Grootste heksenjacht

James Comey, de door Trump ontslagen FBI directeur, getuigde onlangs voor de inlichtingencommissie van de Senaat. Er werd hals reikend uitgekeken naar zijn getuigenis. Maar voor zijn getuigenis begon stond er al een schriftelijke verklaring online. Daarin beschreef Comey gedetailleerd wat hij met Trump had besproken en hoe hij zijn ontmoetingen met de president vond.

Comey sloeg zijn openingsverklaring dan ook over en ging meteen los. Hij beschuldigde Trump ervan dat hij hem en de FBI in een kwaad daglicht wilde stellen en dat zijn ontslag niets te maken had met dat hij zijn werk niet goed deed, maar dat het te maken had met het onderzoek naar Rusland connecties. “Although the law requires no reason at all to fire an FBI director, the administration then chose to defame me and, more importantly, the FBI by saying that the organization was in disarray, that it was poorly led, that the workforce had lost confidence in its leader. Those were lies, plain and simple”, aldus Comey. De toon voor het verhoor was meteen gezet.

Comey werd gevraagd of er enige twijfel was over het feit dat de Russen de presidentsverkiezingen van 2016 hadden beïnvloedt. Comey was daar helder in: “No doubt.” Er is bij Comey geen enkele twijfel dat de Russen de verkiezingen hebben gehackt. Er is tot nu nog geen enkel hard bewijs geleverd, maar als de voormalige FBI directeur dit onder ede zo stellig zegt, dan moet dat wel waar zijn. Daarnaast is Comey, die Washington goed kent, iemand die zijn woorden zorgvuldig kiest. Maar hierin was hij heel stellig. Trump beweert nog steeds dat de Russen geen invloed hebben gehad op de presidentverkiezingen. Als dit wel zo is komt zijn overwinning in een ander daglicht te staan en Trump pocht graag met zijn overwinning, die overigens miniem was.

Comey zei dat hij zijn ontmoetingen met de president had vastgelegd omdat hij Trump simpelweg niet vertrouwde. “I was honestly concerned that he might lie about the nature of our meeting, and so I thought it really important to document. […] It led me to believe I got to write it down, and I got to write it down in a very detailed way. I knew that there might come a day when I would need a record of what had happened, not just to defend myself, but to defend the FBI and our integrity as an institution and the independence of our investigative function.”

Comey reageerde ook op de tweet van Trump waarin hij zei dat Comey maar zou moeten hopen dat er geen opnames waren van de gesprekken. Comey zei: “Lordy, I hope there are tapes.” Want Comey is er van overtuigd dat alles er inderdaad bandopnames zijn dat dit zijn getuigenis en wat hij in zijn memo’s heeft genoteerd wordt bevestigd. Zo komt de tweet als en boemerang terug en heeft Trump voor de zoveelste keer in zijn eigen voert geschoten. Het Witte Huis bevestigd noch ontkent of er bandopnames zijn.

Trump was op de dag van het verhoor zo druk bezig dat hij geen tijd had om op Twitter de getuigenis van Comey van commentaar te voorzien, maar toen Trump een dag later door een journalist werd gevraagd wat hij er van vond liet Trump blijken dat volgens hem Comey de leugenaar is. Ook zei Trump dat eventueel onder ede wilde getuigen.

De minister van Justitie, Jeff Sessions, was na het verhoor van James Comey aan de beurt om vooral aan de inlichtingencommissie van de Senaat uit te leggen of hij nu wel of niet met de Russen heeft gesproken tijdens de verkiezingscampagne. Eerder was al uitgelekt dat Sessions waarschijnlijk meerdere malen met de Russische ambassadeur heeft gesproken.

Maar Sessions leek aan een acute vorm van geheugenverlies te lijden. Hij kon zich veel zaken, die je toch normaal zou moeten weten, niet meer herinneren. Sessions zei dat hij nooit met de Russen over de verkiezingen heeft gesproken, maar erg overtuigend was dit niet. Hij kon zich niets herinneren over enige contact met Russische functionarissen. Sessions zei dat de bewering dat hij of dat medewerkers van Trump met de Russen hebben samengespannen om de verkiezingen te beïnvloeden een leugen is.

Sessions heeft geen contact gehad met Rob Mueller en heeft volledig vertrouwen in de speciale aanklager. Mueller is ook niet door Sessions aangesteld, maar door onderminister Rod Rosenstein. Rosenstein adviseerde volgens Trump hem om James Comey te ontslaan.

Sessions werd verschillende keren boos, zeker om dat hij zich dingen niet meer herinneren. Zo had hij een aanvaring met de Democratische senator van Oregon, Ron Wyden Volgens Wyden doet Sessions aan “stonewalling.”

En onafhankelijke senator van Maine, Angus King, pakte Sessions ook stevig aan.

Volgens president Trump zijn alle onderzoeken de grootste politieke heksenjacht in de Amerikaanse geschiedenis. Daarmee doelde hij op het feit dat de speciale klager Rob Mueller volgens The Washington Post nu ook onderzoekt of Trump de rechtsgang heeft belemmerd. Maar Trump is ook allerminst blij met de onderzoeken van het Congres en het verhoor van Comey en Sessions.

 

Trump vergeet voor het gemak dat hij mede verantwoordelijk is voor deze onderzoeken. En door zijn tweets schiet hij zichzelf in de voet en maakt hij het alleen nog maar lastiger voor zichzelf.

De verhoren en de verschillende lopende onderzoeken leiden allemaal af waar het over zou moeten gaan. Niemand heeft het over de infrastructuurplannen, belastingplan of de begroting van Trump. En dat ligt allemaal aan de president zelf. De verhoren van Comey en Sessions zijn hoe dan ook schadelijk voor Trump.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS, President Trump/Donald Trump, Rusland, Senaat en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.