Vuur en woede

President Donald Trump heeft het Witte Huis verlaten voor een lange (werk)vakantie. De Oval Office krijgt een opknapbeurt en daarom verblijft Trump de komende weken nu op zijn golfclub resort in Bedminster, New Jersey. Naast dat Trump regelmatig een partij golf speelt werkt hij ook gewoon door.

Hij uitte felle kritiek op het feit dat Noord-Korea nu over de mogelijkheid beschikt om een raket te lanceren met een nucleaire kop. De Noord-Koreaanse staatsmedia noemde zelfs het eerste doelwit wat men zou aanvallen. Het eiland Guam, wat Amerikaans territorium is en waar een Amerikaanse basis is gevestigd. Guam zou het eerst door Nood-Koreaanse raketten worden getroffen. President Trump is de voortdurende dreigementen van Noord-Korea zat en is ook niet blij dat China niets doet om de buurman te laten inbinden. Trump zei dan ook dat hij genoeg heeft van de dreigementen van de Noord-Koreanen en mochten zij Amerika of haar bondgenoten aanvallen zal Amerika dit beantwoorden met “fire and “fury”, zoals de wereld nog noot eerder geeft gezien.

De oorlogsretoriek van Amerika en Noord-Korea lijkt nu zijn hoogtepunt te hebben bereikt. Achter te schermen wordt er nog wel overlegd en is nog geen schot gevuurd. Maar zowel Trump als de Noord-Koreaanse Kim Jong-un zijn onberekenbaar en daar worden ze vooral in Zuid-Korea onrustig van. Na de woorden van Trump en de economische sancties die Noord-Korea kreeg opgelegd door de Verenigde Naties en nadat het na herhaalde oproepen van Amerika en China om te stoppen met de rakettesten dreigt Pyongyang met een totale oorlog.

Of Trump Noord-Korea militair zal aanpakken via een zogenoemde preventieve oorlog is maar zeer de vraag. De woorden van Trump zijn fel, maar de kans is groot dat het bij woorden blijft, want als Amerika tot een aanval over gaat is het vervolg onzeker.

Dat het bij woorden blijft geldt ook voor Venezuela. Trump sprak over eventueel militair ingrijpen in het Latijns Amerikaanse land waar dagelijks demonstraties zijn tegen president Maduro. Maar kans dat Trump besluit om in te grijpen in Venezuela is onwaarschijnlijk. Maar bij Trump weet je het nooit. De uitspraken van Trump zullen hem schaden als hij niets doet. De dreigende taal van Trump werd in eigen land nauwelijks serieus genomen. En dat kan hem aanzienlijk schaden bij een escalatie van de crisis.

Een andere situatie die vuur en woede opwekte waren de protesten in Charlottesville, Virginia. Het bestuur van de stad had besloten om het standbeeld van generaal Robert E. Lee te verwijderen. Lee was tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog een groot voorstander en verdediger van de slavernij. De worsteling met overblijfselen uit de Burgeroorlog zorgen wel vaker voor spanningen in zuidelijke staten. Zo besloot, toen nog gouverneur van South Carolina, Nikki Haley, de vlag van de Confederatie van het parlementsgebouw te laten verwijderen.

Het besluit om het standbeeld van Lee te verwijderen zorgde er voor dat nationalisten, neonazi’s, alt-right figuren en andere extreem rechtse types naar Charlottesville trokken om te zorgen dat het standbeeld blijft. Dit zorgde voor een tegen demonstratie van mensen die niet zo zeer het standbeeld willen verwijderen, maar om te protesteren dat neonazi’s en extreem rechtse nationalisten door Charlottesville met fakkels marcheren en de Hitlergroet brengen. De protesten liepen al snel uit de hand en toen een man met zijn auto op de menigte in reed overleed daarbij een vrouw en raakte 19 mensen gewond. De gouverneur riep de noodtoestand uit en riep de nationalisten en neonazi’s om naar huis te gaan. Hij voegde daar aan toe dat er in Virginia geen plaats is voor extreem rechts en alt-right nationalisten.

Ook president Trump reageerde op de gebeurtenissen in Charlottesville en sprak over geweld “on many sides.”

Die uitspraak van Trump schoot verschillende Republikeinen in het verkeerde keelgat, Volgens hen had Trump in zijn verklaring het optreden van de alt-right beweging, de neonazi’s en de nationalisten moeten veroordelen. En afstand moeten nemen van hun acties en denkbeelden. Maar Trump noemde woorden als neonazi’s of nationalisme niet. Volgens Republikeinse senatoren had Trump dat wel moeten doen en er is zelfs sprake van terrorisme en is voor deze mensen geen plek in Amerika.

Trump sprak zich dus niet hard uit tegen nationalisten en de alt-right beweging. Trump weet dat deze mensen deel uit maken van zijn achterban. Maar doordat Trump niets over hen zegt zijn voelt de alt-right beweging zich door hem gesteund en dat kan niet de bedoeling van Trump zijn geweest.

Veel woede en oorlogsretoriek. De opgelopen spanningen tussen Noord-Korea en Amerika zullen nog wel even duren en beide landen zullen ferme taal gebruiken, maar dat het tot een militair treffen komt is onwaarschijnlijk. De gebeurtenissen in Charlottesville laten de groeiende verdeeldheid in Amerika zien. En er vallen nu zelfs doden en gewonden. De grote verdeeldheid in de samenleving zorgt er voor dat nationalisten en neonazi’s zich onder het presidentschap van Trump steeds vaker in het openbaar van zich laten horen. En dat is verontrustend. Het wakkert ook racisme en discriminatie aan. Trump heeft een verantwoordelijkheid om hier iets over te zeggen. Dat zijn dochter Ivanka, die joods is, dat wel doet geeft te denken.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Kim Jong-un, Nieuws/Amerika/VS, Noord-Korea en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.