Lastige opgave

De kans dat Hillary Clinton de presidentsverkiezingen op 8 november wint van Donald Trump is groot. In vrijwel alle peilingen ligt Clinton ruim voor op Trump. Er zijn al ruim 20 miljoen Amerikanen die via early voting hun stem hebben uitgebracht en dat werkt ook in het voordeel van Clinton. Maar als Clinton wint wacht haar een lastige opgave.

Allereerst is een groot deel van het electoraat niet blij met Clinton en de kiezers die toch op haar hebben gestemd hebben dat met een grote tegenzin gedaan. Zowel Clinton als Trump zijn zeer impopulair en als men dan toch moet kiezen tussen twee kwaden, dan maar minst slechte kandidaat.

Clinton is dus niet geliefd bij een groot deel van de bevolking en treft een land aan waar de Clinton Global Initiative Annual Meeting In New Yorkpolarisatie een nieuw dieptepunt heeft bereikt. Het land, is mede door de smerige verkiezingscampagne, tot op het bot verdeeld. En de Hillary-haat in Amerika moet niet onderschat worden en zorgt er voor dat verschillende groepen alles zullen doen om Clinton onderuit te halen.

De Republikeinen zullen eerst hun wonden likken en zullen zich moet herpakken, maar zullen ook alles in het werk stellen om Donald Trump te lozen en nieuwe koers te zoeken. Men zal zich snel op de verkiezingen van 2020 richten en zal de nachtmerrie van 2016 zo snel mogelijk willen vergeten.

Maar de kans bestaat dat de Republikeinen dezelfde fout maken als ze afgelopen 8 jaar hebben gedaan. De opkomst van Trump is enerzijds te wijten aan de groeiende onvrede onder de bevolking die nog steeds niet profiteert van de aantrekkende economie en vindt dat het met Amerika de verkeerde kant op gaat en anderzijds hebben de Republikeinen hun achterban verwaarloosd en zijn vooral met zichzelf bezig geweest.

De Republikeinen hebben al aangekondigd dat als Clinton president wordt ze de komende 1200twee jaar uittrekken voor onderzoeken rondom haar verdwenen e-mails en Benghazi. Overigens zijn er al twee onderzoeken naar de aanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi, Libië, in 2012 geweest en is Clinton verhoord en daar kwam vervolgens niets uit. Ook rondom haar e-mails zag de FBI geen reden om Clinton te vervolgen. Nu de FBI de zaak rondom Clinton heropent heeft de campagne van Clinton er alle vertrouwen in dat FBI tot dezelfde conclusie komt als eerder dit jaar.

Maar voor de Republikeinen is dat blijkbaar niet genoeg. Als men de komende twee of vier jaar Clinton alleen maar gaat tegen te werken vanwege de aversie tegen haar en haar plannen te blokkeren dan maakt men dezelfde fout die de men de afgelopen acht jaar heeft gemaakt. Men was totaal gefocust om het presidentschap van president Obama tot een mislukking te maken en het resultaat is dat men nu Donald Trump heeft als kandidaat en die heeft binnen de Republikeinse partij een enorme schade aangericht.

Naast de onderzoeken die de Republikeinen willen instellen naar Clinton wordt het voor de eerste vrouwelijke president ook moeilijk regeren als de Republikeinen de meerderheid in het Congres houden. Het Huis van Afgevaardigden zal na 8 november in Republikeinse handen blijven, maar in de Senaat is het spannend of de Democraten daar de meerderheid kunnen heroveren op de Republikeinen. De Republikeinse partij geeft nu veel geld uit in staten, waar de races spannend zijn, zoals New Hampshire en Nevada. Als de Senaat ook in Republikeinse handen blijft, zal het moeilijk zijn voor Clinton wetten door het Congres te krijgen.

De kans voor de Democraten om nu de meerderheid te heroveren in Senaat nu groter dan 864x486het in de komende jaren zal worden. Met Trump als presidentskandidaat zijn Republikeinse senatoren kwetsbaar. In 2018 zijn er tussentijdse verkiezingen en is een ander derde van de Senaat aan de beurt. De staten die dan aan de beurt zijn worden voor het grootste deel door Republikeinse senatoren vertegenwoordigd en stemmen al decennia Republikeins en daar maakt een Democratische uitdager geen kans. Daarnaast is het ook zo dat de partij die het Witte Huis in handen heeft meestal verliest tijdens de tussentijdse verkiezingen.

Clinton krijgt ook de taak om een nieuwe rechter voor het Hooggerechtshof aan te stellen. De samenstelling van het Hooggerechtshof beslist over zaken als abortus en wapenwetgeving en kan de koers van Amerika voor de komende decennia bepalen. De benoeming van een nieuwe rechter moet door de Senaat worden goedgekeurd en als de Republikeinen daar de meerderheid houden wordt het voor Clinton niet eenvoudig om een nieuwe rechter voor te dragen die voor de Republikeinen acceptabel is.

Daarnaast krijgt Clinton ook nog te maken met de oorlog in Syrië, de spanningen met China en Rusland. Clinton heeft de lastige taak om het land weer enigszins bij elkaar te brengen en zal met beleid moeten komen waar ook de Republikeinen zich in kunnen vinden. Maar allereerst hebben de Republikeinen hun eigen lastige opgave. Hoe moet verder naar de dramatische verkiezingen en schade die Trump heeft aangericht?

Advertenties

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Hillary Clinton, Nieuws/Amerika/VS, President Trump/Donald Trump, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Rusland, Senaat en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.