Trumps tweets

Donald Trump is druk met zijn transitieteam bezig om alles rond te krijgen, zodat hij op 20 januari een vliegende start kan maken. De transitie periode is een hectische periode en vanaf 20 januari krijgt president Trump meteen veel dingen op zijn bord. Syrië, de economie, Noord-Korea, de gezondheidszorg, etc. Maar Trump heeft blijkbaar genoeg tijd over, getuige zijn lange tirades op Twitter. Zo twittert hij al een tijd over de hacking van de Democratische partij waarvan de inlichtingendiensten, CIA en FBI, zeggen dat de Russen hier opdracht voor gaven, maar Trump twijfelt aan deze lezing. Wat moet je van een president verwachten die de resultaten van zijn eigen inlichtingendienst in twijfel trekt?

Al het getwitter van Trump leidt wel tot interessant materiaal voor journalisten en politieke junkies. Een president die zoveel twittert en soms hele tirades tegen de media afsteekt is niet wat je van een president verwacht. Waar haalt hij de tijd vandaan en je vraagt je af of hij niets beter te doen heeft.

Trumps woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer, heeft al aangegeven dat Trump blijft communiceren via Twitter. Of hij dit via @realDonaldTrump, het account dat hij nu gebruikt, gaat doen of via @POTUS is afwachten. Maar het staat buiten kijf dat The Donald ons op de hoogte zal houden wat hem bezig houdt en vooral wat hem niet zint.

Trump begon 2017 al goed door een merkwaardige Nieuwjaarsgroet de wereld in te slingeren. Daarin wenste hij ook zijn vijanden het allerbeste, wat zorgde voor gemengde gevoelens en waarin de media over werd gezegd dat dit toch wel apart was. Maar het zal Trump allemaal weinig uit maken.

Maar Trump heeft wel effect met zijn tweets. Toen Ford aankondigde om banen naar Mexico te verhuizen, reageerde Trump meteen door te twitteren dat de auto’s die dan daar geproduceerd worden met een zeer hoge importbelasting zullen worden belast. Prompt besloot Ford de banen in Amerika te houden. En Trump bedankte Ford daarvoor op Twitter.

Autofabrikant Toyota Motor kondigde een nieuwe fabriek te willen bouwen in Mexico. Trump kreeg hier lucht van en stuurde de volgende tweet:

Het gevolg was dat het aandeel Toyota op de beurs kelderde. Een tweet van Trump kan dus enorme gevolgen hebben en dat is geen fijne gedachte.

Toen de Republikeinen in het Congres besloten of het Office of Congressional Ethics af te schaffen liet Trump ook van zich horen en vroeg zich af of de Republikeinen niet iets beter te doen hadden. En prompt besloten de Republikeinen af te zien van het ontmantelen van het bureau. Het was ook vreemd om dit onafhankelijke bureau te ontmantelen. Gaan de Republikeinen dan zichzelf controleren? Een slager die zijn eigen vlees keurt.

Of er een strategie achter de tweets van Trump zitten is niet duidelijk. Trump weet, zoals hij ook tijdens de verkiezingscampagne bewees, altijd in het nieuws te komen. Hij bepaalt via zijn tweets waar het die dag over zal gaan. Hij tweet ’s ochtends en weet dat de nieuwsagenda voor die dag is bepaald. De media voelt zich nu voor een groot deel afhankelijk van de tweets van Trump. Zelfs zijn woordvoerder weet niet van te voren wat zijn baas zal twitteren.

De conclusie is dat we nog veel van Trump zullen horen. De kans dat hij in plaats van persconferentie zijn mening via Twitter gaat geven lijkt voor de hand te liggen. Het worden interessante tijden met dank aan de tweets van Donald Trump.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in (Nieuwe) Media/Sociale media, Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.