Andere toon

President Donald Trump gaf zijn eerste toespraak tot het Congres. Het wordt een Joint Address genoemd, maar staat beter bekend als de State of the Union. En Trump sloeg een totale andere toon aan.

Waar veel mensen waarschijnlijk dachten dat Trump de media weer hard zou aanvallen en zou beschuldigen van nepnieuws en de inlichtingendiensten er van langs zou geven omdat ze lekken, was de toon van de president anders.

Trump kwam niet met iets nieuws. Hij begon met veroordelen van de bedreigingen waar veel joodse instellingen mee te maken hebben. Maar ging vervolgens over de harde lijn die hij wil trekken ten aanzien van illegale immigratie.

Trump riep het Congres op om 1000 miljard dollar vrij te maken voor het verbeteren van de infrastructuur. Maar tegelijkertijd wil hij de belastingen verlagen. Daarnaast moet er 50 miljard naar Defensie dient er bezuinigd te worden op Buitenlandse Zaken en diplomatieke posten. De vraag is: Wie gaat dat allemaal betalen?

Ook wil Trump de gigantische staatsschuld drastisch verlagen. De Republikeinen in het Congres die van oudsher op de centen letten zullen niet zo maar 100 miljoenen dollars aan Trump geven om zijn plannen door te voeren. Trump wil ook geld om de muur aan de Mexicaanse grens te bouwen. Veel Republikeinen vrezen dat dit veel geld gaat kosten (ongeveer 2 miljard) en vragen zich af of het wel gaat helpen om illegale immigranten tegen te houden. Ook het afschaffen en vervangen van Obamacare waar Trump veel applaus voor kreeg wordt een geldverslindende operatie. De Republikeinen hebben nog geen alternatief plan. Nogmaals de vraag: Wie gaat dat allemaal betalen? Tot zo ver kosten de plannen van Trump alleen maar heel veel geld.

Maar Trump kwam zo waar presidentieel over. Zijn toon was rustig, heel anders dan tijdens laatste persconferentie waar hij bijna iedereen schoffeerde. Het meest opmerkelijke moment was toen Trump sprak over de Navy SEAL William Owens die tijdens een aanval op een Al-Qaida basis in Jemen sneuvelde. Het was de eerste actie die Trump als president goedkeurde en hoewel het Witte Huis blijft volhouden dat de missie een succes was, wordt steeds meer duidelijk dat de missie gehaast en niet goed doordacht was. Maar Trump prees Owens en noemde hem een held. De weduwe van Owens zat in de zaal en kreeg een minutenlange staande ovatie en hield het niet droog.

Trump was optimistisch en sprak over de “renewal of the American spirit.” Maar hij kon op boe-geroep van de Democraten rekenen toen hij zei dat hij een nieuwe afdeling binnen het ministerie van binnenlandse veiligheid, genoemd VOICE (Victims Of Immigration Crime Engagement) heeft opgericht. Deze afdeling is volgens Trump bedoelt om de mensen die zijn aangevallen door immigranten een stem te geven.

De conclusie is dat Trump niet met iets nieuws kwam en veel plannen werden niet echt concreet.

Hier kun je de belangrijkste momenten van de speech van president Trump zien.

Zoals gebruikelijk geeft de andere partij haar response. De voormalige Democratische gouverneur van Kentucky, Steve Beshear, reageerde op de speech van president Trump. Zijn belangrijkste punt ging over Obamacare.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in (Nieuwe) Media/Sociale media, Belastingen, Democraten/Democratische partij/DNC, Immigratie, Nieuws/Amerika/VS, President Trump/Donald Trump, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, State of the Union en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Andere toon

  1. Pingback: 180 graden | Focus on America

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.