180 graden

Hij wilde vrienden met Vladimir Poetin worden. Hij noemde hem zelfs een krachtige leider. De NAVO was een overbodig instituut en kon worden afgeschaft. Amerika moet zich niet met de kwestie in Syrië bemoeien en China manipuleert wisselkoersen en de handel en daardoor heeft Amerika een gigantisch handelstekort. Maar op al deze standpunten is president Trump nu 180 graden gedraaid.

Trump stelt zich nu harder op tegen Rusland. Na een gesprek met de secretaris-generaal van de NAVO, gaf Trump aan dat het bondgenootschap in zijn ogen niet langer overbodig is. Trump heeft het regime van Assad in Syrië aangevallen. En Trump heeft zijn taal over China gematigd.

Maar waar komt deze draai vandaan? Wat is er met de harde America First toon gebeurd? De meest waarschijnlijke verklaring is dat dit komt door de interne strijd in het Witte Huis. De invloed van politiek strateeg van Trump, Steve Bannon, die wil dat er een nationalistisch en isolationistisch beleid wordt gevoerd en het politieke establishment wil afbreken, is afgenomen. De invloed van de schoonzoon van Trump, Jared Kushner, is juist toegenomen. Hij staat voor een meer conventioneel beleid. Bij Trump gaat familie altijd voor.

Maar Trump heeft zowel Bannon als Kushner nodig. De anti-establishment kiezers zien in Bannon hun bondgenoot in het Witte Huis. Deze mensen hebben op Trump gestemd juist vanwege de standpunten van Bannon. Maar Trump heeft zijn schoonzoon en zijn dochter nodig om een meer realistischer beleid te voeren. Ivanka en Jared zijn bang dat door de grote invloed van Bannon het presidentschap van Trump uit loopt op een catastrofe.

Dit blijkt ook uit de toespraken van de president. De tekst die Trump tijdens zijn inauguratie uitsprak kwam uit de koker van Bannon. Ook het inreisverbod was een idee van Bannon. De tekst die Trump in zijn eerste State of the Union uitsprak was geschreven door zijn dochter. Volgens de media kwam Trump toen voor het eerst presidentieel over. De toon was heel anders.

Trump heeft, zeker na zijn aanval op Syrië, door dat je als Amerikaans president je niet afzijdig kan houden van de buitenlandse politiek. Maar wat verschillende mensen zorgen baart is de tegenstrijdige berichten die het Witte Huis communiceert over Syrië. De minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, zegt weer wat anders dan de VN ambassadeur van Amerika, Nikki Haley, waarna de woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer, de verwarring nog groter maakt door weer wat anders te zeggen. Eerst kon Assad blijven, maar nu moet hij zo snel mogelijk weg. Door dit gedraai ontstaat het beeld dat men geen duidelijk beleid heeft ten aanzien van Syrië. En dat zou betekenen dat het afvuren van 59 raketten een impulsieve reactie was van Trump. En als dat zo is, wat betekent dat dan voor Noord-Korea?

Is het tactiek van Trump? Hij laat veel mensen, met alle tegenstrijdigheden, in verwarring achter. Maar een onvoorspelbare president, die in een paar dagen 180 graden kan draaien op belangrijke onderwerpen, is waar mensen in Washington zenuwachtig van worden. En de interne strijd binnen het Witte Huis zorgt niet voor een eenduidig beleid.

Ook ten aanzien van NAFTA, het vrijhandelsakkoord tussen Amerika, Mexico en Canada, is Trump van standpunt verandert. Noemde hij in de campagne NAFTA nog het slechtste vrijhandelsakkoord ooit dat hij het zo snel mogelijk te willen afschaffen. Nu wil Trump slechts een paar kleine aanpassingen doen. En dus gaat er weer een belangrijke verkiezingsbelofte de prullenbak in.

Tegenstrijdige berichten, acties waarvan je kunt denken dat ze impulsief zijn en gedraai, dan vraag je je af waar dit toe moet leiden. Misschien is Trump langzaam tot de conclusie gekomen, mede door de mensen in zijn nabijheid, dat de wereld vanuit het Witte Huis toch anders in elkaar zit dan als je in de Trump Tower in New York zit.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in China, Nieuws/Amerika/VS, Noord-Korea, President Trump/Donald Trump, Rusland, Syrië en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.