Zwaard van Damocles

Het presidentschap van Donald Trump sleept zich van crisis naar crisis. Trump lijkt steeds verder in het web rondom de vermeende Rusland-connectie verstrikt te raken. De incompetentie van Trump en zijn medewerkers wordt steeds duidelijker en pijnlijker. Ook steeds meer Republikeinen beginnen twijfels te krijgen over de competenties van Donald Trump als president.

Na het ontslag van FBI directeur James Comey verstuurde Trump de volgende tweet:

De media en verschillende politici vroegen zich af of Trump gesprekken in de Oval Office opneemt. Sean Spicer, de steeds verder in het moeras weg zakkende Witte Huis woordvoerder, werd kritisch door journalisten ondervraagt, maar kon niet met een simpel ja of nee de vraag beantwoorden of gesprekken worden opgenomen. Trump kwam overigens zonder enig bewijs, zoals hij eerder ook al geen bewijs leverde voor het feit dat hij afgeluisterd zou zijn door president Obama. Als er inderdaad opnamen zijn wil het Congres die hebben.

Spicer, zijn plaatsvervangster, Sarah Huckabee Sanders en nationale veiligheidsadviseur Herbert McMaster moeten alle verschillende verhalen en wilde tweets van hun baas aan elkaar breien. En dat zorgt er voor dat het alleen maar erger wordt.

Was de tweet een bedreiging aan het adres van Comey? Trump heeft nog niet door dat hij niet van de FBI kan winnen. Want medewerkers van de FBI, boos door ontslag van Comey, lekte aan The New York Times een memo die Comey schreef nadat hij in februari een diner met Trump had in het Witte Huis, waar Trump hem vroeg om zijn loyaliteit. Uit de memo blijkt dat Trump ook aan Comey heeft gevraagd om het onderzoek naar de voormalige nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn niet voort te zetten. “Ik hoop dat je dit kunt laten gaan”, zou Trump tegen Comey gezegd hebben.

Maar het onderzoek naar Flynn loopt nog steeds. Hiermee komt het ontslag van James Comey weer in een ander daglicht te staan. En Trump bemoeit zich dus met het onderzoek van de FBI die banden tussen Trump vertrouwelingen en de Russen onderzoekt. En Michael Flynn vormt de spil in dat onderzoek. Een president die zich actief bemoeit met een FBI onderzoek en dit probeert te saboteren begeeft zich op zeer glad ijs. Obstructie van de rechtsgang kan een reden zijn om een impeachment procedure te starten.

Maar dit is niet de enige crisis. Voor dat The New York Times met het verhaal kwam over de memo van Comey werd duidelijk dat Trump zeer gevoelige vertrouwelijke informatie die het Witte Huis van Israël kreeg heeft gedeeld met de Russen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov en de Russische ambassadeur kregen vertrouwelijke geheime informatie die niet gedeeld mocht worden van de president.

Tijdens de verkiezingscampagne zei Trump nog dat Hillary Clinton, vanwege haar e-mails, niet vertrouwt konden worden. Zij zou gevoelige geheime informatie over de nationale veiligheid openbaar maken.

Dit is zeer schadelijk en Israël is dan ook woedend. Het is schadelijk voor de Amerikaanse nationale veiligheid, iets wat heilig is in Amerika en waar zowel Democraten als Republikeinen zich zeer grote zorgen over maken. Daarnaast is het schadelijk voor Trump en het presidentschap als instituut.

Trump krijgt het steeds lastiger en lekken van vertrouwelijke geheime informatie die de nationale veiligheid in gevaar kan brengen die vijanden van Amerika kan helpen en een FBI onderzoek proberen te beïnvloeden zijn zeer ernstige feiten. Het is wachten op de volgende crisis. Het Rusland-dossier blijft als een zwaard van Damocles boven het Witte Huis hangen.

Door het uitlekken van de memo van Comey wordt het wel steeds waarschijnlijker dat er een speciale aanklager wordt aangesteld die onafhankelijk gaat onderzoeken of er tijdens de verkiezingen en daarna eventuele banden zijn tussen het team van Trump en de Russen. Deze aanklager kan mensen onder ede horen en dan zullen zeker Michael Flynn en James Comey worden opgeroepen om te worden gehoord. De Democraten roepen al langer om een speciale aanklager, maar ook steeds meer Republikeinen denken er serieus over na, hun geduld met Trump raakt langzaam op.

De Democraten spreken nu voor het eerst voorzichtig over impeachment, de procedure om de president af te zetten. Maar zo ver is het nog lang niet. Het Huis van Afgevaardigden moet daarover stemmen en daarna moet twee derde van de Senaat ook daar voor stemmen. Aangezien de Republikeinen in het Congres de meerderheid hebben, zal dat niet gebeuren. Maar de vraag is wel hoe lang de Republikeinen Trump blijven steunen. Zij zien ook de chaos in het Witte Huis en maken zich grote zorgen. Steeds meer Republikeinen hebben grote twijfels over Trump.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Nieuws/Amerika/VS, President Trump/Donald Trump, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Rusland en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.