge gedachte.

Het is nog minder dan 100 dagen tot aan de verkiezingen en er kan nog veel gebeuren, zeker tijdens de debatten. Maar de kans is aanwezig dat Trump de volgende president van Amerika wordt, maar de kans is wellicht groter dat hij dat niet wordt.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Campagne inkomsten, Hillary Clinton, Mike Pence, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, President Trump/Donald Trump, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.