1 jaar na de verkiezing van Donald Trump

Het is vandaag 8 november. Exact 1 jaar geleden koos Amerika een nieuwe president. En wat niemand had verwacht, gebeurde toch. Een zakenman met totaal geen politieke ervaring, een enorm groot ego en narcistische en dictatoriale trekjes, versloeg een vrouw met meer dan 30 jaar politieke ervaring en die onderdeel van establishment is.

Men verwachtte dat het presidentschap van Donald Trump een ramp zou worden. Maar is die zorg terecht of valt het allemaal wel mee?

Veel Republikeinse politici hoopten, wellicht tegen beter weten in, dat Trump na zijn overwinning zijn toon zou matigen. Tijdens zijn campagne deed hij veel controversiële uitspraken en men hoopte dat Trump zich presidentieel zou gaan gedragen. Maar dat bleek ijdele hoop. Trump ging gewoon door, door via Twitter de ene leugen naar de andere te verkondigen. Volgens Trump verkondigde de media allemaal nep-nieuws over hem en ging alles fantastisch.

Maar de werkelijkheid was anders. De eerste maanden heerste er chaos in het Witte Huis. Het ene schandaal naar het andere kwam naar buiten en er volgde een ontslaggolf. Voormalig nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn moest voortijdig het veld ruimen. En het leek er op of het elke maand bijltjesdag was op de communicatieafdeling van het Witte Huis. Perswoordvoerder Sean Spicer en communicatiedirecteur Anthony Scaramucci (die het slechts 10 dagen vol hield) vertrokken. Stafchef Reince Priebus, top strateeg Steve Bannon en adviseur Sebastian Gorka moesten het veld ruimen. De ontslagen kwamen vrijwel allemaal op aandringen van stafchef John Kelly. Kelly kwam recentelijk onder vuur te liggen door een aantal domme uitspraken. Hij zei dat als er een compromis was gesloten over de slavernij de Amerikaanse Burgeroorlog waarschijnlijk nooit zou hebben plaats gevonden. Maar Kelly heeft enige rust, voor zover je daar van kan spreken, in het Witte Huis weten te brengen. Maar hij heeft totaal geen grip op Trump. Die blijft zich keer op keer in de voet schieten.

In de media, met uitzondering van Fox News, heeft Trump zijn ideale vijand gevonden. Alle schandalen en onwaarheden die de mainstream media brachten werden afgedaan als nep-nieuws. Vooral The New York Times en CNN moeten het ontgelden. Trump schildert de media als vijand van de gewone Amerikaanse man af. Trump zegt: Geloof de onbetrouwbare media niet want ze willen alleen maar dat mijn presidentschap mislukt. En zijn achterban is het met hem eens.

Wat al sinds het begin van het presidentschap van Trump als een donkere wolk boven het Witte Huis hangt is het onderzoek naar de inmenging van Rusland in de verkiezingen van 2016 en of campagne medewerkers van Trump hebben samen gewerkt met Russische regeringsfunctionarissen, al dan niet in opdracht van het Kremlin.

Het ministerie van Justitie besloot een zogenoemde speciale aanklager aan te stellen die vergaande bevoegdheden kreeg. Robert Mueller, voormalig directeur van de FBI, kreeg de opdracht om onderzoek te doen naar de eventuele Russische beïnvloeding van de verkiezingen en of er eventuele banden zijn met de Trump campagne en of er is samengewerkt. Het bleef maanden lang stil, maar onlangs kwam Mueller dan toch met de eerste aanklachten.

