State of Donald Trump

Toespraak laat grote verdeeldheid zien

President Donald Trump gaf zijn State of the Union. Tijdens zijn jaarlijkse toespraak tot het Congres probeerde Trump eenheid te creëren, maar in zijn eerste jaar in het Witte Huis heeft hij precies het tegenovergestelde gedaan. De verdeeldheid is nog nooit zo groot geweest. Dat was tijdens de State of the Union ook weer pijnlijk zichtbaar. Daarnaast was de toespraak een succesverhaal over wat Trump allemaal heeft bereikt.

Met een Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben de Republikeinen eigenlijk weinig bereikt. Maar daar had Trump het niet over. Tijdens zijn toespraak sprak hij over de belastingwet waar iedereen van profiteert. Hij sprak over de beurzen die record naar record breken, bedrijven die weer in Amerika investeren en dat de lonen stijgen en de werkloosheid daalt. Het was een groot succesverhaal. Dat het beter gaat met de economie is voor een groot deel te danken aan het beleid van president Obama, maar daar had Trump het uiteraard ook niet over.

Trump had verschillende gasten, Amerikaanse helden, uitgenodigd. Zo was er een politieagente die tijdens orkaan Harvey mensen had gered, er was een Noord-Koreaanse vluchteling en er was een echtpaar wat een kind had geadopteerd van een vrouw die was overleden na een overdosis drugs. Bij elk punt wat Trump aanstipte had hij een gast uitgenodigd die illustreerde waar hij het over had. En hij bedankte deze mensen uitgebreid. Maar er was geen Dreamer, een immigrant zonder de juiste papieren, uitgenodigd. Trump wijdde een groot deel van zijn speech aan de illegale immigratie tot ongenoegen van de Democraten.

Het immigratieplan van Trump bestaat uit vier onderdelen. Trump wil 1,8 miljoen illegale immigranten, de zogenoemde Dreamers die onder de DACA wet van Obama vallen die Trump introk, de mogelijkheid geven om Amerikaans staatsburger te worden. Iets wat een aantal Republikeinen te ver vindt gaan. Een meerderheid van de Amerikaanse bevolking en een meerderheid van het Congres wil een legale status voor deze immigranten. Maar daarnaast wil Trump geld voor de muur met Mexico, hij wil een eind maken aan de visa loterij en de gezinshereniging voor immigranten, de zogenoemde chain migration. Trump noemde de immigranten weer crimineel, refereerde aan de internationale bende MS-13 die volgens hem uit illegale immigranten bestaat. Trump had ook ouders uitgenodigd die kinderen hadden die vermoord zijn door de bendeleden. Trump koppelde immigratie aan criminaliteit en terrorisme. Uit cijfers blijkt dat veel immigranten een uitstekende bijdrage leveren aan de Amerikaanse maatschappij. Maar Trump lichtte alleen de slechte dingen er uit, wat het doet goed bij zijn achterban. Dit zorgde voor gegrom en gesis onder de Democratische congresleden.

Trump riep op sancties te handhaven tegen Iran en Noord-Korea, maar Rusland kwam niet aan bod. Trump maakte ook bekend dat hij Guantánamo Bay, de gevangenis op Cuba, wil open houden. Obama probeerde tevergeefs deze gevangenis te sluiten.

Kwam Trump met nieuwe plannen? Nee, niet echt. Hij riep het Congres op om het rechtssysteem te hervormen, de prijzen van medicijnen te verlagen en veel geld vrij te maken voor het opknappen van de Amerikaanse infrastructuur. Dit is iets waar de Democraten en Republikeinen overeenstemming over kunnen bereiken. Maar het is ook een verkiezingsjaar en een aantal Republikeinen stelt zich niet opnieuw verkiesbaar en de Republikeinen krijgen bij de tussentijdse verkiezingen waarschijnlijk een grote klap te verwerken. De kans is groot dat ze de meerderheid in het Congres kwijt raken. Met de verkiezingen in het verschiet ligt uitstelgedrag altijd op de loer.

Trump wil dus eenheid, maar wel onder zijn voorwaarden en het motto “America First.” Trump hield zich aan zijn tekst op de teleprompter. De woorden waren mooi, maar het komt nu aan op daden. Trump is wispelturig en of er een compromis komt over de immigratie en de Dreamers is maar zeer de vraag. De State of the Union was verder weinig concreet, er waren mooie woorden, maar de eenheid die Trump probeerde te zoeken lijkt na zijn toespraak geen stap dichterbij. Het laat zien hoe disfunctioneel het politieke systeem is. De State of the Union liet zien hoe groot de verdeeldheid is.

 

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Immigratie, Nieuws/Amerika/VS, State of the Union en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.