Trumps oorlog tegen de media

Toen Donald Trump zich kandidaat stelde voor het presidentschap en hij bij zijn aankondiging onder andere zei dat Mexicanen allemaal drugsdeals en verkrachters zijn en de Chinezen schoffeerde, spraken de media er schande ervan, maar zonden het wel uit. Alles werd breed uitgemeten. Mede door deze uitspraken en de ongezouten meningen en tirades via Trumps favoriete medium, Twitter, kreeg hij veel aandacht in de media. En tegen diezelfde media voert hij nu hevig oorlog. Vooral CNN moet het ontgelden.

Het dieptepunt, of hoogtepunt, in de oorlog van Trump tegen de media was het onderstaande filmpje, waar Trump iemand die als hoofd het logo van CNN heeft in elkaar slaat.

De maker, die het filmpje via een Reddit account de wereld instuurde, bood zijn excuses aan, maar volgens Trump aanhangers heeft CNN gedreigd de naam van de persoon openbaar te maken, toen de zender uitzocht wie er achter het account zat. Het zogenoemde Trump Internet kwam met de #CNNBlackmail en via die hashtag zijn er veel parodieën en varianten op Twitter te vinden.

De relatie van Trump met de media is een haat-liefde verhouding. Via Twitter kan hij rechtstreeks met zijn achterban communiceren en omzeilt zo de “fake news” media, die in zijn ogen nep-nieuws verkondigd. Type op Google “Trump en fake news” in en je krijgt miljoenen hits. De meeste artikelen gaan over CNN, maar ook buitenlandse media die kritisch zijn over Trump kwalificeert Trump als nep-nieuws.

Maar Trumps oorlog tegen de media lijkt te werken. Slechts 27 procent van Amerikaan vertrouwt de Amerikaanse media. Meer Amerikanen vertrouwen Trump, maar het populariteitspercentage van Trump is slechts 42 procent, het laagste ooit voor een president. Bush, Clinton en Obama scoorde in hun eerste 5 maanden hoger.

De andere kant van de medaille is dat de media Trump nodig hebben. Sinds de verkiezing van Trump zijn de kijkcijfers van CNN omhoog gegaan, hebben The New York Times en The Washington Post er meer abonnees bij gekregen. Door Trump doen sommige media het beter dan ooit. Door de media voortdurend aan te vallen en als vijand nummer 1 te bombarderen floreren de media juist. Het is ironisch. Hoe meer Trump ageert tegen de media, hoe beter het gaat.

Het gebrek van vertrouwen in de media maakt het voor Trump gemakkelijk. Zijn achterban is over het algemeen niet erg goed geïnformeerd, kijkt vooral naar Fox News en daar maakt Trump handig gebruik van. Door zijn kiezers en aanhangers voor te houden dat de media tegen hem is en alleen maar nep-nieuws over hem verkondigd en die boodschap vaak te herhalen gaan mensen dat geloven.

Daarnaast krijgen vooral de linkse media, zoals MSNBC, CBS, er van langs. CNN valt voor Trump ook onder de linkse media. Trump zegt dat hij niet naar deze zenders kijkt, maar als we zijn Twitter berichten moeten geloven kijkt hij bijvoorbeeld naar de ochtendshow Morning Joe van MSNBC. Hij schoffeerde onlangs nog de presentatoren door ze beschrijven als psycho en gek. Zijn favoriete ontbijtshow is FOX & Friends. Het Fox News netwerk is Trump gezind en hij geeft daar dan ook vaak interviews.

Door dat Trump voortdurend in oorlog is met de “fake news” media zijn ook de dagelijkse persconferenties tot een minimum terug gebracht. Eerst werden er nog vragen van journalisten beantwoord. Tegenwoordig hebben extreme websites als Breitbart een persaccreditatie, zijn de persconferentie tegenwoordig veelal statements en worden televisiecamera’s regelmatig geweigerd. Trump geeft vaak zijn eigen dagelijkse persconferentie en mening via Twitter, waar door de hele dag diezelfde media die hij zo verafschuwd het over hem hebben.

Dus hoewel Trump zegt dat hij een hekel aan de media heeft, heeft hij de media ook nodig. Hij zal dat niet toegeven, maar de president heeft de media nodig. Trump is een narcist en zijn ego is zo groot dat hij wellicht geniet van alle media aandacht die er voor hem is. Trump is het alleen niet eens met het nieuws dat over hem wordt gepubliceerd. Feiten zijn pas zijn feiten al ze passen binnen de wereld van Trump.

Maar de media hebben Trump ook groot gemaakt. Dat gebeurde al tijdens de verkiezingscampagne. Trump belde midden in programma’s in om zijn mening te geven en kreeg van de media volop aandacht. Er werd meer aandacht aan hem besteed dan aan de andere kandidaten. Dat kwam vooral door het twitter-gedrag van Trump en zijn controversiële uitspraken. Andere kandidaten werd vaak gevraagd daar op te reageren. Dus ook de media, die Trump al tijdens de campagne van “fake news” beschuldigde, zijn verantwoordelijk voor de Trumps gedrag.

Het feit dat de berichtgeving over Trump niet in zijn straatje past en niet strookt met zijn wereld- en zelfbeeld is voor een gedeelte te wijten aan de rol van de media. Maar het gaat te ver door te stellen dat de media schuldig zijn aan de oorlog die de president tegen hen voert.

Hoeveel hekel Trump ook aan de media heeft en de media haar best doen om goede journalistiek te bedrijven aan waarheidsvinding te doen en zich niet te laten leiden door alternatieve feiten en deze te ontkrachten, hebben ze elkaar nodig. Trump, heeft naast Twitter, de media nodig en de media hebben Trump nodig. En zolang Trump in het Witte Huis gaat de oorlog tegen diezelfde “linkse nep-nieuws” media, ook via Twitter gewoon door.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in (Nieuwe) Media/Sociale media, Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.