Fake Bureau of Investigation

President Donald Trump valt al sinds het begin van zijn presidentschap de inlichtingen- en veiligheidsdiensten aan. Vooral de FBI moet het ontgelden. Daarnaast begint Trump steeds meer dictatoriale trekjes te vertonen,

Zowel de FBI als de CIA zijn er van overtuigd dat de Russen de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 hebben beïnvloedt. Een speciale aanklager, Robert Mueller, doet daar nu onderzoek naar. Maar Mueller kijkt ook of Trump en zijn medewerkers actief met de Russen hebben samengewerkt om de verkiezingen ten gunste van Trump te beïnvloeden. President Trump denkt nog steeds dat de Russen er niet achter zaten Maar toen bleek dat de Nederlandse AIVD de Amerikanen informatie had gegeven dat Russisch hackers waren binnen gedrongen in het ministerie van Buitenlandse Zaken en de server van de Democratische partij, kan Trump dit niet langer ontkennen. De FBI weet dus dat Russische hackers informatie probeerde te krijgen over de verkiezingen. Trump heeft altijd gezegd dat het ook andere landen konden zijn. Maar het staat nu wel vast het Russische functionarissen waren.

De relatie tussen Trump en zijn inlichtingendiensten is slecht. Onlangs trad de onderdirecteur van de FBI, Andrew McCabe, af omdat hij alle aanvallen van Trump op de FBI zat was. Er zijn zelfs verhalen dat de inlichtingen- en veiligheidsdiensten bewust niet alle informatie met Trump delen, omdat ze totaal niet weten wat de wispelturige president er mee doet. Trump leest al bijna niets en luistert vrijwel naar niemand en waarschijnlijk ook niet naar zijn veiligheidsadviseurs.

Dat Trump weinig gelooft van wat de lichtingendiensten hem vertellen en wat ze doen, bleek wel toen hij Sally Yates ontsloeg. Zij waarschuwde Trump voor de Russen en de voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn, die loog over zijn contacten met de Russen. Toen Trump er achter kwam dat de FBI directeur James Comey bezig was met een onderzoek naar eventuele banden tussen medewerkers van de Trump campagne en Russische functionarissen ontsloeg Trump Comey. Dit was geen verstandige zet, want door het ontslag stelde de onderminister van Justitie, Rod Rosenstein, Robert Mueller aan.

De aanvallen van Trump op de FBI zijn schadelijk. De inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben een bepaalde reputatie en hoge staat van dienst, Trump beschuldigd ze van een heksenjacht en dat ze onbetrouwbaar zijn en dat is op de lange termijn erg schadelijk. Maar dat Trump de FBI zo openlijk aanvalt is te verklaren. Comey was met zijn onderzoek waarschijnlijk iets op het spoor. Door de FBI in een kwaad daglicht te stellen zullen de mensen (lees: de achterban van Trump) denken dat ze er op uit zijn om Trump te dwarsbomen.

Als medewerkers van Trump samen hebben gewerkt met de Russen en als Trump daar van wist is dat een ernstig feit. Maar om het onderzoek daarna proberen te ondermijnen, wat Trump doet, is veel erger. President Nixon wist van Watergate en probeerde te dit te verhullen door ministers en onderzoekers te ontslaan. Trump doet precies hetzelfde. Hij ontslag Yates en Comey en hij speelt waarschijnlijk ook met de gedachte om Mueller te ontslaan. Wat duidelijk is, is dat de posities van de minister van Justitie Jeff Sessions en die van Rod Rosenstein aan een zijden draadje hangen. Als Mueller te dichtbij komt zal Trump waarschijnlijk niet twijfelen. Na Paul Manafort en George Papadopoulos spreekt nu ook voormalig topstrateeg en vertrouweling van Trump. Steve Bannon met Mueller.

Proberen om het rechtssysteem te ondermijnen zie je vaak bij dictators. Het gaat te ver om te zeggen dat Trump een dictator is, maar hij begint wel dictatoriale trekjes te vertonen. Mensen die een bedreiging vormen worden ontslagen of valt hij openlijk aan.

Daarnaast werd bekend dat Trump graag ook een militaire parade wil houden. Trump had in Frankrijk gezien hoe dat er aan toe ging en heeft besloten dat hij ook een militaire parade in Washington wil. Naast het feit dat het heel veel geld kost komen bij een militaire parade vooral de beelden op die men ziet in Noord-Korea en Rusland. Dit zijn landen met een totalitair regime waar een dictator het voor het zeggen heeft. Het idee werd dan ook al snel belachelijk gemaakt door alle late night komieken en snel afgeschoten

Trump beschouwt de inlichtingen- en veiligheidsdiensten dus als onbetrouwbaar en dat met een heksenjacht tegen hem bezig zijn. Trump holt langzaam instanties uit. Op het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt ook flink bezuinigd. Er is geen onderminister en ambtenaren nemen ontslag omdat ze hun werk niet meer kunnen doen.

Trump ziet de FBI en andere lichtingendiensten als fake en probeert het rechtssysteem te ondermijnen en holt het systeem uit. Instanties die een fundamenteel onderdeel zijn van een democratie en die onderzoek doen naar de waarheid worden onder Trump bedreigt. En dat is een verontrustende gedachte.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.