Geen duidelijke winnaar

De dag die je wist dat zou komen was dan eindelijk daar. Het lang verwachte debat tussen Hillary Clinton en Donald Trump. Meer dan 80 miljoen mensen keken hoe Clinton en Trump voor het eerst met elkaar in debat gingen.

Twee kandidaten die allebei zeer impopulair zijn en twee kandidaten die een totaal verschillend beleid voor ogen hebben en waar het met Amerika heen moet. Volgens Trump is er van alles mis met Amerika en is de boodschap er één van angst. De boodschap van Clinton is veel positiever.

Het is jammer dat er tijdens het debat niet aan fact checking werd gedaan. De campagne van Clinton wilde dat wel, maar de Trump-campagne was tegen. Begrijpelijk, want van veel beweringen die Trump deed klopte niets. Zo zei hij toen over handel ging dat NAFTA, het handelsakkoord tussen Amerika, Canada en Mexico, het slechtste handelsakkoord ooit was en dat dit de schuld is van Bill Clinton. Dat klopt niet, want het was president George H.W. Bush die NAFTA ondertekende.

Ook toen de moderator, Lester Holt van NBC, tot twee keer toe aan Trump vroeg hoe hij 160201150128-trump-clinton-split-portrait-exlarge-169alle banen die zijn ge-outsourced naar China, Mexico en andere lage lonen landen gaat terug brengen naar Amerika gaf hij geen antwoord op de vraag. Trump sprak over lagere belastingen. Feit is dat met alleen lagere belastingen bedrijven niet automatisch terug keren naar Amerika. En niet iedereen profiteert van lage belastingen. Trump en andere miljardairs profiteren van lage belastingen. De geschiedenis heeft uitgewezen dat de middenklasse niet zo veel opschiet met lagere belastingen. Zij hebben bijvoorbeeld veel meer aan minder regelgeving.

Trump was opmerkelijk kalm tijdens het debat en interrumpeerde Clinton wel regelmatig. Clinton kwam zeker over, had haar huiswerk gedaan en was ook rustig. Je kon goed zien dat ze zich goed had voorbereidt. Toch scoorde Trump een punt toen Clinton Trump aanviel over het feit dat hij zijn belastingaangifte niet openbaar wil maken. Trump vuurde meteen terug en zei dat hij dat best wil doen als Clinton dan de 33.000 verwijderde e-mails laat zien. Clinton liet zich niet van de wijs brengen en gaf nogmaals aan dat het hebben van een privé email server niet handig was en dat ze het nu anders zou doen. Trump gaf wel toe dat hij herhaaldelijk geen inkomstenbelasting betaalde en noemde dat “smart.”

Toen Clinton zei dat Trump blij was toen de huizencrisis uitbrak en 5 miljoen mensen hun huis verloren en Trump deze goedkoop opkocht noemde Trump dat dit is hoe men zaken doet.

Lester Holt ging ook nog even in op de “birther lie.”

Maar hoewel het in het debat nu eindelijk ging over de inhoud. De economie, nationale veiligheid, klimaatverandering; het kwam allemaal aan bod. Maar daar ging het niet zo veel om. Dit debat ging ook om persoonlijkheid, karakter en presentatie. Veel kijkers hebben ook gekeken hoe de kandidaten zich presenteerde en hebben elk woord gewogen. Clinton was zich daar terdege van bewust en omdat zij vaak als afstandelijk wordt gezien sprak ze Trump bij zijn voornaam aan om warmer over te komen.

Aan het eind van het debat werd Clinton als winnaar aangewezen. Maar er was geen duidelijke winnaar. De eerste helft was voor Trump, terwijl de tweede helft van het debat voor Clinton was. Hoewel de media Clinton tot winnaar uitriepen deed Trump het niet slecht.

Zwevende kiezers zullen nu een duidelijk beeld hebben van de kandidaten. Kiezers die al een keuze hebben gemaakt zullen niet van gedachte veranderen. Ook in de peilingen zie je geen grote verschuivingen. Debatten geven haast nooit de doorslag. Er werden door beide kandidaten geen grote fouten gemaakt en dit debat komt dan ook niet in de geschiedenisboeken.

Het was een interessant debat en de grote verschillen tussen de kandidaten zijn nog eens aangetoond. Clinton zei zelfs dat Trump in een andere werkelijkheid leeft. En dat was wellicht de meest memorabele quote en een goede samenvatting van het debat.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Belastingen, Hillary Clinton, Nieuws/Amerika/VS, President Trump/Donald Trump en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.