Voormalig campagnemanager van Trump, Paul Manafort werd onder andere aangeklaagd voor het witwassen van geld en samenzwering tegen de staat. In totaal kwam Mueller met 12 aanklachten tegen Manafort. Manafort werkte jarenlang als lobbyist en werkte voor de voormalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj, die goede vrienden is met president Poetin. Manafort trad af als campagnemanager toen bekend werd dat hij miljoenenbetalingen uit Oekraïne had ontvangen. Dat Manafort wordt aangeklaagd is geen verrassing. In juli viel de FBI zijn huis binnen en nam allerlei documenten in beslag. De aanklachten van Mueller tegen Manafort heeft nog niets te maken met eventuele samenwerking met de Russen om de presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

De aanklachten tegen Manafort was dus geen verrassing. Wat wel een verrassing was dat voormalig buitenland adviseur George Papadopoulos is aangeklaagd. Papadopoulos heeft geprobeerd om ontmoetingen tussen Trump en Russische functionarissen te regelen. Die ontmoetingen vonden niet plaats, maar de campagne stond wel open om andere medewerkers naar Moskou te sturen. Papadopoulos loog hierover tegen de FBI en werd al maanden geleden aangeklaagd, maar besloot, in ruil voor strafvermindering, mee te werken. Sindsdien werkt hij als informant en schijnt hij met afluisterapparatuur rond te lopen. Zo probeert Mueller met de kleine vissen de grote vissen te pakken.

Het Witte Huis reageerde zoals verwacht. Het ging in de tegenaanval. Trump probeerde ook meteen de aandacht af te leiden.

Volgens Trump was Papadopoulos een vrijwilliger die vooral koffie haalde. Kortom, een onbeduidend iemand met totaal geen invloed. Maar een jaar geleden noemde Trump Papadopoulos een “excellent guy” die goed werk deed. Het is ook niet lang vol te houden. Papadopoulos had wel te maken met de campagne en had contact met de Russen. Mueller gaat vervolgens verder met zijn onderzoek. De schoonzoon van Trump, Jared Kushner ligt onder een vergrootglas en Mueller kijkt ook naar Trumps connecties in de schimmige New Yorkse vastgoedwereld. Er wordt zelfs gefluisterd dat Mueller Trumps belastingaangiften boven tafel heeft gekregen.

Maar kan Trump nu worden afgezet? Nee, Mueller heeft nog geen concreet bewijs dat Trump actief betrokken was bij de samenwerking met de Russen. Trump heeft het steeds over een heksenjacht tegen hem, maar het wordt steeds lastiger dit te bewijzen. De aanklachten tegen Manafort en Papadopoulos liegen er niet om.

Trump heeft nu ook ruzie binnen zijn eigen partij. Hij viel eerder al senator John McCain aan en onlangs kregen Republikeinse senatoren Bob Corker en Jeff Flake er van langs, omdat ze kritiek op Trump uitte. Corker noemde het Witte Huis een kinderdagverblijf voor volwassenen waar sommige medewerkers hun dienst missen. Corker en Flake stellen zich niet opnieuw verkiesbaar voor de tussentijdse verkiezingen die volgend jaar plaats vinden, dus durven ze zich nu tegen Trump te keren. Andere Republikeinse senatoren zijn het ongetwijfeld met Corker en Flake eens, maar houden hun mond met de tussentijdse verkiezingen in het achterhoofd.

Tot nu toe heeft Trump geen grote wetten door het Congres gekregen. Het afschaffen en vervangen van Obamacare liep uit op een mislukking, de bouw van de muur ligt stil en van het plan om de infrastructuur een grote opknapbeurt te geven is nog niets terechtgekomen. Trump richt zich nu op de grootste belastinghervorming in decennia. Het belastingstelsel in Amerika is erg complex en het is maar de vraag of Trump dit door het Congres krijgt. Als Trump zijn zin krijgt profiteren de rijke Amerikanen er het meest van en zal de staatsschuld oplopen met 20.000 miljard (en dat is geen tikfout!). En de Republikeinen willen de staatsschuld zo laag mogelijk houden.

Trump heeft een aantal decreten getekend. Het inreisverbod voor inwoners uit moslimlanden, hij stapte uit het handelsverdrag TPP en uit het klimaatakkoord van Parijs. Maar echt grote plannen heeft Trump nog niet gerealiseerd.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in (Nieuwe) Media/Sociale media, Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Rusland en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.