Dramatisch

De verkiezingscampagne van Donald Trump verloopt dramatisch. Na de Republikeinse conventie is Trump steeds verder in de peilingen gedaald. In de zogenoemde swing states, staten waar winst of verlies op 8 november wordt beslist, ligt Trump soms met dubbele cijfers achter op Hillary Clinton.

Steeds meer Republikeinen keren zich van Trump af en het partijbestuur vraagt zich serieus af of de verkiezingen wel kunnen worden gewonnen en campagneadviseurs weten niet of men de campagne weer op de rails kan krijgen. Want de campagne strompelt van incident naar incident en men heeft het niet over de onderwerpen. Het is kenmerkend voor de Trump campagne.

Illustratief is het feit dat Trump een rustige toespraak houdt over zijn economische plannen, maar dan vervolgens op Twitter en op de volgende campagne bijeenkomst weer uit de bocht vliegt.

Trump presenteerde onlangs zijn economische plannen in Detroit en sprak rustig zijn verhaal uit. Alles stond op de teleprompter en los van wat je van zijn plannen vindt, was het een goed verhaal. Maar daarna ging het snel mis. Tijdens een campagne bijeenkomst beschuldigde Trump president Obama er van dat hij de ”founder” van ISIS is. Volgens Trump zijn president Obama en Hillary Clinton verantwoordelijk voor Islamitische Staat. Eerder zei Trump dat Clinton het Tweede Amendement, waarin het recht op wapenbezit ligt verankert, wil afschaffen. En volgens Trump kan de wapenlobby dat voorkomen. Veel media interpreteerden dit als een oproep van Trump om Clinton dood te schieten. Trump zei later dat dit sarcasme was, maar deed er niet meer toe.

Ook de woordvoerders van Trump maken en blunder na blunder. Volgens Katrina Pierson is president Obama de oorlog in Afghanistan begonnen. Amerika viel onder president George W. Bush Afghanistan in 2001 binnen na de aanslagen op 11 september 2001. Pierson herschreef in één interview de geschiedenis. Later moest ze terug komen op deze uitspraak. Het is Illustratief voor het gebrek aan organisatie en kennis.

Het is al met al een drama en de kans dat Trump serieus kans maakt om in het Witte Huis te komen wordt met de dag kleiner. Maar Trump zou Trump niet zijn als hij de schuld van eventueel verlies ergens anders zoekt dan bij zichzelf.

Volgens Trump is het allemaal de schuld van de media. Volgens hem hebben de media alleen maar aandacht voor zijn uitspraken en willen ze het niet over zijn plannen voor Amerika hebben. Dat het vooral over zijn controversiële uitspraken gaat ligt vooral aan Trump zelf.

donald-trump-short-fingered-vulgarian-fingers-bruce-handy-ss13Trump klaagde op Twitter over de media en begon een tirade tegen de The New York Times. Volgens hem zijn de media corrupt en als ze eerlijk over hem zouden berichten en zijn uitspraken niet zouden verdraaien dan zouden ze zien dat hij Hillary Clinton met 20 procent verschil zou verslaan.

Ook de toespraak van Trump over terrorisme raakte kant nog wal. Hij kwam met allemaal plannen, maar hoe deze uit te voeren bleef onduidelijk. Het was voornamelijk retoriek en hij gaf vooral president Obama en Hillary Clinton de schuld voor het ontstaan van ISIS.

Het grootste probleem van Trump is Trump zelf. Het lijkt er op dat hij naar niemand luistert. Zijn adviseurs, waar zijn dochter Ivanka de belangrijkste van is, zeggen dat hij “on message” moet blijven. Trump geeft dan aan dat hij dat ook vindt, maar dat duurt maar even. Vervolgens zoekt hij weer ruzie en dat met de familie van een gesneuvelde militair was het absolute dieptepunt. Campagneadviseurs lijken Trump niet te kunnen temmen. The New York Times schreef daar een goed artikel over.

Het feit dat Trump zo ver achter ligt op Hillary Clinton in de peilingen en dat de campagne van Trump zo dramatisch verloopt, ligt helemaal aan hem zelf en komt niet door de kracht van Clinton. Clinton hoeft eigenlijk niets te doen. Ze hoeft alleen maar te wachten totdat Trump weer in zijn eigen voet schiet en de media het weer breed uitmeten.

Prominente Republikeinen roepen nu de partijtop op geen geld meer in de campagne van Trump te stoppen, maar dit geld te gebruiken voor de campagne van Republikeinse congresleden die in hun staat vechten voor hun herverkiezing. Deze Republikeinen denken dat Trump niet kan winnen en denken dat Trump alleen maar schade aan hun herverkiezingscampagne en de Republikeinse partij aanbrengt. En je ziet dat Republikeinen worstelen met Donald Trump als presidentskandidaat, zoals senator van New Hampshire, Kelly Ayotte.

Om het tij te keren heeft Trump 3 maanden voor de verkiezingen voor de tweede keer veranderingen in zijn campagneteam doorgevoerd. Gaan de veranderingen hem helpen? Dat is afwachten. Trump is Trump en blijft Trump. Hij zal niet veranderen. Wat al wel duidelijk is dat de campagne nog harder wordt en de aanval op Hillary Clinton nog steviger wordt.

Tot nu toe verloopt de campagne dramatisch, maar deze woordvoerder van Trump zit nog in de ontkenningsfase.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in (Nieuwe) Media/Sociale media, Afghanistan, Hillary Clinton, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, President Trump/Donald Trump, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.