Militair respect

Dat president Donald Trump soms onbeholpen uit de hoek kan komen is wel bekend. Dat president Trump ongevoelig is en het sentiment in de Amerikaanse samenleving niet aan voelt is ook niet nieuw (denk aan de rellen in Charlottesville). De uitspraken van Trump en de beweringen die hij doet, die vrijwel allemaal niet waar zijn, leiden vaak tot ophef, maar sommige beweringen en uitspraken gaan de ‘normale’ ophef, voor zo ver je over normaal kunt spreken, voorbij.

Tijdens een persconferentie werd Trump gevraagd waarom hij niets in het openbaar had gezegd over de dood van vier Amerikaanse militairen die in Niger waren omgekomen. Meestal reageert een president snel en noemt de militairen moedig en helden die voor de veiligheid van het vaderland zijn gestorven. Want je daar ook van kan vinden, het is onderdeel van Amerikaanse mentaliteit en dankbaarheid en militairen die het land dienen worden zeer gerespecteerd en geëerd.

Trump zei dat hij met alle nabestaanden contact had gehad door hen te bellen of hen een brief te sturen. Maar dat is een leugen. Trump heeft helemaal geen contact gehad met de nabestaanden van de gesneuvelde militairen in Niger gehad, zo bleek.

De Amerikaanse media spraken namelijk met de families van omgekomen militairen die verklaarde dat zij nooit een telefoontje of een brief van president Trump hebben gehad. Omdat Trump dit ook weet probeerde hij zich uit de situatie te redden door te beweren dat andere presidenten, waaronder president Obama, dit ook niet deden. Ook dit is een leugen, want er is bewijs dat vorige presidenten wel degelijk families bezochten en hun medeleven overbrachten. Alleen gebeurt dit zelden in het openbaar. Toen Trump door een journalist werd gevraagd waar Trump zijn claim, dat andere presidenten ook geen contact met nabestaanden hadden, op baseerde zei Trump dat dit hem was verteld, wat totale onzin is.

Doordat Trump onder andere president Bush en Obama beschuldigde van nooit contact te hebben gehad met families van gesneuvelde militairen, want dus niet waar is, schiet Trump zich weer in zijn voet met dit zeer gevoelige onderwerp.

Mensen die hun leven wagen voor de Amerikaanse veiligheid en in het bijzonder mensen die dienen in het Amerikaanse leger worden beschouwd als helden. Maar Trump ziet dat niet of heeft geen flauw benul hoe diep dit in het DNA van Amerika zit. Deze leugen is zeer pijnlijk en de discussie raakt een zeer gevoelige snaar in de Amerikaanse maatschappij,

Maar dit is tegenwoordig, helaas, normaal en wacht men op de volgende leugen van Trump. Over tot de orde van de dag? Nee, het wordt nog erger.

Trump heeft de situatie onderschat en om de politieke storm in te dammen besloot Trump de vrouw van de gesneuvelde militair, La David Johnson, op te bellen. Maar in plaats van zijn medeleven te betuigen of te zeggen dat Johnson een held is, zei Trump: “Hij [Johnson] wist waar hij aan begon toen hij zich inschreef bij het leger.” Dit is de meest ongevoelige en botte opmerking die je kunt maken tegen een vrouw die net haar man heeft verloren. Daarnaast was ze ook nog zwanger. Het is respectloos.

Het telefoontje zou noot openbaar zijn geworden als de woorden van Trump niet zo schokkend zouden zijn. De telefoon stond op speaker en de Democratische afgevaardigde, Frederica Wilson, was bij de weduwe. En ze was, net als veel politici, geschokt en besloot het gesprek openbaar te maken.

En Trump reageerde zoals altijd reageert. Hij noemde het een leugen.

Het respect voor militairen die dienen of die gediend hebben (veteranen) in Amerika is groot. Trump zegt dat hij veel voor veteranen doet, maar voor omgekomen militairen toont hij geen respect. Wie aan Amerikaanse militairen komt, komt aan de Amerikaanse samenleving. Het leger is zo geïntegreerd in de Amerikaanse maatschappij. Elke Amerikaan kent wel iemand direct of indirect die in het Amerikaanse leger dient of heeft gediend.

Trump ontketent nu voor de tweede keer bij het omkomen van een Amerikaanse militair een politieke discussie. Tijdens de presidentscampagne beledigde hij de familie Khan, wiens zoon in Afghanistan was omgekomen. De vader van de militair haalde op de Democratische conventie uit naar Trump.

President Trump moet als opperbevelhebber van het Amerikaanse leger beter weten. Maar Trump laat zien dat hij totaal geen besef heeft hoe gevoelig dit ligt en om er over te liegen en andere presidenten er bij het halen getuigt van een weinig respect en is ronduit walgelijk.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS, President Trump/Donald Trump, Veteranen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.