Hoe moet het verder met de Democratische partij?

De Democratische partij is in verwarring. Hoe kon een persoon met zo veel ervaring, de meest gekwalificeerde presidentskandidaat die Amerika ooit heeft gehad de verkiezingen verliezen van een man met nul politieke ervaring die vrijwel elke etnische groep in Amerika heeft beledigd?

Het antwoord op die vraag is niet eenvoudig. Maar een journalist vergeleek de campagne Clinton Global Initiative Annual Meeting In New Yorkvan Hillary Clinton met de Titanic. De campagne van Clinton zag de ijsberg al van mijlen ver aankomen, maar negeerde die. De Clinton campagne ging er vanuit dat de blue collar workers in staten als Ohio, Pennsylvania en Michigan, automatisch op haar zouden stemmen. Maar als er één regel in de politiek is dan is het dat je nooit iets als vanzelfsprekend moet zien. Clinton verloor Florida en North Carolina en Ohio van Donald Trump, maar toen was er nog niets verloren. Clinton had alleen Pennsylvania, Michigan en Wisconsin moeten winnen en dan had ze met een krappe meerderheid gewonnen. Maar Clinton ging er van uit de twee laatst genoemde staten automatisch op haar zouden stemmen. Clinton nam niet eens de moeite om campagne te voeren in Wisconsin.

De Democratische partij heeft ook bij gedragen aan het verlies van Clinton. Ze hebben donald-trump-short-fingered-vulgarian-fingers-bruce-handy-ss13Clinton namelijk vanaf het allereerste begin onvoorwaardelijk gesteund. Ze kreeg geld en alle benodigde steun om haar campagne te stroomlijnen. Van tevoren stond vast de Hillary Clinton de eerste vrouwelijke presidentskandidaat zou worden. De voorverkiezingen waren een formaliteit. Clinton had lang last van Bernie Sanders, maar omdat de supergedelegeerden, de bobo’s van de partij, al voor de voorverkiezingen hadden besloten om Clinton te steunen, maakte Sanders eigenlijk geen kans meer. Het zorgde er wel voor dat Clinton meer naar het links moest opschuiven, iets wat ze liever niet had gedaan.

De nominatie van Clinton was historisch. Voor het eerst zou een vrouw als president worden gekozen. Daar waren de Democraten van overtuigd. Donald Trump maakte fout na fout, verloor de alle presidentiële debatten van de goed voorbereide Clinton en toen ook de Republikeinse partij, na de zoveelste controversiële uitspraak. zich van hem afkeerde en hij in de peilingen steeds meer daalde, ging men er vanuit dat Clinton de overwinning binnen handbereik had. Clinton voerde zelfs campagne in Arizona. Was men overmoedig? Wellicht, maar vrijwel alle peilingen gaven aan dat Clinton Trump eenvoudig zou verslaan.

De klap en het ongeloof was dan ook groot bij de campagne van Clinton en de Democraten dat nadat Clinton Pennsylvania verloor en Michigan en Wisconsin niet snel in het voordeel van haar beslist werden en dat ze de verkiezingen zou verliezen.

Hoe kon men er zo naast zitten? Alles leek goed te gaan, maar de klik met de gewone downloadAmerikaan was er niet. De kloof tussen de elitaire afstandelijke Clinton en de hard werkende Amerikaan uit Rust Belt was onoverbrugbaar. Daar ging het mis. De onderbuikgevoelens en de signalen en roep om verandering waren er wel, maar werden genegeerd. Het succes van Bernie Sanders had al een wake up call voor de campagne van Clinton en de Democratische partij moeten zijn.

Maar hoe nu verder? Allereerst dienen alle oude gewoonten overboord te worden gezet en dient meer weer echt naar de gewone Amerikaan te luisteren. Dat zal niet eenvoudig zijn. Het vertrouwen in de partij is weg en ook het vertrouwen van de Amerikaanse kiezer in de Democratische partij is weg. Men zal een nieuwe koers moet zoeken.

Daarnaast dient er vers bloed in de partij te komen. En relatief jonge Democratische logo-dncpolitici zien dat ook. Nancy Pelosi die al ruim 10 jaar fractievoorzitter van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden is wordt nu uitgedaagd door jonge politici om haar op te volgen. Het zou Pelosi sieren als ze plaats maakt en ziet dat het tijd is voor een jonge nieuwe generatie Democratische politici. Politici als Clinton, Pelosi en ander congresleden worden gezien als onderdeel van het establishment. En als er geen verjonging in de partij komt dan ziet het er de komende jaren slecht uit voor de Democratische partij.

Daarnaast moeten de Democraten een linksere koers gaan varen en meer het beleid van Bernie Sanders omarmen. Dit is nodig om een duidelijk tegen geluid te laten horen tegenover de rechtse Republikeinen en president Trump. Ze zullen wat Trump doet kritisch moeten volgen, maar ook niet te snel alles politiek proberen lam te leggen. Daar schiet niemand iets mee op. Veel kunnen de Democraten ook niet doen, omdat ze geen meerderheid in het Congres hebben.

Verder zullen ze moeten proberen Obama’s erfenis zo veel mogelijk te redden. Dat zal Obama ze voordat hij vertrekt wel duidelijk op de borst drukken.

Maar verder moet de Democratische partij terug naar de basis. Men moet weer contact maken met de vuilnisman, de leraar, de winkelier en de verpleegkundige die geloven dat het beter wordt en de American Dream nog steeds bereikbaar is. Als men dat doet en een duidelijk verhaal formuleert dan maakt men in 2020 zeker een kans.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Bernie Sanders, Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Hillary Clinton, Nancy Pelosi, Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.